Potraga za boljim životom uslijed krize pretvara se u ropstvo modernog doba

Filmski program na Human Rights Film Festivalu danas počinje u 17 sati projekcijom doku-igranog filma Granica u režiji autora Manuela Péreza Cáceresa koji će osobno predstaviti film i održati Q&A s publikom nakon projekcije.

Film Granica je svojevrsni eksperiment u kojem sudjeluje šest zatvorenika i osam volontera, a kojima je cilj postaviti predstavu unutar zatvora. No ubrzo dolazi do alarmantnog stanja zbog zarazne infekcije unutar zatvora, što sve sudionike tjera na osobno preispitivanje.

U isto vrijeme u dvorani Müller održat će se diskusija pod nazivom Strategije medijske borbe protiv fašizama na kojoj će sudjelovati Toni Gabrić (H-alter), Rade Dragojević (Novosti), Andrea Milat (Le Monde Diplomatique) i Andreja Žapčić (gong.hr).

U 19 sati u kinu Europa bit će prikazan singapurski film Ilo Ilo Anthonyja Chena. Film je smješten u Aziju devedesetih godina, a govori o Filipinkama koje u dolaze u Singapur kao domaćice, nastojeći osigurati egzistenciju svojima kući. No ova potraga za boljim životom uslijed krize se pretvara u ropstvo modernog doba. Spomenuti film ovjenčan je nizom nagrada na festivalima doljem svijeta, uključujući Zlatnu kameru za redatelja Chena na filmskom festivalu u Cannesu.

U 21 sat na rasporedu je dokumentarac Slika koja nedostaje redatelja Rithyja Panha (s obzirom na tehničke poteškoće nije bio prikazan u prvotnom terminu u utorak). Panh kroz svojevrsnu kroniku vlastitog djetinjstva pod režimom zloglasnog Pola Pota zapravo ukazuje na problem filmske prezentacije negativnih događaja iz povijesti. U ovom filmskom prikazu on se odlučuje za makete i minijaturne figurice od terakote da bi minuciozno rekonstruirao sjećanja na vlastito djetinjstvo u eri Crvenih Kmera, izmjenjujući ih s propagandnim found footageom. Film je osvojio nagradu Un Certain Regard za režiju na filmskom festivalu u Cannesu 2013.

Današnji program završava u 23 sata, projekcijom igranog filma Bazen Carlosa Machada Quintele. U središtu priče je apatičan i introvertiran bivši profesionalni plivač koji dočekuje četvero učenika, tinejdžere s posebnim potrebama. Film djeluje kao grupni portret na bazenu u nježnim pastelnim bojama i hipnotičkom tempu, no idila se ubrzo prekida.

Ulaz na sva festivalska događanja je slobodan.

MR

HRFFHuman Rights Film Festival
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment