Semplirajnje kolektivnog pamćenja u konglomeratu disco glazbe

Peta večer festivala Zadar snova prošla je uz predstavu poljske produkcije Ja Ja Ja Ne Ne Ne Ne.

Polusatna igra dviju performerica istražuje motiv borbe radi zabave. Taj fenomen koji je prisutan u našoj civilizaciji oduvijek predmet je igre na granici kolaža medija. Svi elementi performerske prakse dotaknuti su onoliko koliko kratko vrijeme predstave dopušta.

S intencijom da budu duhovite Magda Tuka i Anita Wach sempliraju razne znakove kolektivnog pamćenja pa u konglomeratu disco glazbe, aluzija na nacizam, gladijatorskih borbi provode isprekidane prizore s presvlačenjem, pjevanjem, civiliziranom tučom, skidanjem, posipanjem brašnom.

Naravno, na kraju je pozornica puna smeća, djevojke su uljepljene brašnom i zadihane, kliše je odrađen. Sve ono što su htjele reći samo su pokazale u kratkom blicu: kult tijela, snage, dominacije, glamura pa je cijela predstava mene podsjetila samo na trailer neke predstave koja bi se ovom zanimljivom temom pozabavila dublje.

Djevojke su u uvodnom tekstu predstave istakle kako im je cilj da se publika zabavi i da zaboravi običan život. Koliko im je to uspjelo, nisam sigurna. U svakom slučaju u kontekstu cjelokupnog programa ovogodišnjeg festivala ova kratka predstava nudi nepretenciozan i zabavan sadržaj i zanimljiva je stoga što imamo priliku vidjeti na koji način poljski performerski dvojac promišlja stvarnost.

Staša Aras

Anita WachMagda TukaZadar snova
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment