OSCARI 2014.: Sporedne glumice u borbi za Oscara

Došli smo i do posljednje glumačke kategorije, sporedne glumice. Za razliku od kategorije sporednih glumaca čijih se dobitnika sjetite čim pomislite na njih, u ovoj kategoriji zadnjih godina nema uloga koje se pamte.

Prošle je godine Oscar otišao u ruke Anne Hathaway za ulogu Fantine u Jadnicima (Les Misérables), a pretprošle godine Octaviji Spencer za ulogu Minny Jackson u filmu Tajni život kućnih pomoćnica (The Help).

Najbolja sporedna glumica

Lupita Nyong’o (30) je za debitantsku ulogu na velikom platnu dobila svoju prvu nominaciju za Oscara te je, osvojivši nagradu SAG (Nagrada Udruženja filmskih glumaca), postala ujedno i najveći ovogodišnji favorit u svojoj kategoriji. Prije uloge Patsey u filmu 12 godina rob (12 Years a Slave) glumila je u BBCevoj mini seriji Shuga. Inače, glumica ima vrlo zanimljiv životopis. Poput američkog predsjednika Baracka Obame, podrijetlom je pripadnica etničke skupine Luo, ribarskog naroda koji živi na obalama jezera Victoria i obližnjim područjima Kenije te govori Dhuolo jezikom. Otac joj je bio kenijski ministar zdravstva, ali u vrijeme njezina rođenja bio je u političkom egzilu te je radio kao gost profesor na odsjeku političkih znanosti na El Colegio de Mexico. Tako je Lupita rođena u Meksiku, ali kad joj je bilo godinu dana njezina se obitelj vratila u rodnu Keniju. Sa šesnaest godina vratila se nakratko u Meksiko kako bi usavršila španjolski. S četrnaest je prvi put zaigrala Juliju u profesionalnoj produkciji Shakespeareove tragedije Romeo i Julija. Studirala je glumu na Yaleu te ostvarila zapažene uloge u ispitnim produkcijama. Ulogu u ulogu u filmu 12 godina rob dobila je malo prije nego što je stekla titulu magistre glume. Ostvarila je impresivni filmski debut odigravši najtragičniji lik u filmu, Patsey. Robinju koju žena vlasnika plantaže maltretira, vlasnik plantaže siluje i zlostavlja te ju čak bičuje na mrtvo ime jer je od susjede tražila sapun da se sama sebi ne bi gadila od smrada. Odigrati takav lik bez imalo patetike pravo je umijeće koje zaslužuje biti okrunjeno zlatnim kipićem.

Miljenica američke publike, Jennifer Lawrence (23) i ove se godine našla među nominiranim glumicama za ulogu Rosalyn Rosenfeld u filmu Američki varalice (American Hustle). Glumici koja je karijeru počela sa samo 14 godina, ovo je već treća nominacija za Oscara. Prošle je godine osvojila kipić za glavnu glumicu u filmu U dobru i u zlu (Silver Linings Playbook). I ove ju godine mnogi kritičari favoriziraju te je druga najvjerojatnija dobitnica Oscara. Međutim njezina Rosayln je poput skice. Ima niz scena zavođenja, scenu kukanja, scenu manipulacije, jedan ljubomoran ispad, scene u kojima izgleda kao voštana figurica te scenu “manijakalnog“ čišćenja stana. Popularnost ove glumice je veća od njezinog ovogodišnjeg glumačkog ostvarenja.

Glumici poznatoj po ulogama u televizijskim serijama, June Squibb (84) uloga Kate Grant u Nebraski donijela je prvu nominaciju za Oscara. Kate Grant u mladosti bila je iznimno zgodna, a sada je ostarjela majka i žena alkoholičara koja ostaje uz svog muža i u dobru i u zlu. Njezina je nominacija mnoge iznenadila jer nisu očekivali da će ovaj obiteljski, crno-bijeli, film dobiti čak dvije glumačke nominacije. Obje su iznimno opravdane, međutim šanse da June Squibb osvoji nagradu gotovo i ne postoje.

Oskarovka Julia Roberts (46) za ulogu Barbare Weston u Kolovozu u okrugu Osage (August: Osage County) dobila je četvrtu nominaciju za Oscara. Prvi je put bila nominirana 1990. za ulogu u Čeličnim magnolijama (Steel Magnolias), a Oscara je osvojila 2001. za ulogu Erin Brockovich u istoimenom filmu. Ove godine nominirana je za ulogu jedne od triju kćeri neurotične majke. Igra kćer koja je pobjegla i koja je pokušala formirati vlastitu obitelj, ali joj to nije u potpunosti pošlo za rukom. Roberts lik portretira onoliko dobro koliko joj to sam film, koji je poprilično sumoran i zamoran, dopušta.

Na listi nominiranih našla se prvi put engleska kazališna i filmska glumica Sally Hawkins (37) za ulogu Ginger u Jasmine French (Blue Jasmine). Za ulogu Ginger, prodavačice iz San Francisca koja u kuću prima sestru “princezicu“ nakon što joj se raspao život, svladala je američki akcent. Na žalost Sally Hawkings ostala je u sjedni svoje filmske sestre Cate Blanchett.

Frana Marija Vranković

12 Years a SlaveAmerican HustleBlue JasmineCate BlanchettJennifer LawrenceJulia RobertsJune SquibbLupita Nyong’oSally Hawkins
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment