Život u pustom pandemijskom Sisku: Pogledajte izložbu “Novo normalno” Dorijana Šipuša

Dvomjesečna izolacija gradovima je dala posve novu vizuru - puste ulice i redovi pred trgovinama postali su "novo normalno", a u Sisku ih je tjednima fotografirao Dorijan Šipuš.

Sisački fotograf Dorijan Šipuš jedan je od onih umjetnika koji su razdoblje izolacije i neizvjesnosti iskoristili za stvaranje, a njegova nova, šesta po redu izložba prigodno nazvana “Novo normalno” otvorena je ovih dana u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku.

“Naslov serije Novo normalno nastao je iz sintagme koja se u posljednje vrijeme prečesto koristi i vjerujem da je većini ljudi već postala naporna. Fotografije u prostoru postavljene su na nekonvencionalan način u hodnički prostor koji vodi od ulaza do ‘pravog’ izložbenog prostora Gradske galerije Striegl. Sam je postav u formi intermezza između ostalih prostorija i razmakom izložaka izravna referencija na virus koji se uvukao u pore našeg društva i naglo ga prodrmao. Našalili smo se komentirajući da je takav način izlaganja određena vrsta gerilskog marketinga jer posjetitelji koji prolaze stubištem na gornji kat nemaju izbora nego pogledati fotografije koje su postavljene na zidove hodnika”, rekao nam je Dorijan Šipuš o novoj izložbi.

“Počeo sam izrađivati seriju nakon razdoblja u kojem sam uslijed pandemije izgubio neke poslovne angažmane i proveo određeno vrijeme u izolaciji, što me potaknulo da iskoristim taj neizvjesni period za osobni projekt u obliku osobnog fotoeseja posvećenog novonastaloj situaciji. Nismo znali da će mjere tako brzo popustiti pa je izložba umjesto prvotno zamišljenog online izlaganja iznenada smještena u fizički prostor u roku od samo nekoliko dana”, kaže fotograf.

Zaštitno lice “novog normalnog”: Maska je postala glavna umjetnička fascinacija

“Fotografije su dokumentarističke i ne sadržavaju stilske ili komercijalne intervencije jer sam želio stvari prikazati onakvima kakve doista jesu. Zahvalan sam na svojoj struci jer mi je omogućila terapiju, koja je mnogima nažalost u nedavnom razdoblju bila uskraćena, tako da je iz tame i usamljenosti na kraju rođeno novo svjetlo. Nadam se da te fotografije neće postati konstanta naše svakodnevice, nego da ćemo im se u budućnosti vraćati kao dokumentu vremena koje će biti iza nas”, kaže nam Dorijan, fotograf nove generacije koji je ljubav prema fotografiji razvio u online zajednicama.

“Sam je postav u formi intermezza između ostalih prostorija i razmakom izložaka izravna referencija na virus koji se uvukao u pore našeg društva i naglo ga prodrmao”

“Fotografijom sam se krenuo baviti još u osnovnoj školi, kroz stranice kao što su Flickr i DeviantArt sam se kroz rad počeo upoznavati sa zajednicom istomišljenika. Drugi bitan korak je bio foto seminar Fotosofia, zatim Akademija dramske umjetnosti i sad sam tu gdje jesam”, otkriva i dodaje da najvećim uspjesima u svojoj, kratkoj, ali uzbudljivoj karijeri smatra ono što njegove fotografije bude u ljudima, ali i činjenicu da je – još na sceni.

“Mislim da je najveći uspjeh kada tvoj rad izazove emociju kod druge osobe, iako rad koji izlažem radim za sebe taj feedback je ipak nešto što ti daje vjetar u leđa za daljnji angažman. Uspjehom također smatram to što nisam posustao u bavljenju fotografijom bez obzira na to što okolnosti nisu uvijek bile idealne”, zaključuje.

Dorijan ŠipušpandemijaSisak
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment