Oscari 2014.: Dvadeset filmova koje vrijedi pogledati

Najuzbudljivije razdoblje u američkoj filmskoj godini, nagradna sezona, upravo je pred nama. Vrijeme je to u kojem započinje kino distribucija filmova koji se proteklih mjeseci intenzivno najavljuju.

Lobiranje već izašlih filmova također postaje sve agresivnije. Facebook, Twitter i ostale medijske kampanje pune novosti korisnicima. Iako je prerano za sigurna predviđanja, već je moguće nagađati koji bi filmovi, redatelji, glumci i scenaristi mogli ući u utrku za prestižni zlatni kipić. Prateći kritike u američkim medijima, dosadašnje nagrade, pompozne najave filmova koji se spremaju u distribuciju te gledajući screenere pozitivno ocjenjenih filmova, ne oslanjajući se pritom na ocjene s IMDBa, pažnju mi je zaokupilo točno dvadeset filmova, čiji je zajednički motiv: borba.

Ako je suditi po prošloj godini i filmu Argo Bena Affecka,  film 12 godina rob (12 Years a Slave) Stevea McQueena mogao bi postati ovogodišnji slavodobitnik. Baziran na mučnom istoimenom memoarskom bestselleru Solomona Northupa iz 1853., film donosi priču o slobodnom afroamerikancu koji je prevarom odveden iz New Yorka i prodan na plantažu pamuka blizu Red Rivera u Louisiani gdje je robovao punih dvanaest godina.

Sjajna glumačka podjela predvođena Chiwetelom Ejioforom, čini ovaj film o nesigurnosti ljudske slobode vrijednim gledanja. Pokazujući kako se borba i nepokolebljivost duha u najtežim trenutcima u konačnici može isplatiti, redatelj Steve McQueen i scenarist John Ridley gledateljima su na repertoar donijeli kvalitetan film, koji bi im mogao donijeti nominacije za Oscara. Nominaciju, ali i nagradu mogao bi odnijeti i Michael Fassbender za ulogu negativca, vlasnika plantaže, Edwina Eppsa.

Kriminalistička drama Američka prevara (American Hustle), koja također tematizira slobodu, mogla bi Davidu O. Russellu donijeti novu nominaciju za režiju i scenarij.  Kao i u njegovom lanjskom filmu, u podjeli se nalaze  Jennifer Lawrence i Bradley Cooper. Pitanje slobode u ovome filmu susrećemo kroz priču o dvoje kradljivaca koji surađuju s FBI-om kako bi izbjegli zatvorsku kaznu.

Martin Scorsese u ovogodišnju bi utrku mogao uči s Vukom s Wall streeta (The Wolf of Wall Street), biografsko-kriminalističkom dramom o životu beskrupuloznog njujorškog brokera, kojeg tumači Leonardo DiCaprio.

S obzirom da bi pisati o svakom od dvadeset filmova oduzelo previše prostora, a utrka se još  nije ni počela zahuktavati, ovom će prigodom biti samo iznesen pregled ostalih osamnaest filmova. To su Gravitacija (Gravity) Alfonsoa Cuarona, mjuzikl Ethana i Joela Cohena Unutar Levina Davisa (Inside Llewyn Davis), Kapetan Phillips (Captain Phillips) Paula GreengrassaNebraska Alexandera PayneaSpašavanje g. Banksa (Saving Mr. Banks) Johna Lejae HancockaČuvari spomenika (The Monuments Men) Georgea ClooneyjaZatvorenici (Prisoners) Denisa VilleneuveaPoslovni klub Dallas (Dallas Buyer’s Club) Jean-Marca ValleejaUtrka života (Rush) Rona HowardaPlavi jasmin (Blue Jasmine) Woodyja AllenaPrije ponoći (Before Midnight) Richarda Linklatera, čak pet filmova The Weinstein Company i jedan neobičan film čiju postavu čini samo glumac Robert Redford.

The Weinstein Company ove će se godine možda predstaviti s čak pet filmova: Biografskim filmom o ljudskim pravima Justina Chadwicka Mandela: Dug put ka slobodi (Mandela: Long walk to Freedom), prvim dugometražnim filmom redatelja i scenarista Ryana Cooglera Stanica Fruitavle (Fruitavle Station), zatim crnom komedijom Kolovoz (August: Osage Country) Johna Wellsa. Otkupljena drama Stephen Frearsa Philomena mogla bi ovoj producentsko-distributerskoj kući donijeti kipić za najbolji adaptirani scenarij i/ili glavnu glumicu, Judi Dench. Peti film TWC-a Batler (The Butler) u režiji Leeja Danielsa mogao bi Oprah Winfrey donijeti nominaciju, a potom i nagradu za najbolju sporednu glumicu.

Oscarovac Robert Redford mogao bi za ulogu neimenovanog čovjeka u filmu Sve je izgubljeno (All is Lost) osvojiti svoj prvi glumački kipić. Riječ je o autorskom filmu J. C. Chandora. U ovoj uzbudljivoj akcijskoj drami neimenovani se jahtaš u prostranstvu Indijskoga oceana bori za vlastiti život susrećući se sam sa vlastitom smrtnošću. Film je to prepun tišine i pun atmosfere te nevjerojatnog glumačkog ostvarenja. Robert Redford ostvario je ulogu života pokazujući da je u stanju sam samcat nositi film od gotovo dva sata.

Ono što početak nagradne sezone čini uzbudljivim, uz gledanje filmova, je sastavljane rane liste potencijalnih dobitnika.

(desni klik mišem i ‘Open image in the new tab’ za uvećani prikaz tablice)

Kako će se razvijati situacija i tko će se crvenjeti, a tko stavljati u kurziv i koji će novi filmovi isplivati na površinu, a koji pasti na morsko dno, doznajte kroz narednih pet mjeseci!

Frana Marija Vranković

12 Years a SlaveAlfonso CuaronBradley CooperChiwetel EjioforDavid O. RussellJennifer LawrenceLeonardo DiCaprioMartin ScorseseMichael FassbenderSteve McQueenThe Wolf of Wall Street
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment
  • Irena Radej Miličić

    Dražen Ilinčić je imao pravo, odličan portal. Kako ga nisam prije otkrila?

  • Kome se smiješi Oscar? - arteist

    […] Od 11 kategorija, koje uključuju filmske i televizijske uratke te digitalne serije dostupne na internetu, najveća pažnja posvećuje se nagradi Darryl F. Zanuck za najbolje producentsko ostvarenje u kategoriji igranog filma. Za tu su nagradu ove godine nominirani filmovi Američke varalice (American Hustle, Columbia Pictures), Dobri dileri iz Dallasa (Dallas Buyers Club, Focus Features), Dvanaest godina rob (12 Years a Slave, Fox Searchlight Pictures), Gravitacija (Gravity, Warner Bros. Pictures), Jasmin French (Blue Jasmine, Sony Pictures Classics), Kako je spašen g. Banks (Saving Mr. Banks, Walt Disney Studios Motion Pictures), Kapetan Phillips (Captain Phillips, Columbia Pictures), Nebraska (Paramount Pictures), Ona (Her, Warner Bros. Pictures) te Vuk s Wall Streeta (Wolf of Wall Street, Paramount Pictures). Jedino iznenađenje među nominacijama je izostanak nominacije producentskoj kući The Weinstein Company, koja je ove godine ušla u nagradnu sezonu s četiri filmova. […]