OSCARI 2014.: Režiseri u borbi za Oscara

Kategorija najboljeg režisera je uz kategorije za najbolji film i najbolje glumce najpopularnija nagrada na Oscarima. Nekada je postojalo gotovo nepisano pravilo da nagradu za najbolju režiju i najbolji film odnese isti naslov. Zadnje se godine situacija promijenila te je iznimno izvjesno da ni ove godine te dvije nagrade neće pripasti istom filmu.

Podsjetimo se najprije tko su dobitnici Oscara za najbolju režiju u 21. stoljeću. Na čak devet od dvanaest dodjela održanih u ovom stoljeću nagrada za najbolji film i režiju pripala je istom naslovu. Prvi film i režiser nagrađeni Oscarom u 21. stoljeću bili su Genijalni um (A Beautiful Mind) i njegov režiser Ron Howard. Zatim su obje nagrade pripale istom naslovu 2003. godine. Bili su to Gospodar prstenova: Povratak kralja (The Lord of the Rings: The Return of the King) i Peter Jackson, a godinu iza toga Djevojka za milijun dolara (Million Dollar Baby) i Clint Eastwood. Martin Scorsese i Pokojni (The Departed) odnijeli su nagrade 2006.; Ethan i Joel Coen i Nema zemlje za starce (No Country for Old Men) 2007.; Danny Boyle i Milijunaš s ulice (Slumdog Millionaire) 2008.; Kathryn Bigelow i Narednik James (The Hurt Locker) 2009.; Tom Hooper i Kraljev govor (The King’s Speech) 2010. te Michel Hazanavicius i Umjetnik (The Artist) 2011. godine.

Tri su godine 21. stoljeća donijele podjelu režisera i filma, a u čak dvije sudjelovao je Ang Lee. Prva podjela nagrada dogodila se 2002. kad je Roman Polanski odnio nagradu za najbolju režiju filma Pijanist (The Pianist), a najboljim filmom proglašen je mjuzikl Chicago Roba Marshalla. Ostale dvije godine nagrada za režiju otišla je spomenutom Ang Leeju. Kada je 2005. dobio nagradu za najbolju režiju filma Planina Brokeback (Brokeback Mountain) očekivalo da će upravo taj naslov dobiti nagradu za najbolji film, no ona je otišla Fatalnoj nesreći (Crash) Paula Haggisa. Prošle godine Ben Affleck nije bio nominiran za film Argo pa se očekivalo da će film i režija biti podijeljeni. Tako je i bilo. Najboljim filmom proglašen je Argo, a najboljim režiserom Ang Lee, za dostignuća u 3Du u filmu Pijev život (Life of Pi). Čini se da se tendencija nagrađivanja tehničkih dostignuća nastavlja i ove godine jer je najveći i jedini favorit u kategoriji najboljeg režisera Alfonso Cuarón.

Napomenimo samo, prije nastavka, da se u hrvatskom jeziku onaj koji režira film zove režiser te da je redatelj onaj koji režira kazališne predstave. Česta je zamjena, pa samim tim i pogrešna upotreba naziva tih dvaju zanimanja, koja se čak i nama iz struke zna podvući.

Najbolji režiser

Meksički režiser, scenarist, producent i montažer s londonskom adresom, Alfonso Cuarón (53), režiser 3D filma Gravitacija (Gravity), kako je spomenuto, najveći je favorit u kategoriji najboljeg režisera. Prvi dugometražni film režirao je 1991. godine (Sólo con tu pareja), a do Gravitacije najpoznatiji je bio po filmovima I tvoju mamu također (Y tu mamá también) iz 2001., Harry Potter i zatočenik Azkabana (Harry Potter and The Prisoner of Azkaban) iz 2004. te Djeca čovječanstva (Children of Men) iz 2006. godine. Uz Guillerma del Toroa i Alejandra Gonzáleza Iñárritua čini okosnicu meksičkih režisera, koji djeluju u ovom stoljeću te imaju važnu ulogu u svjetskoj kinematografiji. Ove godine dobio je prvu nominaciju za najboljeg režisera. Za Djecu čovječanstva bio je nominiran za najbolji adaptirani scenarij i montažu, a za I tvoju mamu također za najbolji originalni scenarij. Brojne nagrade kritike i oduševljenje publike ukazuju da Cuarón zaslužuje kipić te da su oni koji ne vide posebnost i značaj njegove režije, poput mene, zaostali u filmskoj prošlosti kao George Valentin (Jean Dujardin) u Umjetniku.

Kada trend podijele nagrada ne bi bio sve prisutniji, favorit za najboljeg režisera bio bi Steve McQueen (44) za režiju filma 12 godina rob (12 Years a Slave). Valja napomenuti da ovog režisera nikako ne treba miješati s njegovim imenjakom, glumcem Steveom McQueenom (1930.-1980.), Vinom Tannerom iz Sedam veličanstvenih (The Magnificent Seven). Britanski režiser McQueen prvi je dugometražni film Glad (Hunger) snimio 2008. i u njemu mu je glumio Michael Fassbender, koji je tumačio glavnu ulogu u McQueenovom drugom dugometražnom filmu Sram (Shame) iz 2011. godine. Treći dugometražni film donio mu prvu nominaciju za Oscara. Film 12 godina rob režiran je korektno, međutim ono najbolje u filmu je sama priča. Poput Toma Hoopera u Kraljevom govoru ne donosi ništa sebi svojstveno i ima scena koje gube dinamiku. Gledajući film prvi put, ukoliko niste pročitali knjigu, film će vas možda oduševiti, no već s drugim gledanjem primijetit ćete sitne nedostatke te probleme narativne strukture i fokusa pripovjedača, koji je stavljen na glavni lik, ali povremeno nemotivirano s njega skrene.

Na listi nominiranih treći se put našao David O. Russell (55) i to za režiju i originalni scenarij filma Američke varalice (American Hustle). Svoj prvi dugometražni film Tukući majmuna po guzi (Spanking the Monkey) snimio je 1994. godine, a najveći uspjeh postigao je sa zadnja tri filma. Uz ovogodišnji, to su Boksač (The Fighter) iz 2010. te U dobru i u zlu (Silver Linings Playbook) iz 2012., za koji je bio nominiran i za najbolji adaptirani scenarij. Režiser je to koji ima svoje omiljene glumce: Amy Adams, Christiana Balea, Bradleyja Coopera, Jennifer Lawrence i Roberta De Nira. Od Jennifer Lawrence stvorio je najomiljeniju glumicu Hollywooda, što je velik uspjeh. Njegov ovogodišnji film postao je hit, što je također pravo čudo jer je film sam po sebi nalik stilskoj vježbi koja traje u nedogled, a ne dugometražnom filmu za kojeg bi gledatelj platio kartu i otišao ga pogledati u kino. Potpuno je nevjerojatno i fascinantno da je postao najveći ovogodišnji favorit za najbolji originalni scenarij, a da pritom u toj kategoriji uopće nisu nominirana braća Coen za U glavi Llewyna Davisa (Inside Llewyn Davis).

Legenda Hollywooda, oskarovac Martin Scorsese (71) nominiran je za film Vuk s Wall Streeta (The Wolf of Wall Street). Režiser, za čije su ime čuli i oni koji ne zalaze u kina, svoj prvi dugometražni film Prvi zovem (I Call First), snimio je davne 1967. godine. Poznat je po brojnim filmovima te bi oduzelo previše prostora sve ih nabrajati pa ću se zadržati na onih osam za koje je bio nominiran za najboljeg režisera. Oscara za najbolju režiju dobio je 2007. za Pokojne, nakon što je već pet puta bio nominiran. Prvi put bio je nominiran 1981. za Bijesnog bika (Raging bull), zatim 1989. za Posljednju Kristovu kušnju (The Last Temptation of Christ) te 1991. za Dobre momke (Goodfellas). Jedanaest godina nije bio nominiran za režiju, ali je 1994. nominiran za najbolji adaptirani scenarij. S Bandama New Yorka (Gangs of New York) 2003. vratio se u oskarovsku utrku, pa je nakon nominacije 2005. za Avijatičara (The Aviator) konačno 2007. osvojio Oscara te je jedini među ovogodišnjim nominiranim režiserima s režiserskim kipićem u rukama. Sedmu nominaciju dobio je preklani za režiju 3D filma Hugo. Vuk s Wall Streeta ni približno ne spada u vrhunce Scorseseovog režiserskog opusa. Puno su mu kvalitetniji filmovi poput Otoka Shutter (Shutter Islanda) iz 2010., kada je od predvidljivog i ne pretjerano zanimljivog bestselera napravio triler otvorenog kraja. Iako su mu tada mnogi zamjerali na predvidljivosti, upravo je u tome filmu nema jer odluka o onome što se zaista dogodilo ostavljena gledateljevoj mašti.

Posljednji, ali ne manje važan, na listi nominiranih režisera je dvostruki oskarovac Alexander Payne (53) za film Nebraska. Prvi pravi dugometražni film Građanin Ruth (Citizen Ruth) snimio je 1996. godine. Najpoznatiji je po četiri filma za koja je bio nominiran za Oscare. To su Izborni dan (Election) iz 1999., koji mu je donio nominaciju za najbolji adaptirani scenarij, zatim Stranputica (Sidways) iz 2004., koji mu je donijela prvu nominaciju za najbolju režiju i Oscara za najbolji adaptirani scenarij, te njegov predzadnji film Nasljednici (The Descendants) iz 2011. godine s kojim je dobio drugog Oscara za najbolji adaptirani scenarij i drugu nominaciju za najbolju režiju.

Za razliku od najvećeg ovogodišnjeg favorita, Payne je posegnuo za filmskom prošlošću i snimio crno-bijelu obiteljsku dramu sa sjajnom glumačkom postavom, koju predvode Bruce Dern i June Squibb. Scenarij je prepustio Bobu Neslonu i isključivo se prepustio režiji te je snimio film kojeg se isplati otići pogledati u kino. Gledajući ovogodišnju nominiranu režisersku petorku, Alexandar Payne ima najmanje šanse osvojiti Oscara, ali najviše zaslužuje nagradu.

Frana Marija Vranković

12 Years a SlaveAlexander PayneAlfonso CuaronAmerican HustleBruce DernDavid O. RussellJune SquibbMartin ScorseseMichael FassbenderNebraskaOscarOscar 2014Steve McQueenVuk s Wall Streeta
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment