Tigran Kalebota i Psihomodo Pop – Ritam više neće biti isti

Prije dva tjedna došli smo u njihovu garažu u Sigetu. Tamo već godinama stvaraju i sviraju. Njihova je to oaza u kojoj se skupilo mnoštvo uspomena iz povijesti benda, Gopčevih crteža i jedan prazan frižider. Sljedeće godine slave 35 godina postojanja, pa je to bio i povod našem susretu i razgovoru o dugačkoj karijeri, novim albumima  i velikom koncertu koji će se dogoditi 2. lipnja sljedeće godine na zagrebačkoj Šalati. Tigi je usisavao, Šparka prebirao po gitari, a Gobac pričao. Ekipa je to uz koju se ne možete ne nasmijati. I to dobro. Pogotovo kada dijele svoja sjećanja i dogodovštine. Tigran se tako prisjetio kako ih je zaustavila policija dok je vozio Gopca na volanu po Zaprešiću, a Gobac kako je zgrozio auditorij na jednom Porinu kada je na pozornici, u live prijenosu, izjavio: ”Draga nacijo, započnimo felacijo.” Anegdota je bezbroj, a pažljivo ih je slušala i ekipa koja je došla onamo s prijedlogom scenarija za dokumentarni film o Psihomodo Popu, koji bi se uskoro trebao početi snimati. Nema sumnje za to neće nedostajati materijala, počevši od 1983. godine.

Tada je nastala grupa Psihomodo Pop. Grupi Neron, u kojoj su svirali Tigran Kalebota Tigi i Smiljan Paradiš Šparka, pridružio se Davor Gobac, a s njegovim dolaskom mijenjaju i ime. Kasnije im se pridružuju Saša Novak Radulović i Vlatko Čavar Brada. Radulovića kasnije zamjenjuje Jurij Novoselić Kuzma godine 1995., i to je donedavna postava. Ipak još je pet godina trebalo proći od te 1983. do snimanja prvog albuma Godina zmaja 1988. godine. Iako su već punili klubove i imali svoju publiku, diskografska kuća Jugoton ocijenila ih je neprofitabilnima. Gobac se prisjetio vremena kada su ipak uspjeli demantirati sve skeptike: ”Svi su mislili da to nije komercijalno i onda kad su prodali 60 000 primjeraka ploča u nekoliko mjeseci, onda smo i mi i oni shvatili da su bili u krivu.”

U ovih 35 godina, kaže nam, nije se ništa promijenilo, imaju bend koji im je veliko zadovoljstvo, i dalje sviraju rock and roll. Nisu nikad ni prestali tijekom ova tri i pol desetljeća. Pitamo ih žive li i dalje rokerski život na način na koji mi laici to zamišljamo? Odgovor je negativan, žive uredno, zdravo se hrane, vježbaju. Iako onaj prazan frižider s početka priče ne ulijeva povjerenje, sve ostalo, doista, upućuje na to. ”Mislim da danas ti rokeri koji su ostali i velike su zvijezde žive pet puta urednije nego ja. Ja volim trenirati jer se bolje osjećam i bolje izgledam, a i kad sviraš rock and roll i popneš se na binu poželjno je imati kondiciju”, kaže Gobac.

Bilo to od vježbanja ili ne, činjenica je da vas, čim uzmu instrumente u ruke, zapljusne val energije i postanete odmah svjesni zašto su toliko dugo opstali na sceni. Zasvirali su jedan od svojih posljednjih hitova Sve će biti u redu. I bit će, ali neće biti isto. Otišli smo iz njihove podrumske garaže, nesvjesni da imamo posljednji intervju s bendom u ovoj postavi.

Nije prošlo ni deset dana od tih velikih planova za veliko slavlje, kada je odjeknula vijest o smrt bubnjara Tigrana Kalebote. Onda veliki šok i velika tuga. Psihomodo Pop se oglasio samo kratkom objavom na Facebooku, jer riječi sada i jesu suvišne. Gopčeva utučenost vidi se i u kratkoj izjavi koju je dao za Arteist: ”Tigi je bio dio familije. Kao što je Brada rekao, ništa više neće biti isto. Ne znam kako ćemo i kaj ćemo dalje, morat ćemo naći nekog tko će nastaviti s nama dalje, a Tigrana ćemo se sjećati uvijek kao jedinog pravog i originalnog bubnjara grupe Psihomodo Pop.” Umro je od srčanog udara, u 54. godini.

Psihomodo Pop, nema sumnje, će nastaviti dalje, ali kreativna sinergija koju su imali s Tigranom Kalebotom, a koja ih je i činila toliko posebnima, neće više biti ista.

Maruša Stamać

Davor GobacJugotonJurij Novoselić KuzmaPsihomodo Poprock and rollSaša Novak RadulovićSmiljan Paradiš ŠparkaTigran Kalebota TigiVlatko Čavar Brada
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment