Tri lokacije, tri priče: Street art genijalci donijeli šarenilo u ranjeni centar Zagreba

Iskreno se nadamo da će inicijativa "presvlačenja" Zagreba u predivne murale nadvladati donedavni Bandićev fetiš na fontane i dramatično skupe spomenike.

Dok država, grad i drugi jedva pokretni mastodonti puštaju potreseni Zagreb da zjapi prazan, slomljen i opasan po život, neki se ipak, u skladu sa svojim nemastodontskim, ali itekako kreativnim mogućnostima, bore za ljepši i šareniji život metropole koja je u posljednjih godinu dana pretrpjela bol i štetu. U organizaciji umjetničkog kolektiva Udruge Preuredi moju pumpu i Turističke zajednice grada Zagreba, prošlog je tjedna, naime, završen prvi ciklus oslikavanja novog projekta nazvanog Ulični triptih.

Cjelogodišnji program uličnih izložbi ponudit će, kažu organizatori, presjek aktualne domaće street art scene, a čast da započnu projekt dobila su tri talentirana hrvatska umjetnika, predstavljajući se građanima, turistima i slučajnim prolaznicima kroz jedinstvenu formu “izložbe u promjeni”.

Središnju lokaciju projekta, Centar za posjetitelje TZGZ-a na Trgu bana Jelačića oslikao je Boris Bare. “Rado sam prihvatio poziv Turističke zajednice grada Zagreba da oslikam zid Centra za posjetitelje na glavnom zagrebačkom trgu. Ivo Robić u svojim je šlagerima posebne stihove posvetio zagrebačkim golubovima, odnosno ‘pernatim pilotima’, kako ih je nazivao. Ja sam jednom od njih ovog puta dao ulogu poznatog arhitekta Zagreba, Hermana Bolléa”, rekao je Bare o svom radu nazvanom “Herman Gollubé”.

PROČITAJ I OVO! “Svaki mural ima svoju priču”: Boris Bare o street artu, birokraciji i dimnjaku na Trešnjevci

Kod glavnih stepenica tržnice Dolac sada se, pak, “čuje” prava Ulična rapsodija s potpisom akademskog slikara Mislava Lešića. “U mojoj nadrealnoj viziji tamburaši postaju prateći bend divovskom pijetlu koji pjeva u zoru usred stare gradske jezgre. Pokušao sam povući paralelu između mjesta mog odrastanja u Slavoniji s mjestom mog djelovanja u Zagrebu”, rekao je Lešić povodom predstavljanja svog murala koji odsad uljepšava središnju zagrebačku tržnicu.

Mislav Lešić u radnom zanosu (Foto: Ernest Mazarekić)

Zaboravljeni panel u Radićevoj ulici (kod broja 42) bojama je oživio Zvonimir Haramija Hans iz Koprivnice. “Slika je vesela, gotovo dječje naivna, a rad ne postavlja teška pitanja. Mislim da nam je baš to potrebno u tmurnoj svakodnevici. Iako ptica nije glavni element slike, ona simbolizira nadu u bolju budućnost”, kaže o svom radu nazvanom “Holy Bird”.

Postav Uličnog triptiha mijenjat će se u ciklusima – svaka tri mjeseca na panelima će osvanuti tri nova umjetnička rada s potpisom različitih autora iz cijele Hrvatske. Organizatori najavljuju i dodatni element iznenađenja – jedna od tri lokacije svaki će se put mijenjati, a iduće oslikavanje najavljeno je za lipanj.

Boris BareHerman GollubéHoly BirdMislav LešićmuralPreuredi moju pumpuStreet artUlični triptihZvonimir Haramija Hans
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment