[VIDEO] Film “Dopunska nastava” Ivana-Gorana Viteza hrvatski je kandidat za Oscara

U središtu radnje je svježe rastavljen otac, koji bijesan jer ne može rođendan provesti sa svojom kćeri, upada u njezin razred s puškom, poklonom i tortom.

U konkurenciji šest filmova, “Dopunska nastava” Ivana-Gorana Viteza odabrana je za hrvatskog kandidata za 93. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma, priopćio je HAVC.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine odabire dugometražni film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film.

Petnaest članova Komisije HDFD-a, u srijedu 21. listopada 2020. godine, tajnim je glasovanjem u 2. krugu natpolovičnom većinom odlučilo da će film Dopunska nastava, redatelja Ivana-Gorana Viteza, producentske kuće Interfilm, biti predstavnik hrvatske kinematografije na 93. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.

Glumačku postavu čine Milivoj Beader, Marko Cindrić, Anita Matić Delić, Željko Königsknecht, Zlatko Burić, Janko Popović Volarić, Filip Eldan, Đorđe Kukuljica, Darko Janeš, Zlatan Zuhrić Zuhra i drugi. Na velikom platnu debitiraju i mladi Frida Jakšić i Franko Pavičić u vodećim ulogama devetogodišnjih školaraca. U središtu radnje je svježe rastavljen otac, koji bijesan jer ne može rođendan provesti sa svojom kćeri, upada u njezin razred s puškom, poklonom i tortom. Osim što ga je režirao, Ivan-Goran Vitez za film napisao je i scenarij. Produkciju potpisuje Interfilm iz Zagreba, a film je podržao Hrvatski audiovizualni centar. Producenti su Ivan Maloča i Maja Vukić.

Ovogodišnji hrvatski kandidat za nagradu Oscar predstavljen je na konferenciji za medije u Kulturno informativnom centru u Zagrebu gdje su bili prisutni predstavnici izabranog filma redatelj Ivan-Goran Vitez, producent Ivan Maloča, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, predsjednik Komisije Goran Ribarić i tajnik HDFD-a Sven Španić.

Komisija HDFD-a ove godine odlučivala je između šest prijavljenih filmova, a oni su: “Dnevnik Diane Budisavljević” (Dana Budisavljević, produkcija Hulahop), “Dopunska nastava” (Ivan-Goran Vitez, produkcija Interfilm), “Glas” (Ognjen Sviličić, produkcija Maxima film), “Mater” (Jure Pavlović, produkcija Sekvenca), “Ribanje i ribarsko prigovaranje” (Milan Trenc, produkcija Studio devet) i “Zagrebački ekvinocij” (Svebor Mihael Jelić, produkcija CEFGI).

Anita Matić DelićDarko JanešDnevnik Diane Budisavljevićdodjela OscaraDopunska nastavaĐorđe KukuljicaFilip EldanHAVCIvan-Goran VitezJanko Popović VolarićMarko CindrićMaterMilivoj BeaderOscarRibanje i ribarsko prigovaranjeZagrebački ekvinocijŽeljko KönigsknechtZlatan Zuhrić ZuhraZlatko Burić
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment