“Prostor više nemamo, ali radove imamo”: Pogledajte izložbu Odsjeka za animirani film i nove medije

Najbolji radovi studenata Odsjeka za animirani film i nove medije na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti predstavljeni su na virtualnoj izložbi.

Kako bi unatoč pandemiji, potresu i drugim nedaćama akademsku godinu završili u prepoznatljivom stilu, studenti Odsjeka za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti svoje su radove predstavili na virtualnoj video-izložbi s ukupno 36 filmova, a projekt je nazvan “OZAFIN show 2020”.

“Odsjek za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti obrazuje novu generaciju suvremenih autora i autorica, odnosno umjetnica i umjetnika, znatiželjnih, neobičnih, angažiranih, kritički nastrojenih, likovno nadarenih, društveno osviještenih, solidarnih, radišnih, introvertnih, ekstrovertnih i za razne discipline zainteresiranih osoba”, poručuju s ALU i dodaju da su im protekli mjeseci bili itekako izazovni.

Izložbu “OZAFIN show 2020” možete pogledati ovdje

“Godina 2020. nam je protekla u raznim nevoljama raspoređenim tijekom godine koji su nam otežali načine rada na kakve smo navikli, uznemirili nas podrhtavanjima, preslagivanjima i prašinama koje su proizveli. U ovim novim okolnostima i nemogućnostima našli smo neke nove kanale kako bi vam dali barem malo uvida u procese u kojima smo ustrajali, teme o kojima smo razmišljali, radu koji se događao iza ekrana, u vlastitim domovima, u odvojenim sobama. Prostor više nemamo, ali radove imamo!”, zaključuju.

Jedan od radova prikazanih na izložbi zove se “Priroda u prostoru” autora Vite Trbuljaka, a prikazuje naprednu tehnologiju kojom će se putem hologramske slike live streamati priroda. “Sadašnjost je da svi tehnološki instrumenti – mobiteli, radio, kompjuter, itd. prebacuju prostor u prostor (na primjer, putem Google Mapsa čovjek može biti (ne potpuno), ali prividno na svim mjestima svijeta. Način na koji sam strukturirao rad promišlja o mogućoj potrebi čovjeka za prirodom unutar zatvorenog i neodređenog prostora. U prinicipu ovaj rad bi mogao biti alarmantnog karaktera i cilj mu je vizualizirati tehnološki razvoj pri kojemu stvarnost biva zamijenjena sa svim onim što tehnologije donose ili bi tek mogle donijeti”, kaže o svom radu Vito Trbuljak.

Sanja Bistričić na izložbi se predstavlja filmom “Mislim da se sjećam / I think I remember”, u kojem se bavi istraživanjem slike i fragmenata sjećanja u formi dnevničkog zapisa kroz dokumentarno-eksperimentalni filmski jezik. “Kroz različite tehnike snimanja pokretnih slika i koristeći se raznim intervencijama, kao što su zrcaljenje, povećanje, umnožavanje u procesima snimanja i montažnih postupaka nastojim dnevnički zapis oblikovati na način koji najbolje prezentira ono što sjećanje jest ili kako ga mi doživljavamo kao fragment ili san”, objašnjava svoj rad Sanja Bistričić.

Inače, Odsjek za animirani film i nove medije je jedinstven po tome što potiče paralelno savladavanje klasičnih tehnika animacije i upoznavanje s tehnikama novih medija (fotografija, video, zvuk, instalacija, performans). Studij potiče individualni pristup, kreativnost i inovativnost. Naglasak je istovremeno na stjecanju tehničkih vještina, upoznavanju s bitnim umjetničkim i autorskim praksama te razvijanjem vlastitog kreativnog potencijala.

Akademija likovnih umjetnostiOdsjek za animirani film i nove medijeOZAFIN show 2020pandemija
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment