Oscari 2018: Prognoza dobitnika 90. jubilarne dodjele

Točno 31 dan nas dijeli od 90. jubilarne godišnje dodjele nagrada Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti (AMPAS), koja će se održati 4. ožujka 2018. godine u Kazalištu Dolby u Los Angelesu s početkom u 2 sata ujutro po našem vremenu. Ove godine Dodjela je pomaknuta na kasniji datum, u odnosu na standardni termin u veljači, kako se ne bi poklopila sa Zimskim olimpijskim igrama, koje se održavaju od 9. do 25. veljače. Nakon Billyja Crystala, poznatog kao Voditelj (eng. The Host; jer je od 1990. do 2012. devet puta vodio Dodjelu), pedesetogodišnji televizijski voditelj Jimmy Kimmel prvi je koji će dvije godine zaredom voditi svečanu ceremoniju dodjele 24 Oscara.

Čini se da je ove godine centralni godišnji događaj američke kinematografije prvi put u sjeni društveno-političkog aktivizma potaknutog prvenstveno borbom protiv seksualnog uznemiravanja i rodno-rasne diskriminacije. Ipak, uz rasprave o boljitku kvalitete radnog okruženja za djelatnike filmske industrije, kao i za Amerikance općenito, i ove su godine nekolicina filmova i filmskih ostvarenja temom brojnih rasprava i nagađanja o laureatu najprestižnije nagrade američke filmske industrije, statue Nagrade Američke filmske akademije (eng. The Academy Award of Merit), poznatije pod nadimkom Oscar, koja krasi brojne police i vitrine od 1929. godine.

Broj nominacija ne nagovješćuje broj nagrada

Nakon objave nominacija odmah je postao favorit film Oblik vode (eng. The Shape of Water) jer mu je pripalo 13 nominacija. Iako s 13 nominacija nije ušao u elitni klub najnominiranijih oskarovskih filmova, u kojem su Sve o Evi (eng. All about Eve, 1950.), Titanic (1997.) i LaLa Land (2016.), s 14 nominacija, našao se u društvu svega devet filmova s 13 oskarovskih nominacija (1939. Gone With The Wind, 1953. From Here to Eternity, 1964. Mary Poppins, 1966. Who’s Afraid of Virginia Woolf?, 1994. Forrest Gump, 1998. Shakespeare in Love, 2001. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, 2002. Chicago, 2008. The Curious Case of Benjamin Button) i time je postao jedan od 15 najnominiranijih filmova u devedesetogodišnjoj Oscarovskoj povijesti.

Oscarovsku povijest možda dodatno izmijeni 90. dodjela Oscara jer Oblik vode potencijalno može s trona skinuti film Titanic, koji je na dodjeli nagrada održanoj 1998. godine od 14 nominacija potvrdio njih 11. Oblik vode priprijetiti pomicanju na „Oscarovskoj naj listi“ i drugim dvama filmovima s 11 nagrada: Kralju prstena: Povratak kralja (eng. The Lord of the Rings: The Return of the King, 11 nominacija) i Ben-Huru (1959., 12 nominacija; nije osvojio najbolji film). Zanimljivo je da su osim Povratka kralja sve nominacije potvrdili još samo Gigi (1958., devet) te Posljednjeg cara (eng. The Last Emperor, 1987., devet).

Ipak, broj nominacija nije dovoljna osnova za predviđanja pobjednika 90. dodjele Oscara jer je dovoljno pogledati zadnjih pet dodjela da se vidi da je broj nominacija i imena upisanih na ceduljicama u zapečaćenim omotnicama ponekad neproporcionalan. Tako je na 89. dodjelu Oscara LaLa Land stigao kao favorit s 14 nominacija, a otišao kući sa samo 6 nagrada izgubivši zabunom dodijeljenu Nagradu za najbolji film u posljednjim dramatičnim minutama ceremonije. Ipak sa šest dobivenih nagrada bio je najnagrađivaniji film večeri, ali je ipak laureat bila Mjesečina (eng. Moonlight) s kipićima za najbolji film, sporednog glumca i prilagođeni scenarij.

The Shape of Water

Godinu prije toga, na 88. dodjeli film s 12 nominacija Povratnik (eng. The Revenant) bio je najveći gubitnik večeri osvojivši tek tri nagrade, dok je najbolji film, uz izvorni scenarij otišao Spotlightu, a najviše nagrada, njih šest dobio je Pobješnjeli Max: Divlja cesta (eng. Mad Max: Fury Road). Film koji je predvodio u nominacijama i postao laureat večeri je Birdman (eng. Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance), koji je 2013. imao 9 nominacija i osvojio četiri Oscara (najbolji film, režija, izvorni scenarij i kamera).

To je jedini takav slučaj u posljednjih pet godina. Godinu prije Birdmana su Američki varalice (eng. American Hustle) i Gravitacija (eng. Gravity) imali 10 nominacija, a laureat večeri bio je film Dvanaest godina ropstva (eng. 12 Years a Slave) s kipićima za najbolji film, sporednu glumicu i prilagođeni scenarij. Prije točno pet godina, na jubilarnoj 85. dodjeli Oscara, 12 nominacija imao je film Lincoln, a uspio je potvrditi samo one za najboljeg glavnog glumca i scenografiju. Bila je to općenito jako podijeljena večer jer je najviše kipića, samo njih 4, osvojio film Pijev život (eng. Life of Pi), dok je film godine postao Argo, s nagradama za najbolji film, prilagođeni scenarij i montažu.

Ovi primjeri pokazuju da, osim Birdmana, u zadnjih pet godina nema jasnog favorita te da se nagrade vrte oko dva do tri filma koja su obilježila filmsku godinu i nagradnu sezonu. Takva bi se situacija mogla dogoditi i ove godine. Osim spomenutog Oblika vode, jak favorit za najbolji film je Tri plakata izvan grada (eng. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) kojemu su izostale nominacije u tehničkim kategorijama, ali drži snažnih 7 nominacija.

Utrka Oblika vode i Tri plakata izvan grada uz tri prijetnje iz prikrajka

Tri plakata izvan grada s pobjedom na Dodjelama nagrada Udruženja američkih filmskih i televizijskih glumaca (eng. SAG Awards) i Zlatnom globusu (eng. The Golden Globe) imaju jak vjetar u leđima, no ne treba zanemariti fantastičnu romansu Oblik vode meksičkog redatelja Guillerma del Tora, koji je jedini iz tria Cuaron-Del Toro-Innaritu (The Tree Amigos of ChaChaCha) bez Oscara. Alfonso Cuarón s Oscarom za režiju Gravitacije 2014. godine postao je prvi Meksikanac i Latinoamerikanac s ovom nagradom, a dvije godine za njim je nagrada pripala Alejandru Gonzálezu Iñárrituu i to 2015. za Birdman i 2016. za Povratnika. Del Toro je ove godine i vrlo izvjestan dobitnik kipića za najbolju režiju.

Kao prijetnja iz prikrajka ovim filmovima došuljao se horor Bježi! (eng. Get Out), koji je pušten u distribuciju još u veljači 2017. godine. Nevjerojatno je da se on našao na listi nominiranih, iako je pokrenuo brojne rasprave i još uvijek se o njemu govori, no Oscari obično ne nagrađuju filmove strave, a rijetko kad se na listi nađe i godinu dana star film. Ne treba zanemariti ni indie film Lady Bird koji na platformi Rotten Tomatoes ruši rekorde, a kroz niz humorističnih scena prati život majke i njezine kćeri teenagerice. Film Dunkirk neki će također navesti kao potencijalnog dobitnika Oscara, no kad se uzme u obzir kako su na dosadašnjim dodjelama prolazili filmovi Christophera Nolana, onda Dunkirk nije više tako ozbiljna prijetnja.

Utrka za glumačke nagrade

U kategoriji Najbolje glumice u glavnoj ulozi kladiti se na Frances McDormand je prilično sigurno jer je glumica za ulogu majke koja pokušava otkriti tko joj je ubio kći u Tri plakata izvan grada već osvojila nagradu Udruženja glumaca (SAG Award) i Zlatni globus. Jednako se čini izvjesnom i kategorija Najboljeg glumca u glavnoj ulozi u kojoj se očekuje pobjeda Garyja Oldmana koji je maestralno odigrao Winstona Churchilla u Prijelomnom času. Jedino bi mu, zbog sentimentalnih razloga, mogao zaprijetiti Daniel Day-Lewis koji se ulogom u Fantomskoj niti oprostio od glumačke karijere. Među glumcima u sporednim ulogama situacija je malo neizvjesnija i ako se nakon Nagrada Udruženja američkih filmskih i televizijskih glumaca i Zlatnih globusa čini da se kipić osmjehuje Alison Janney za ulogu u Ja, Tonya (eng. I, Tonya) ne treba zanemariti Laurie Metcalf u Ptici, o čijem se ostvarenju također govori u superlativima.

Za utjelovljenje rasističkog policajca u Tri plakata izvan grada Sam Rockwell osvojio je Nagradu Udruženja američkih filmskih i televizijskih glumaca i Zlatnog globusa, ali bi mu mogao zaprijetiti miljenik kritike Willem Dafoe, za ulogu u filmu Projekt Florida (eng. The Florida Project). S obzirom na intenzitet borbe protiv seksualnog uznemiravanja ne treba ni isključiti mogućnost da će članovi AMPAS-a kao znak nagradu dodijeliti Christopheru Plummeru za ulogu u filmu Sav novac na svijetu (eng. All the Money in the World), koju je snimio nakon što je film već bio snimljen jer je Ridley Scott odlučio u filmu zamijeniti Kevina Spaceyja optuženog za seksualno napastovanje.

Konačno žene u više kategorija

Ove godine prvi je put u povijesti za Nagradu za najbolju kameru nominirana snimateljica i to Rachel Morrison. Iako na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti Odsjek snimanja upisuju i studenti i studentice, i na mojoj generaciji su bili u jednakom omjeru, u američkoj filmskoj industriji radi tek 5% snimateljica, što je poražavajući postotak. Najveća prijetnja R. Morrison je Roger Deakins, koji je ove godine 14 put nominiran za Oscara, ali ga do sad nije osvojio.

Općenito, američka filmska industrija je jako dugo ostala „muški svijet“, koji se tek počinje otvarati. Redateljica Ptice Greta Gerwig peta je žena u povijesti Oscara nominirana u kategoriji najbolje režije i prva u posljednjih devet godina. Podsjetimo se, do sada su nominirane u kategoriji najbolje režije Lina Wertmüller za Sedam ljepotica (eng. Seven Beauties, 1975.), Jane Campion za Klavir (eng. The Piano, 1993.), Sofia Coppola za Izgubljeni u prijevodu (eng. Lost in Translation, 2003.) i Kathryn Bigelow za Narednika Jamesa (eng. The Hurt Locker, 2008.), a nagradu je do sada osvojila samo K. Bigelow.

Ove godine nominiran je i peti Afroamerikanac u povijesti u kategoriji najbolje režije i to Jordan Peel za Bježi!. Iako nije izgledni pobjednik u ovoj kategoriji, Oscar mu se smiješi za najbolji izvorni scenarij. Za adaptaciju romana Mudbound: Suze Mississippija Hillary Jordan u scenarij, uz Virgila Williamsa, nominirana je Dee Rees, koja je prva Afroamerikanka u posljednjih 45 godina i druga u povijesti nominirana za Oscara za scenarij. Prva je bila Suzanne de Passe za Lady pjeva Blues (eng. Lady Sings the Blues) 1973. godine. William i Rees možda čak uspiju i dobiti nagradu, iako bi ona mogla doći u ruke Jamesa Ivoryja za Skrivena ljubav (eng. Call Me By Your Name).

Zadnjih godina rasna preferencija dodjele Oscara postaje sve manje prisutna, no rodna  preferencija je i dalje iznimno prisutna te su vrlo mali znakovi jačeg pomaka s mrtve točke u kojoj su žene u američkoj filmskoj industriji znatno niže plaćene i cijenjene od svojih muških kolega. Ova godina bi dodjelom Oscara Rachel Morrison i/ili Greti Gerwig mogla barem malo pridonijeti nužnoj i neizbježnoj promjeni u strani svijesti američkih filmaša.

Predviđanja: 1. je najvjerojatniji dobitnik Oscara

 Najbolji film (eng. Best picture)

 1. Oblik vode (eng. The Shape of Water)
 2. Tri plakata izvan grada (eng. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
 3. Lady Bird
 4. Bježi! (eng. Get Out)
 5. Dunkirk
 6. Skrivena ljubav (eng. Call Me By Your Name)
 7. Novine (eng. The Post)
 8. Prijelomni čas (eng. Darkest Hour)
 9. Fantomska nit (eng. Phantom Thread)

Najbolja režija (eng. Best director)

 1. Guillermo del Toro za Oblik vode
 2. Greta Gerwig za Pticu
 3. Christopher Nolan za Dunkirk
 4. Jordan Peele za Bježi!
 5. Paul Thomas Anderson za Fantomsku nit

Najbolja glumica u glavnoj ulozi (eng. Best actress in a leading role)

 1. Frances McDormand, Tri plakata izvan grada
 2. Saoirse Ronan, Lady bird
 3. Sally Hawkins, Oblik vode
 4. Margot Robbie, Ja, Tonya (eng. I, Tonya)
 5. Meryl Streep, Novine

 Najbolji glumac u glavnoj ulozi (eng. Best actor in a leading role)

 1. Gary Oldman, Prijelomni čas
 2. Daniel Day-Lewis, Fantomska nit
 3. Timothee Chalamet, Skrivena ljubav
 4. Daniel Kaluuya, BježI!
 5. Denzel Washington, Roman J. Israel, Esq.

Najbolja glumica u sporednoj ulozi (eng. Actress in a supporting role)

 1. Laurie Metcalf, Lady Bird
 2. Allison Janney, Ja, Tonya
 3. Mary J. Blige, Mudbound
 4. Lesley Manville, Fantomska nit
 5. Octavia Spencer, Oblik vode

Najbolji glumac u sporednoj ulozi (eng. Actor in a supporting role)

 1. Sam Rockwell, Tri plakata izvan grada
 2. Willem Dafoe, Projekt Florida (eng. The Florida Project)
 3. Christopher Plummer, Sav novac na svijetu (eng. All the Money in the World)
 4. Richard Jenkins, Oblik vode
 5. Woody Harrelson, Tri plakata izvan grada

Najbolji izvorni scenarij (eng. Best original screenplay)

 1. Jordan Peele, Bježi!
 2. Greta Gerwig, Lady Bird
 3. Martin McDonagh, Tri plakata izvan grada
 4. Guillermo del Toro i Vanessa Taylor, Oblik vode
 5. Emily V. Gordon i Kumail Nanjiani, Moja ljubavna priča (eng. The Big Sick)

 Najbolji prilagođeni scenarij (eng. Best adapted screenplay)

 1. James Ivory, Skrivena ljubav (eng. Call Me By Your Name)
 2. Virgil Williams i Dee Rees, Blatna granica (eng. Mudbound)
 3. Aaron Sorkin, Velika igra (eng. Molly’s Game)
 4. Scott Frank, James Mangold i Michael Green, Logan
 5. Scott Neustadter i Michael H. Weber, Umjetnik katastrofe (eng. The Disaster Artist)

Najbolja scenografija (eng. Best production design)

 1. Oblik vode, Paul D. Austerberry
 2. Ljepotica i zvijer (eng. Beauty and the Beast), Sarah Greenwood
 3. 3. Blade Runner 2049, Dennis Gassner
 4. Dunkirk, Nathan Crowley
 5. Prijelomni čas, Sarah Greenwood

Najbolja kostimografija (eng. Best costume design)

 1. Fantomska nit, Mark Bridges
 2. Ljepotica i zvijer, Jacqueline Durran
 3. Oblik vode, Luis Sequeira
 4. Prijelomni čas, Jacqueline Durran
 5. Viktorija i Abdul (eng. Victoria and Abdul), Consolata Boyle

Najbolja šminka i frizura (eng. Best makeup and hair styling)

 1. Prijelomni čas, Kazuhiro Tsuji, David Malinowski i Lucy Sibbick
 2. Čudo (eng. Wonder), Arjen Tuiten
 3. Viktorija i Abdul, Daniel Phillips i Lou Sheppard

Najbolje snimateljsko ostvarenje (eng. Best cinematography)

 1. Mudbound, Rachel Morrison
 2. Blade Runner 2049, Roger Deakins
 3. Dunkirk, Hoyte Van Hoytema
 4. Oblik vode, Dan Laustsen
 5. Prijelomni čas, Bruno Delbonnel

Najbolja montaža (eng. Best film editing)

 1. Dunkirk, Lee Smith
 2. Vozač (eng. Baby Driver), Jonathan Amos i Paul Machliss
 3. Ja, Tonya, Tatiana S. Riegel
 4. Oblik vode, Sidney Wolinsky
 5. Tri plakata izvan grada, John Gregory

Najbolji vizualni efekti (eng. Best visual effects)

 1. Rat za Planet majmuna (eng. War for the Planet of the Apes)
 2. Blade Runner 2049
 3. Kong: Otok lubanja (eng. Kong: Skull Island)
 4. Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi (eng. Star Wars: The Last Jedi)
 5. Čuvari galaksije 2 (eng. Guardians of the Galaxy Vol. 2)

Najbolji zvuk (eng. Best sound editing)

 1. Dunkirk
 2. Blade Runner 2049
 3. Vozač
 4. Oblik vode
 5. Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi

Najbolja montaža zvuka (eng. Best sound mixing)

 1. Dunkirk
 2. Vozač
 3. Blade Runner 2049
 4. Oblik vode
 5. Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi

Najbolja izvorna glazba (eng. Best original score)

 1. Oblik vode, Alexandre Desplat
 2. Dunkirk, Hans Zimmer
 3. Fantomska nit, Jonny Greenwood
 4. Tri plakata izvan grada, Carter Burwell
 5. Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi, John Williams

Najbolja izvorna pjesma (eng. Best original song)

 1. To sam ja (eng. This Is Me, The Greatest Showman)
 2. Sjeti me se (eng. Remember Me, Coco)
 3. Misterij ljubavi (eng. The Mystery of Love, Call Me By Your Name)
 4. Velebna rijeka (eng. Mighty River, Mudbound)
 5. Zauzmi se za nešto (eng. Stand Up for Something, Marshall)

Najbolji dugometražni animirani film (eng. Best animated feature film)

 1. Coco i velika tajna (eng. Coco)
 2. Hranitelj (eng. The Breadwinner)
 3. Vincent (eng. Loving Vincent)
 4. Ferdinand
 5. Mali šef (eng. Boss Baby)

Najbolji dugometražni dokumentarni film (eng. Best documentary)

 1. Faces Places
 2. Last Men in Aleppo
 3. Icarus
 4. Strong Island
 5. Abacus: Small Enough to Jail

Najbolji kratkometražni animirani film (eng. Best animated short film)

 1. Dear Basketball
 2. Lou
 3. Negative Space
 4. Garden Party
 5. Revolting Rhymes

Najbolji kratkometražni dokumentarni film (eng. Best documentary short subject)

 1. Edith+Eddie
 2. Heroin(e)
 3. Heaven Is a Traffic Jam on the 405
 4. Knife Skills
 5. Traffic Stop

Najbolji kratkometražni igrani film (eng. Best live action short film)

 1. The Silent Child
 2. DeKalb Elementary
 3. My Nephew Emmett
 4. Watu Wote / All of Us
 5. The Eleven O’Clock

Najbolji film koji nije na engleskom jeziku (eng. Best foreign language film)

 1. Jedna čudesna žena (španj. Una mujer fantástica, Chile)
 2. Kvadrat (eng. The Square, Švedska, Danska)
 3. Bez ljubavi (rus. Nelyubov, Rusija)
 4. Uvreda (franc. L’insulte, Lebanon)
 5. Tijelo i duša (mađ. Testről és lélekről, Mađarska)

Frana Marija Vranković

 

90. OscariFrances McDormandGary OldmanGuillermo del ToroLaurie MetcalfOscar 2018Sam RockwellThe Shape of WaterThree Billboards Outside Ebbing Missouri
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment