Split treba i zaslužuje umjetnost koja “drma” tabue

Split ima potencijala da se razvije u punokrvan centar suvremene umjetnosti u Hrvatskoj. Dokazalo je to prvo izdanje festivala NUS, koji je u siječnju 2012. godine okupio preko 70 umjetnika iz 9 različitih zemalja i predstavio preko stotinu radova na koje je splitska publika reagirala iznenađujuće dobro.

Logičan je nastavak novo izdanje ove vibrantne manifestacije, što ga organizatori zakazuju od 11. do 18. siječnja 2013. Mjesto radnje je Multimedijalni kulturni centar (MKC), ali i niz drugih javnih prostora u gradu. Na natječaj za sudjelovanje prijavilo se preko stotinu umjetnika iz 12 zemalja, s više od 200 radova. Selekcijom je njihov broj sveden na 91 rad kojim će se prezentirati 73 umjetnika i umjetnička kolektiva iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Slovenije, Češke, Njemačke i Turske.

– Odabirom teme ‘Tabu’, festival nastavlja svoje neosporno pozitivno djelovanje na formiranje osviještenog javnog mnijenja o ključnim, „gorućim“ problemima, „tabuima“, kontroverzama i pitanjima društvenog života u gradu, ne samo iz lokalne već iz globalne perspektive, kroz kritički zapitane prinose suvremenih europskih i svjetskih umjetnika, najavljuje povjesničar umjetnosti i kritičar Branko Cerovac, naglašavajući kako NUS teži “promociji i prezentaciji mladih neafirmiranih, nedostatno afirmiranih ili pak nepravedno diskriminiranih, marginaliziranih, proskribiranih, outsider-iziranih, tabuiziranih umjetnica/ka i njihovih poetika, metodologija i praksi u različitim medijima.”

Direktorica festivala Nina Jurić najavljuje grupnu izložbu odabranih umjetnika, projekcije filmova, suvremeni teatar, javne tribine i predavanja, performanse, te akcije i intervencije u javnom gradskom prostoru.

U realizaciji ovog ambicioznog programa, NUS treba pomoć mladih kreativaca. Na blogu www.neafirmiranaumjetničkascena.blogspot.com do 1. siječnja traju prijave za volontiranje na festivalu.

– Volonteri će biti raspoređeni po različitim kategorijama (sve po dogovoru) i imat će priliku raditi na organizaciji međunarodne grupne izložbe, predavanja, koncerata, projekcija filmova, performansa, akcija i intervencija unutar gradske jezgre, poručili su organizatori na dispet.org.

Marin Raster

Branko CerovacNeafirmirana umjetnička scenaNina JurićNUS
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment