Tjedni vodič za kulturu: bez kovid potvrda

Kulturna događanja dostupna svima, bez diskriminacije i segregacije

Kultura je područje slobode. Tamo gdje se sloboda ograničava, kultura gubi svoj smisao. Zato u Arteistovom tjednom vodiču kroz kulturna događanja navodimo samo sadržaje koje mogu posjetiti svi, dok ćemo institucije koje propagiraju segregaciju zanemariti – što preporučujemo i vama.

 

Ponedjeljak, 22. studenog 2021.

O “Dini” u Kontraplanu Kinoteke

Roman ‘Dina’ Franka Herberta iz 1965. godine, zajedno sa svojim mnogobrojnim nastavcima, filmskim, serijskim i ludičkim adaptacijama te neiscrpnim vizualnim i narativnim inspiracijama, jedan je od najprepoznatljivijih multimedijskih fenomena znanstvene fantastike, a u fokus šire javnosti vraćena je adaptacijom Denisa Villeneuvea, koja se trenutačno prikazuje u kinima. Njezina priča mitske snage trajno je ugrađena u kolektivni imaginarij, a zahvaljujući bogatstvu i kompleksnosti tema kojima se bavi (ekologija, feudalizam, kapitalizam, imperijalizam, mesijanizam, utopizam…) predstavlja nepresušno vrelo inspiracije piscima, redateljima, ilustratorima i dizajnerima.

O pripovjednom, tekstualnom i audiovizualnom nasljeđu fenomena ‘Dina’ bit će govora u novom izdanju Kontraplana, diskurzivnog programa kina Kinoteka, u kojem se o popularnim disciplinama razgovara iz perspektive srodnih umjetničkih i znanstvenih disciplina. U razgovoru će sudjelovati autorica znanstvene fantastike i filozofkinja Riva Zmajoki te Frank Pavich, autor već gotovo pa kultnog dokumentarnog filma Dina Alejandra Jodorowskog (2013), koji će se prikazati na početku tribine. Priča je to o jednom od najboljih filmova koji nikada nisu snimljeni: ambicioznom pokušaju čileanskog redatelja iz naslova da ekranizira Herbertovov klasik, koji je čak i unatoč svojom (ne)slavnom neuspjehu prerastao u jedan od najutjecajnijih projekata svih vremena.

Razgovor će moderirati filmski kritičar i stručnjak za znanstvenu fantastiku Silvestar Mileta, a razgovor će se voditi na engleskom jeziku.

 

Stand up večer u Splitu

Ozon, 21 h, Josipa Jovića 93 (Mall of Split)

Splitski humor, opor i gora, ali bezobrazno dišpetan, gusto je koncentriran u nastupima komičara Splicke scene. U ponedjeljak nastupaju u Ozonu, cijena ulaznice je 30 kuna, a na repertoaru su “nove baze” Ivice Lazanea, Josipa Skilje, Tomislava Primorca i Ante Travizija.

Utorak, 23. studenog

Književna Groupie: Strovaljivanje

Ako te ovog utorka ništa ne vuče vani, nije loša ideja ni ostati doma uz dobru knjigu. Imaš sreće jer hit izdanje Arteistove bibioteke, knjiga Književna Groupie: Strovaljivanje, možeš naručiti i dobiti u istom danu (ako si u Zagrebu), i to po nikad povoljnijoj cijeni od 69 kuna.

Naruči odmah na info@arteist.hr.

 

Predstava “Podmornica” Marina Vujčić u Sceni Vidra

Scena Vidra, Draškovićeva 80, Zagreb, u 20:00 sati

 

Predstava “Podmornica” nastala je prema tekstu nagrađivane spisateljice Marine Vujčić, a režirao ju je Ivan Planinić.

Evo teksta iz službene najave predstave:

Ona gleda i ne uočava, on je slijep a vidi – prelamanje sjene i mraka u čisto neporecivo svjetlo. Ona njega podmlađuje, a on nju uči vidjeti, zarobiti sliku i dati joj smisao u suptilnom kutu svjesnosti. Ona i on, starac i djevojka – pahuljice istoga snijega koji je pao u dva fizički nespojiva vremena. On i ona – i vi koji ste došli na predstavu, Lahotski i Ema – i Polak koji ih nadgleda. I vi, koji bi nakon gledanja trebali predstavu i vidjeti, odnosno zaroniti u svoju imaginaciju i probuditi se u podmornici.

Igraju Vojin Perić, Suzana Bliznac i Damir Mizdrak.

 

Nun of Your Business 

Ako utorak odlučite provesti doma, evo preporuka za kulturno uzdizanje: na platformi Croatian Film pogledajte izvrsni dugometražni dokumentarac Nun of Your Business. Nakon što je na brojnim festivalima pobrao i nagrade i naklonost publike, sad je dostupan online – iskoristite to, bit će vam drago.

 

Srijeda, 24. 11. 2021.

Videoigranje s umjetnošću u Tehničkom muzeju

Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb, od 22. do 26. studenog

Intrigantan autorski projekt Videoigranje s umjetnošću  Filipa Merčepa i Boy van Ooijena namijenjen je djeci koja će na radionicama u popodnevnim satima naučiti o svojim mobitelima i igraćim konzolama razmišljati kao o oruđu kreativnosti, što će “pridonijeti općem cilju širenja kreativnosti i razvijanju individualnih kreativnih ideja”, kako najavljuju organizatori.

Djeca će kontrolerom za Playstation kreirati vlastite vizuale za glazbu koju inače slušaju, napravit će vlastite kratke kompozicije koristeći svoj glas i kontroler, a svjetiljkama mobitela i kontrolerima stvarat će i oblike koji će stvarati glazbu. Zvuči zanimljivo!

Prijavite klince na radionice slanjem mejla na julija.gracin@tmnt.hr. Radionice će se odvijati radnim danima u dva termina (11 – 12 h, 16 – 17 h)

Četvrtak, 25. studenog

Djetinjstvo u Agramu

Kulturni centar Travno, Božidara Magovca 17

 

“Djetinjstvo u Agramu” zauzima specifično mjesto u memoarsko-dnevničkom dijelu Krležina opusa, otkrivajući ishodišne fascinacije i slike iz kojih će se razviti kolosalni opus pisca. Krleža se ovdje oslobađa nametnutih društvenih obrazaca, “uređenog dječjeg svijeta nadsvođenog Bogom”, “odbacivanjem svih spoznajnih konvencija koje krivotvore stvarnost”.

Učeći, ljudi zapravo zaboravljaju gledati slobodno, jer ljude ne podučavaju da bi progledali nego da bi ih oslijepili.

U predstavi igraju Andrej Dojkić, Marko Petrić, Ivana Bolanča, Ana Kvrgić, Sven Medvešek i Siniša Ružić.

Redateljica je Senka Bulić, autorica dramatizacije i dramaturginja Ana Prolić, scenografiju potpisuje Tomislav Ćurković, kostimografkinje su Nina Silobrčić i Emilija Šušković Jakopac. Glazbenici su Matija Antolić i Lucija Barišić.

Predstava je koprodukcija kazališta Gavelle i Festivala Miroslav Krleža, a premijerno je izvedena u sklopu Festivala Miroslav Krleža 1. srpnja u atriju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Gavellina premijera održat će se u KUC-u Travno, gdje to kazalište privremeno izvodi svoje predstave uslijed oštećenja matične zgrade u Frankopanskoj nastalih u potresu.

 

Kava sa Savjetom mladih u Splitu

Savjet mladih Grada Splita, 18:00, Klub Zona

 

Svaki mjesec članovi Savjeta mladih Grada Splita pripremaju novu temu, pozivaju relevantne sugovornike i otvaraju prostor za razmjenu informacija svim mladima koji su zainteresirani da aktivno sudjeluju u kulturi grada pod Marjanom. Ovog četvrtka, Savjet će predstaviti svoj program rada za 2022. godinu – a otvoreni su i za nove prijedloge i proširenje tema interesa. Uključite se!

Obavezna je rezervacija mjesta putem prijavnice na klubzona.net.

Petak 26. Studenog

 Ciklus turskoga filma: Kisele jabuke

Art kino Croatia u Rijeci, 18 h

 

Deseti Ciklus turskoga filma u riječkom Art kinu Croatia u petak donosi film Kisele jabuke (Eksi Elmalar), biografski/ komedija/ drama/ povijesni/ romantični.

Godina je 1977. Aziz Özay nakon dva gradonačelnička mandata nije uspio biti izabran treći put. On sa svojom suprugom i tri kćeri živi u predivnoj kući  okruženoj voćnjacima i vrtom. Neki od mještana dolaze i kradu voće iz voćnjaka ili pak pišu ljubavna pisma djevojkama. Jedne večeri, jedna od kćerki uhvati mladića u voćnjaku. Özgür izgleda kao momak s naslovnice i nekako drugačije miriše. Ispostavlja se da je to miris njegove kose odnosno nečega što zovu „šampon“. I tako počinje avantura koja prerasta u mrežu priča o brakovima iz ljubavi, brakovima iz protesta, vojnim udarima, beskrajnim građanskim ratovima i migracijama, neizrecivim radostima i razočaranjima.

Redatelj je Yılmaz Erdoğan, a ovdje možete pogledati trailer.

 

Vikend 27. i 28. studenog

Tjedni vodič kroz kulturu dostupnu svima nadopunjavat ćemo najavama dobrih stvari, kako nam budu pristizale. Dok planiraš vikend, evo još knjiga iz Arteistove biblioteke koje možeš kupiti po akcijskim cijenama:

  • Strovaljivanje Pavla Svirca aka Književne Groupie, drugu knjigu omiljenog satiričara i kolumnista, nastavak (rasprodane) kultne “Književne Groupie 1”. Za fanove Pavlova lika i djela, ovdje je kviz u kojemu možete provjeriti svoje poznavanje njegova uspona i mnogih strovaljivanja. Knjigu možete kupiti za 69 kuna.
  • knjigu eseja Žena, majka, glupača Maje Hrgović za samo 49 kuna;
  • knjigu Pavla Svirca Slikaranje, o domaćoj likovnoj sceni, također za samo 49 kuna;
  • roman Petokoronaš Željka Špoljara (zajedničko izdanje zagrebačke Bookare i beogradskog Factuma), prvi roman u regiji o životu u doba korone, koji je dobio odlične kritike. Više o romanu doznajte ovdje, intervju s autorom je ovdje, a ako ga naručite od nas, dobit ćete i prvu Špoljarovu knjigu, zbirku priča Teškoće pri gutanju. Cijena je 99 kuna.

 

 

PODRŽITE NAS DONACIJOM

Rad i budućnost Udruge za kulturu i nove medije Arteist direktno ovise o donacijama od strane zainteresiranih građana, a u skladu s njihovim mogućnostima. Podržite rad udruge koja od vas nikad neće tražiti kovid potvrdu.

Udruga za kulturu i nove medije Arteist
Skokov prilaz 8, Zagreb
IBAN: HR1023400091110590879
Uz naznaku “Podržavam Arteist”

Ana KvrgićAndrej DojkićAnte TraviziDjetinjstvo u AgramuFilip MerčepIvana BolančaIvica LazaneoJosip SkiljoMarko PetrićSenka BulićSplicka scenaSven MedvešekTomislav PrimoracVideoigranje s umjetnošću
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment