Oscari 2014.: Napeta utrka “Gravitacije”, “Roba” i “Varalica”

Pet tjedana do dodjele Oscara pred nama je napeta i neizvjesna utrka između triju filmova, Gravitacije (Gravity), 12 godina rob (12 Years a Slave) i Američkih varalica (American Hustle). Prvi put u 25 godina Udruženje američkih filmskih producenata najboljim je proglasilo dva filma, Gravitaciju i 12 godina rob.

Nagradu Darryl F. Zanuck dodjeljuje oko šest tisuća članova udruženja koji glasaju po principu pozicioniranja filmova na ljestvici od 1 do 10. Film koji je na više od 50% posto listića označen kao prvi dobiva nagradu. Druga od tri ključne nagrade udruženja, nagrada za najbolji ansambl Udruženja filmskih glumaca, pripala je Američkim varalicama. Nagradu dodjeljuje 2100 slučajno odabranih članova Udruženja. Koji će od ova tri filma postati najveći favorit za Oscara doznat ćemo u subotu 25. siječnja, kada će biti dodijeljene nagrade Udruženja filmskih redatelja.

U rujnu se činilo kako će pobjednik ovogodišnje utrke za najpopularnije zlatne kipiće biti film Gravitacija, meksičkog redatelja Alfonsa Cuaróna, koji je široj javnosti postao poznat filmovima Velika očekivanja (Great Expectations), I tvoju mamu također (Y tu mamá también) te četvrtim nastavkom Harryja Pottera. Snimivši dosad najrealističniji film čija se radnja odvija u svemiru, Cuarón je Gravitacijom nastavio razvoj 3D filma, kojeg su počeli James Cameron s Avatarom te prošlogodišnji dobitnik Oscara za režiju, Ang Lee, sa Pijevim životom (Life of Pi). Hoće li ostati najveći favorit za najboljeg redatelja doznat ćemo u subotu. Filmu Gravitacija, nominiranom za 10 Oscara, gotovo su zajamčeni Oscari u  tzv. tehničkim kategorijama. Prvenstveno montaža slike i zvuka te vizualni efekti, a mogao bi dobiti i nagrade za najbolju kameru i glazbu. Prikaz nevjerojatnih scena svemira i Zemlje, koje je užitak gledati, mogle bi ovome filmu donijeti najviše Oscara, ali ne i onaj za najbolji film. Cuarón se u svakom slučaju pobrinuo da dodjelu ne napusti praznih ruku, pa je uz režiju, supotpisao s Davidom Heymanom produkciju filma, a s Markom Sangerom montažu. Sa sinom Jonásom supotpisao je scenarij, međutim u toj mu je kategoriji promaknula nominacija. Pitanje je može li najboljim filmom postati onaj čiji scenarij nije dobio nominaciju.

Osvajajući nagrade kritike za najbolji dramski film, film 12 godina rob drugi je jaki kandidat za najbolji film 2013. Koristim riječ rob (eng. slave) umjesto riječi ropstvo (eng. slavery) koja se nalazi u službenom prijevodu filma. Imenica muškog roda rȍb prema Aniću označava “ljudsko biće koje u potpunosti ovisi o gospodaru koji može njime raspolagati kao sa svakom stvari”, a imenica srednjeg roda ròpstvo označava “stanje roba, ropska ovisnost o gospodaru”. S obzirom da je u originalu korištena imenica rob i da je u filmu riječ o slobodnom čovjeku koji je dvanaest godina proveo kao rob, ne vidim smisao umanjivanja činjenice da je riječ o biografskom filmu o osobi, a ne o filmu koji tematizira robovanje kao takvo.

Kako god preveli naziv filma, riječ je o filmu koji je osvojio nagradu za najbolji dramski film na 71. Globusima te istu nagradu na 19. nagradi po izboru kritike (Critics’ Choice) koju dodjeljuje 250 članova Udruženja kritičara (BFCA). Kao i u slučaju Gravitacije kada je Ryan Stone (Sandra Bullock) suočena s gubitkom volje za životom i teško joj je pronaći motivaciju kako bi se borila dalje, i Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) izgubio je slobodu, međutim odlučuje se borit za svoj život. Dr. Stone zatočena je u svemiru, a Solomonu Northupu stavljena je omča oko vrata u doslovnom i prenesenom smislu. Engleski redatelj Steve McQueen usudio se snimiti petominutnu scenu u jednom kadru u kojoj Northup visi s drveta s omčom oko vrata i prstima jedva dodiruje pod. Ostali robovi prolaze mimo njega i obavljaju svoje zadatke te ga se ne usuđuju skinuti dok god njihov robovlasnik to ne odobri. Da Jared Leto nije osvojio kritiku i publikom ulogom u Dobrim dilerima iz Dallasa (Dallas Buyes Club), zasigurno bi Oscara za najboljeg sporednog glumca osvojio Michael Fassbender za portretiranje poremećenog robovlasnika. Fassbender je glumio u sva tri McQueenova dugometražna filma, Sramu 2011. te Gladi 2008. Dobri dileri iz Dallasa mogli bi osvojiti i drugu glumačku nagradu, tj. Matthew McConaughey najveći je favorit za najboljeg glumca te je tako iznimno vjerojatno da kipić neće doći u ruke Chiwetela Ejiofora. Od ostalih sedam nominacija, Robu se smiješe tri Oscara i to za najbolji film, adaptirani scenarij (John Ridley) te sporednu glumicu (Lupita Nyong’o).

Komedija Američki varalice (American Hustle) donijela je Njujorčaninu Davidu O.Russellu četvrtu i petu nominaciju za Oscara. Iako je scenarij ovoga filma autorski, njegova je originalnost upitna. Filmova na temu varalica i lopova vidjeli smo pregršt u povijesti američke kinematografije, uključujući i prošlogodišnjeg Gambita. Mnogi od tih filmova bili su daleko zanimljiviji i kvalitetniji od ovoga, međutim snaga ovoga filma leži u četiri trenutno iznimno popularna glumca, Christianu Baleu, Amy Adams, Bradleyju Cooperu i Jennifer Lawrence. Iako su svi nominirani za Oscara, male su šanse da će ih osvojiti. Jedino bi Oscara mogla dobiti Jennifer Lawrence i to prvenstveno zbog svoje trenutne popularnosti. Nagrade za najbolji kostim i scenografiju mogle bi otići filmu Veliki Gatsby (The Great Gatsby), a za autorski scenarij Spikeu Jonzeu za Nju (Her). Tako postoji mogućnost da s 10 nominacija, American Hustle otiđe kući praznih ruku.

Gravitacija, 12 godina rob i Američki varalice privukli su pažnju i publike i kritike te trenutno trče prema Oscaru za najbolji film podjednakom brzinom. Koji će se plasirati najbolje doznat ćemo na dodjeli nagrada Udruženja američkih redatelja jer ta je nagrada do sada najbolje prognozirala dobitnika Oscara, uključujući i lani kada su nagradili Bena Afflecka, čiji je film Argo potom dobio zlatni kipić.

Frana Marija Vranković

12 Years a SlaveAlfonso CuaronAmerican HustleChiwetel EjioforDallas Buyes ClubJennifer LawrenceMatthew McCounaugheyMichael FassbenderOscarSandra BullockSpike JonzeSteve McQueenThe Great Gatsby
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment