Večeras – Završna večer 10. Kustoske platforme

Završna večer 10. Kustoske platforme koja se ove godine bavila različitim aspektima performansa objedinjenim pod nazivom Performativne studije slučaja  održati će se 30. 5. 2018. od 18 h u Centru KNAP, Ivanićgradska 41a. Prije samih performansa naših polaznika i gostujućih performera, očekuju vas zanimljivi sadržaj.

–  u 18 h Leonida Kovač održati će predavanje Rewind koje se bavi čitanjem umjetničkih, odnosno kustoskih postupaka dansko-vijetnamskog umjetnika Danh Voa koji dekonstruiraju diskurs povijesti umjetnosti dovodeći u odnos zapadnu umjetnosti s učincima i nasljeđem kolonijalizma.

–  u 19.30 h održava se tribina pod nazivom Reperi i reperkusije hrvatske performerske scene na kojoj sudjeluju organizatori festivala, umjetnici, znalci: Zvonimir Dobrović, Vlasta Delimar, Silvija Stipanov, Saša Božić, Ivan Mesek i Darko Šimičić. Razgovaramo o umrežavanju, financiranju, razvoju publike, dokumetiranju, arhiviranju i ostalim značajnim temama.

– u 21 h počinje maraton perfromansa koje će izvesti polaznici radionica Irena Boćkai, Nikolina Butorac, Tin Dožić, Ana Katulić, Mia Kevo, Tara Ivanišević, Ivana Ognjanovac, Mia Stark, Katrin Radovani i Isidora Todorič. Njihovim radovima pridružujemo i one gostujućih umjetnika: kolektiva Zvukospjevi (Nicole Hewitt, Ivan Slipčević, Vida Guzmić), Josipe Bubaš, Sonje Pregrad i Josipa Pina Ivančića. Kustosko-produkcijski tim čine Tena Bakšaj, Jozefina Ćurković, Luka Čubrić, Teuta Gatolin i Tea Kantoci.

Koncept formiramo oko svakodnevice suvremenog čovjeka, u kojoj je svijest o posvemašnjoj izloženosti nekada skrivenom Promatraču veća je no ikada. Sve je svima otkriveno, pa tako i notorna tamnica M. Foucaulta, koja je nekada predstavljala ultimativnu kaznu izolacije i nemogućnosti bijega, dobiva svoju suvremenu osvijetljenu varijantu koja, ipak, jednako ograničava. Unatoč tomu, svi se mi gotovo bespogovorno predajemo perfidnoj i mehaničkoj interpelaciji u privatno. Kolektivna uronjenost u nove slojeve stvarnosti dovodi do efekta slijepe pjege, pri kojem se naše znanje o ovim procesima rasplinjuje kako bismo se kratkoročno izmaknuli posljedicama. Otpor se najčešće svodi na individualne iskorake, a performativni čin ovdje iskrsava kao jedan od najprodornijih medija. Zbog toga je ovogodišnja Kustoska platforma zakoračila u smjeru performansa, stavljajući naglasak na individualno ispitivanje kolektivne ravnodušnosti, odnosno poziciju performera – polaznika u novonastaloj društvenoj, političkoj i kulturnoj situaciji.

Značajnu ulogu u (de)konstrukciji, analizi i kuriranju performansa odigralo je i mjesto na kojem se program odvijao. Kulturni centar na Peščenici sve nas je kontinuirano izazivao svojom prostornom dispozicijom, a galerija Događanja, svojevrsno srce Centra, nekada je figurirala kao jedan od frekventnijih izložbenih prostora na zagrebačkoj umjetničkoj sceni, te predstavlja nezaobilazan reper u povijesti domaće umjetnosti. KNAP u svojoj cjelini reflektira historijski raznoliku urbanu, etničku i sociološku strukturu gradske četvrti u koju je interpoliran. Takvu heterogenost možemo protegnuti i na ovogodišnju skupinu polaznika Kustoske platforme, kustose i umjetnike širokog spektra profila i preokupacija. Prostor Centra za nas je prostor kolizije svih ovih različitosti, te ga koristimo kao poligon za performativni maraton, koreografirajući kretanje publike u smjeru nepredvidivog i otkrivanja kakvo smo i sami iskusili.

Centar KNAPDanh VoaDarko ŠimičićIvan MesekJozefina Ćurkovićkustoska platformaLeonida KovačLuka ČubrićSaša BožićSilvija StipanovTea KantociTena BakšajTeuta GatolinVlasta DelimarZvonimir Dobrović
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment