Svi se hvale “virtualnim šetnjama”, ali koje doista vrijedi pogledati?

Skok do Louvrea, šetnjica Metom, trk do opere u Sydneyu i sasvim ste solidno ubili jedno izolacijsko popodne. Dobro, niste osjetili miris muzeja niti sreli rijeku turista, ali ste uštedjeli pravo malo bogatstvo, koliko biste u slučaju "stvarnog posjeta" morali izdvojiti za ulaznice.

Virtualna stvarnost dostupna “malom čovjeku” još nije na tom stupnju razvoja da vam kroz uređaj može pružiti potpuno zadovoljstvo posjeta muzeju ili nekoj drugoj turističkoj atrakciji, ali u moru “360 šetnji” neke su ipak atraktivnije i(li) bolje osmišljene od drugih. Još kad vidite da im ulaznice za pravi posjet koštaju kao suho zlato, dobre i besplatne virtualne šetnje postaju pravi užitak, a mi smo odabrali ponešto za svačiji ukus – od street arta do razgledavanja veličanstvenih relikvija Vatikana.

Murali New Yorka
Još 2015. godine Google je u suradnji s kolektivom anonimusa nazvanim Muzej ulične umjetnosti počeo promovirati murale diljem svijeta, a nova se izložba bavi atrakcijama Velike jabuke i donosi ukupno devet fantastičnih djela koja su donekle oblikovala tamošnju urbanu kulturu. Među predstavljenim muralima nalaze se i djela slavnog Banksyja, a vrijednost ove virtualne šetnje još je veća uzme li se u obzir da neka od “uličnih djela” nestaju brže nego što su nastala.

Virutalnu šetnju muralima New Yorka pogledajte ovdje

Sydneyska opera
Arhitektonsko remek-djelo koje je dizajnirao Jørn Utzon od 2007. godine nalazi se pod zaštitom UNESCO-a, a u ovom iskustvu od 360 stupnjeva isprepliću se spektakularne vizure i izvedbe poznatih umjetnika. Dok razgledavate poznatu građevinu, Ben Schwartz svira violončelo, a mlada sopranistica Nicole Car izvodi “Pjesmu mjesecu” iz Dvořákove opere Rusalka. Autori projekta Google Cultural Instituta omogućavaju i ulazak na probu Sydney Symphony Orchestra – na velikim zvučnicima svakako se isplati poslušati “Šeherezadu” u njihovoj izvedbi. Baš kao u nekom idealnom turističkom danu, šetnja završava zalaskom sunca i pogledom na slavnu operu okruženu trajektima i posjetiteljima.

Muzej Louvre
Jedan od najvećih svjetskih muzeja trenutno u ponudi ima četiri virtualne šetnje – izložbu egipatskih antikviteta, turneju tunelima izgrađenima u vrijeme kralja Filipa Augusta, posjet Galeriji apolona te, petu godinu zaredom, izložbu nazvanu “Advent umjetnika”. Ove godine u postavu su geniji renesanse – Leonardo da Vinci, Donatello, Michelangelo i Albrecht Altdorfer, a “jednostavnim klikom miša” kroz četiri sobe možete razgledati četrdesetak umjetničkih djela iz osam kustoskih odjela. “Izložba donosi uvid u prijelaz od tipično anonimnog majstora klasičnog razdoblja do umjetnika renesanse, koji je postao toliko poznat da je postao junakom romana i legendi”, poručuju iz Louvrea.

Virtualnu šetnju Louvreom možete pogledati ovdje

Hramovi Angkor Wat
Najveća vjerska građevina na svijetu nalazi se 240 kilometara sjeverno od Phnom Penha, glavnog grada Kambodže, sagrađena je u vremenu od 1113. do 1150. godine, a proteže se na površini od dva četvorna kilometra. Smatra se vrhuncem kmerske arhitekture, a u šestominutnoj turi snimljenoj u 6K tehnologiji virtualni studio Gorilla donosi zanimljivu priču o turizmu, budizmu i povijesti obilježenoj ljudskim razaranjima i prirodnim nepogodama. Nakon šetnje hramovima, tu je i noćni život Siem Reapa, gradskog središta istoimene provincije na sjeverozapadu zemlje.

Muzeji Vatikana
Sedam različitih šetnji u kojima se krije iznimno povijesno, kulturno i arheološko blago odličan su početak upoznavanja iznimne građe “muzeja nad muzejima” kojeg godišnje posjeti više od četiri milijuna turista. Rafaelova soba, Sikstinska kapela, muzeji Pio-Clementino i Chiaramonti samo su neke od lokacija koje, zahvaljujući visokoj rezoluciji, možete proučavati do najsitnijih detalja.

Virtualnu šetnju muzejima Vatikana možete pogledati ovdje

Muzej umjetnosti Metropolitan
Slavni Met, dom najznačanijih zbirki europskog i američkog slikarstva te mjesto održavanja Met Gale, ultimativne večeri mode i Hollywooda, u seriji od šest videa nudi jedinstven uvid u bogatu građu. Riječ je o nagrađivanom Met 360° projektu koji posjetiteljima omogućava pogled iz javnosti inače nedostupne perspektive, a vodi vas, među ostalim, u slavnu Veliku dvoranu i odjel srednjovjekovne umjetnosti u parku Fort Tyron. Zahvaljujući sfernoj 360 tehnologiji, ovu šetnju možete odraditi i pomicanjem mobitela.

BanksyLouvremuzejiSydneyska operaVatikanvirtualna šetnja
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment