”Teaseri” za nadolazeću kazališnu jesen

Prije novih premijera na zagrebačkim pozornicama rujanski su festivali filmskim rječnikom ”teaseri” za novu nadolazeću kazališnu sezonu 2014./15.

Prvi je mamac nabačen prošli vikend 4. Burzom mreže neovisinih kazališta i kazališnih družina (29. – 31. kolovoza) u Maloj Sceni. Gledatelji su po popularnim cijenama od 20 kuna imali priliku vidjeti devet predstava različitih kazališnih kuća namjenjenima svim uzrastima.

Propitivanje granica suvremenog kazališta, istraživanje razvojnoga kazališta i davanje prilike mladima tema je &td-ova Ganz novoga festivala (17. – 21. rujna) koji će otvoriti međunarodni kooprodukcijski projekt Gradnja. Naglasak je na nekonvencionalnom pristupu izvedbenim umjetnostima i plesu, specifičnom mediju na granici kazališta.

Najglamurozniji u trolistu jesenskih kazališnih zbivanja sabire repertoarno kazalište, kazalište na rubu u vidu performansa i suvremene tendencije. Riječ je o 12. Festivalu svjetskoga kazališta (19. – 28. rujna) koji ovogodišnjim programom svakako ulazi u najuže područje interesa gledatelja. Od 2003. umjetnički se direktori festivala Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan trude gledateljima ponuditi neke od najzanimljvijih svjetskih kazališnih produkcija.

Kako je istaknuo Buljan na prvoj službenoj tiskovnoj konferenciji 1. rujna, ovogodišnji festival slijedi dvije osnovne linije, antičkim leksikom liniju vrhunskih majstora i liniju suvremenih kazališnih tendencija.

U liniji vrhunskih majstora publici će se predstaviti poznati Shakespeareov interpretator Declan Donnellan s klasikom modernizma Kraljem Ubuom (19. i 20. rujna), kazališna skupina Peeping  Tom će propitivati pitanje starosti u zapadnoj civilizaciji uratkom Otac (21. i 22. rujna) dok će jedan od najradikalnijih redatelja u njemačkome govornome području, Martin Kušej, u Gorkim suzama Petre von Kant dekonstruirati poznatu Fassbinderovu dramu.

U liniji suvremenih kazališnih tendencija gledateljima će se predstaviti jedno od najintrigantnijih australskih suvremenih kazališta, Back to Back theatre, s predstavom Ganeš protiv Trećeg Reicha (24., 25. i 26. rujna) u kojoj će se poigravati simbolikom svastike. Avangardna umjetnica Angélica Liddell će s Ti si moja sudbina (Otmica Lukrecije) zagrebački HNK ucrtati na europsku kazališnu kartu praizvedbom predstave u kojoj propituje položaj žene preko vlastitoga položaja umjetnice.

Sudeći po festivalskome rujnu na zagrebačkim pozornicama, slijedi nam uzbudljiv početak sezone koja nudi zadovoljavajući sadržaj za različitu kazališnu publiku.

Anđela Vidović

Angélica LiddellBurza mreže neovisinih kazalištaDeclan DonnellanDubravka VrgočFestival svjetskog kazalištaGanz novi festivalIvica BuljanMartin Kušej
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment