Druženje s hitmejkerom: Slavni Dan Brown ove subote stiže u Zagreb – provjerite gdje i zašto

Nakon što je prošle godine u tajnosti u Zagrebu snimio glazbu za "Divlju simfoniju", Dan Brown se vraća u Hrvatsku kako bi predstavio svoju novu knjigu za djecu, u kojoj se javnosti po prvi put predstavlja kao skladatelj.

Autor bestselera Dan Brown u Zagrebu će predstaviti svoju novu slikovnicu “Divlja simfonija”, ali i glazbu koju je sam za nju skladao. Stoga će u subotu 10. listopada 2020. u 18 sati njegov hrvatski izdavač V.B.Z. organizirati razgovor s Danom Brownom i prvo svjetsko predstavljanje “Divlje simfonije” u dvorani kina Kaptol Boutique Cinema. S obzirom na epidemiološke mjere, broj posjetitelja je ograničen, ali događanje će se moći pratiti uživo putem YouTubea i Facebooka.

Svjetska koncertna premijera glazbe koju je Dan Brown skladao za “Divlju simfoniju” održat će se u petak, 9. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a izvest će je Zagrebačka filharmonija pod vodstvom dirigenta Mirana Vaupotića. Cjelovitu “Divlju simfoniju”, s dvadeset i jednim stavkom, osim glavnog gosta – slavnog autora, može pogledati ograničen broj posjetitelja, ali će se prenositi i na Facebook stranici Dana Browna koja broji više od šest milijuna pratitelja.

Kada se u ožujku 2019. slavni autor Da Vincijeva koda pojavio u Zagrebu, razlozi njegova posjeta, baš kao u nekom njegovom romanu, ostali su obavijeni velom tajne, a čak ni mjesto na kojemu je toga ožujka proveo najviše vremena – tonski studio, nije otkrivalo dovoljno. Sada je, međutim, sve jasno. Autor niza bestselera New York Timesa, “jedna od 100 najutjecajnijih osoba u svijetu” prema časopisima Time i Forbes, sredinom ožujka 2019. u Zagrebu je snimao glazbu koju je skladao za svoju najnoviju knjigu.

Ova knjiga već je i sama po sebi svojevrsno iznenađenje, jer nije riječ o romanu, već o dječjoj slikovnici, točnije interaktivnoj, multimedijskoj i bogato ilustriranoj knjizi za djecu, koju Brown predstavlja ne samo kao pisac, nego prvi put u javnosti i kao skladatelj.

Brownova “Divlja simfonija” ovih dana izlazi iz tiska diljem svijeta, a i hrvatski izdavač upravo ju je objavio. Izdavači iz cijelog svijeta pozivaju ga da posjeti njihove zemlje i pronađe teme za svoje trilere, koji su postali pravi fenomen spajajući erudiciju, napetost, povijest, povijest umjetnosti i književnosti te znanost. Njegove su knjige inspirirale kolegije o književnom turizmu na svjetskim sveučilištima, a u Parizu, Firenzi ili Barceloni u predpandemijsko doba milijuni turisti pratili su “književne rute” – tragovima Brownovih junaka.

“Činjenica da je Dan Brown, čije su knjige prodane u više od 200 milijuna primjeraka, glazbu za ‘Divlju simfoniju’ snimio upravo u Zagrebu, u kojem se održava svjetska premijera glazbe i prva promocija knjige, zasigurno će odjeknuti među milijunskim Brownovim čitateljstvom u cijelom svijetu i pridonijeti promociji grada Zagreba i Hrvatske”, poručuju organizatori hrvatske, ali i svjetske premijere.

Dan Brown čitav se život bavi glazbom i skladanjem. Još u ranoj dobi nadahnule su ga klasične skladbe kao što su Peća i vuk i Karneval životinja, a glazbu oduvijek smatra samim središtem svog umjetničkog života. “Odrastao sam s klasičnom glazbom. Moji su roditelji oboje bili glazbenici koji su odlučili da se u našem domu neće gledati televizija, pa sam ja umjesto toga svirao klavir, pjevao u zborovima i odlazio na koncerte. Glazba je meni kao dječaku predstavljala tajno utočište i pomogla je potaknuti moju maštu i kreativnost”, ispričao je Dan Brown.

Divlja simfonija, Brownovo prvo djelo za orkestar, sadrži dvadeset i jedan glazbeni portret koji crpi inspiraciju u životinjskom kraljevstvu. “Nadam se da će moja Divlja simfonija priuštiti zabavu i novu priliku obiteljima, roditeljima, djeci i ljudima svih dobnih skupina da se ponovo povežu s čarobnim iskustvom klasične glazbe u koncertnim dvoranama ili u svojim domovima. Vjerujem da će publici biti jednako zabavno slušati ovu glazbu kao što je meni bilo skladati je”, najavljuje autor.

Da Vincijev kodDan BrownDivlja simfonijaHNK u ZagrebuHrvatsko narodno kazališteKaptol Boutique CinemaMiran VaupotićV.B.Z.Zagrebačka filharmonija
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment