OSCARI 2014.: Sporedni glumci u borbi za Oscara

Zadnjih nekoliko godina kategorija sporednih glumaca nominiranih za nagradu Oscar po jačini počela je dominirati nad kategorijom glavnih glumaca. Nagrađivani su redom likovi koje bismo svrstali u kategoriju negativaca.

Podsjetimo se samo Javiera Bardema u Nema zemlje za starce (No Country for Old Men), Heatha Ledgera u Vitezu tame (The Dark Knight) te Christopha Waltza u Nemilosrdnim gadovima (Inglourious Basterds) i Odbjeglom Djangu (Django Unchained). Ove godine imamo dvije zapažene glumačke interpretacije koje su se našle u tijesnoj borbi. Međutim, glumac Michael Fassbender zakazao je u pogledu lobiranja za vlastitu nagradu, pa je samim tim prepustio vodstvo svom američkom kolegi Jaredu Letu. Za razliku od kategorije glavnih glumica gdje je prosjek godina 55, u kategoriji sporednog glumca prosjek godina je 35.

Najbolji sporedni glumac

Svoju prvu nominaciju za Oscara zaslužio je američki glumac i pjevač Jared Leto (42) za ulogu transrodne Rayone u Dobrim dilerima iz Dallasa (Dallas Buyers Club). Svojim povratkom u glumački iz glazbenog svijeta, stvorio je lik koji je postao jedan od najzapaženijih glumačkih kreacija ove sezone. Leto je u zadnje vrijeme poznatiji kao frontmen rock grupe Thirty Seconds to Mars, no glumac je još 1995. započeo svoju filmsku karijeru koja je do sada bila najzapaženija po ulozi narkomana u Rekvijemu za snove (Requiem for a Dream). S Rayonom se vratio na filmsko platno u velikom stilu.

Uloga mu je s jedne strane zapažena zbog glumačke vještine, a s druge zbog kontroverznosti samoga transrodnoga lika. Nevjerojatno je s kojom se lakoćom Leto, koji je heteroseksualac, uživio u lik transrodne žene. U sceni u kojoj Rayona oblači muško odijelo kako bi razgovarala s ocem, koji ju ne prihvaća kao ženu, ostavlja snažan dojam na gledatelja jer Leto ni u toj sceni ne gubi nit svoje uloge i zaista djeluje poput žene obučene u muško odijelo.

Jedini koji bi ove godine mogao zaprijetiti Letu je njemačko-irski glumac rođen u prekrasnom gradu Heidelbergu, Michael Fassbender (36). Za ulogu poremećenog vlasnika plantaže, Edwina Eppsa u filmu 12 godina rob (12 Years a Slave) ove je godine prvi put nominiran za Oscara. Gledajući film sa zanimanjem pratite što će sljedeće Epps smisliti. Fassbenderov neuravnoteženi robovlasnik koji istovremeno uživa i pati u mučenju svojih robova iznimno je kompleksan lik. Nalazi se u braku sa ženom koju prezire te je istovremeno i ljubomorno “zaljubljen” u robinju Patsy, ali i neopisivo okrutan prema njoj. Njemu su robovi njegova osobna zabava pa mu je tako normalno da ih probudi usred noći i naloži im da sviraju i plešu, a onda odmah ujutro beru pamuk, kao da su cijelu noć spavali.

Pogledi ovoga glumca u scenama bičevanja, kao i cijeli govor tijela koji je uspostavio za ovaj lik, briljantni su. Iako glumi negativca uspijeva zainteresirati gledatelja za svoj lik te čak pobuditi jake osjećaje žaljenja što je toliko nervno rastrojen. Kada bi cjelokupan film bio stilski ujednačeniji, Fassbender bi zasigurno mogao stati uz bok ili čak prestići Leta u ovogodišnjoj utrci.

Bradleyju Cooperu (39) uloga FBIevog agenta Richieja DiMasoa u Američkim varalicama (American Hustle) donijela je drugu nominaciju za Oscara. Prošle je godine za ulogu Pata u O. Russellovom filmu U dobru i u zlu (Silver Linings Playbook) bio nominiran u kategoriji glavnoga glumca. Čini se da je postava koju je O. Russell okupio iznimno popularna u glumačkom svijetu jer su dobili nominacije u sve četiri glumačke kategorije, a da pritom ni jedan od četvorice glumaca nije napravio, tj. kreirao pamtljivu i zanimljivu ulogu. Cooper solidno, ali nimalo pamtljivo, igra ambicioznog agenta FBIja tankog fitilja, koji biva izigran od lukavijih od sebe.

Američkom glumcu Jonahu Hillu (30) dugo željena suradnja s redateljem Martinom Scorseseom donijela je drugu nominaciju za Oscara. Prije uloge Donnieja Azoffa u Vukovima s Wall Streeta (The Wolf of Wall Street) bio je nominiran 2011. za sporednu ulogu Petera Branda u filmu Igra pobjednika (Moneyball). Hill portretira Azoffa površno, te uz povremenu duhovitu scenu, koja proizlazi iz duhovitosti napisanog dijaloga, a ne načina glume, ne ostavlja poseban dojam na gledatelja. Pogotovo jer je trosatni iznimno nedinamičan film poprilično zamarajuće gledati. U kategoriji sporednog glumca bez nominacije su ostali mnogo zaslužniji Daniel Brühl za ulogu Nikija Laude u Utrci života (Rush) ili Tom Hanks za ulogu Walta Disneya u Kako je spašen gospodin Banks (Saving Mr. Banks).

Somalijcu, koji je odrastao u Jemenu, a potom se prije 14 godina preselio u Ameriku, Barkhadu Abdiju (28), 2013. donijela je preokret u životu. Za svoju debitantsku filmsku ulogu somalijskog gusara Musea u filmu Kapetan Phillips (Captain Phillips) između ostalog osvojio je i nominaciju za Oscara. Iako su šanse da osvoji nagradu gotovo nepostojeće, ne može se reći da nominaciju nije zaslužio. S obzirom da poznaje i somalijski i američki svijet, uloga kao da je bila stvorena za njega, pa je samim time uopće nepotrebno govoriti o njegovoj uvjerljivosti. Bit će zanimljivo promatrati koji će biti daljnji razvoj karijere ovoga glumca.

Frana Marija Vranković

12 Years a SlaveBarkhad AbdiJared LetoJonah HillMartin ScorseseMichael Fassbender
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment