Oscari 2015: Iñárritu otišao kući s tri kipića

U noći s 22. na 23. veljače od 2.30 do 6 ujutro po našem vremenu dodijeljeni su 87. put nagrade Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti (AMPAS).

Za razliku od prošlih godina kada se moglo lako predvidjeti 80% i više posto dobitnika, ova je godina bila iznimno napeta. Čini se nakon održane dodjele da se članovi Akademije nisu mogli odlučiti za jedan film godine, već ih je poveo moto „svakome ponešto“.

Sukladno očekivanjima Birdman Alejandra Gonzalesa Iñárritua pobjednik je večeri 87. Oscara osvojivši četiri Oscara, što je više nego njegova zadnja dva prethodnika, Dvanaest godina rob i Argo, koji su osvojili po tri Oscara. Prvi je film od 1980. koji je osvojio Oscara za najbolji film bez nominacije za montažu. Zanimljivo je da je Iñárritu u istoj večeri dobio čak tri Oscara, za režiju, scenarij i film te je nagrada za najbolju režiju drugu godinu zaredom otišla u ruke meksičkom režiseru. Lani ju je dobio Alfonso Cuaron za Gravitaciju. Zadnji put je osoba rođena u SAD-u dobila Oscara za režiju 2009. kad je kipić pripao Kathryn Bigelow za The Hurt Locker. Iza nje Oscara je dobio Britanac Tom Hooper, zatim Francuz Michael Hazanavicius te prije meksičkog dua, nagrađen je režiser rodom iz Tajvana Ang Lee. Uz nagrade za režiju, film i scenanarij, Birdmanu je pripao i četvrti Oscar, onaj za kameru Emmanuelu Lubezkom, koji je i lani nagrađen za snimateljsko ostvarenje u Gravitaciji.

Četiri Oscara ove godine osvojio je i Hotel Grand Budapest Wesa Andersona, i to za kostime (Milena Canonero), šminku i frizuru (Frances Hannon i Mark Coulier), scenografiju (Adam Stockhausen i Anna Pinnock) te glazbu (Alexandre Desplat).
Tri Oscara dobio je Whiplash i to za sporednu mušku ulogu, zvuk i montažu. Po jednog Oscara dobili su rani favorit Boyhood, Američki snajperist, Igre imitacija, Teorija svega, Zauvijek Alice i Selma.

Najveće iznenađenje večeri je gotovo potpuni poraz Boyhooda te pobjeda animiranog filma Big Hero 6, koji u dosadašnjoj nagradnoj sezoni nije osvajao nagrade.

Glumci

Sasvim očekivano Oscari za najbolje glumačko ostvarenje pripali su Julianne Moore za Zauvijek Alice, Patriciji Arquette za Boyhood i J.K. Simmonsu za Whiplash. Michael Keaton ipak je pak ostao bez Oscara, koji je otišao u ruke Eddija Redmaynea.

Scenarij

Kako smo mogli i očekivati Harvey Weinstein nije otišao kući praznih ruku, pa je njegov Graham Moore osvojio Oscara za najbolji adaptirani scenarij za film Igre oponašanja. Najbolji izvorni scenarij je sasvim očekivano pripao Birdmanu.

Tehničke kategorije

Emmanuel Lubezki, nevjerojatno talentirani snimatelj nagrađen je za svoje ostvarenje u Birdmanu. Montaža je pripala Tomu Crossu za Whiplash. On je već dugo prijetio Boyhoodu, ali to da će Tom Cross zaista osvojiti Oscara za svoj prvi dugometražni film je nevjerojatno.

Najbolja šminka i frizura pripala je Francesu Hannon i Marku Coulier za Hotel Grand Budapest, u kojem su između ostalog u potpunosti promijenili izgled Tilde Swinton.
Najbolji vizualni efekti ipak su pripali ranom favoritu, Interstellaru. Najbolji zvuk je pripao Whiplashu, a najbolja montaža zvuka, očekivano Američkom snajperistu.

Glazba

Nakon što je John Legend dobio gromoglasan aplauz dvorane za izvođenje pjesme Glory iz filma Selma ta je pjesma ovjenčana Oscarom. Ipak, zadnjih se tjedana činilo da bi Oscara mogla dobiti pjesma Glen Campbell: I’ll be me. U kategoriji originalne glazbe dogodilo se ugodno iznenađenje, pa je umjesto očekivanog Johanna Johannsona za Teoriju svega, nagradu za najbolju glazbu dobio, već sedam do ove godine puta nominirani Alexandre Desplat i to za Hotel Grand Budapest, a bio je nominiran i za Igre Imitacija.

Animirani, dokumentarni, strani

Disneyev Big Hero 6 najveće je iznenađenje večeri. Ida je 10 poljski nominirani film i ujedno prvi poljski film koji je osvojio Oscara. Citizenfour, kao i Ida ispunio je predviđanja.

Kratki filmovi

U kratkometražnoj kategoriji bilo je iznenađena. Nagrađena su dva filma o pozivnim centrima, kratki igrani The Phone Call sa Sally Hawkings u naslovnoj ulozi te kratki dokumentarni Crisis Hotline: Veterans Press 1. Iznenadio je i Disneyev kratki crtani film Feast koji je dobio Oscara, unatoč favoriziranju The Dam Keepera.

Iako se od Neila Patricka Harrisa očekivalo mnogo, osim uvodnog broja i re-uprizorenja scene iz Birdmana nije pretjerano oduševio. Sama dodjela Oscara bila je monotona i dosadna, a vjerojatno ćemo ju najviše pamtiti po neobičnom nastupu Lady Gage u spomen na 50. godišnjicu filma Moje pjesme, moji snovi.

Iduće godine mogli bismo opet gledati novi film Iñárritua, koji bi mogao donijeti sreću Leonardu DiCapriju, a do tada možemo još jednom u kinu pogledati Birdmana, izrazito autorski film sniman u naizgled jednom kadru.

Frana Marija Vranković

P.S. Kako je rečeno, teško je bilo predvidjeti ovogodišnju dodjelu, pa mi je ovogodišnji postotak točnosti svega 50%. Osim dvije kratke kategorije, nisam previdjela mogućnost zvuka Whiplashu, Big Hero 6, te glazbu Desplatu, čije me osvajanje Oscara osobno iznimno veseli.

Alejandro Gonzales IñárrituAlfonso CuaronEddie RedmayneJ.K. SimmonsJulianne MooreKathryn BigelowMichael KeatonOscarOscar 2015Patricia ArquetteWes Anderson
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment