Stopama Meryl Streep: Leo, više sreće peti put!

U noći s nedjelje na ponedjeljak prvi put je na Akademiji dramske umjetnosti održano gledanje Oscara na velikom platnu. Prostor kazališne dvorane bivšim i sadašnjim studentima poslužio je kao prostor okupljanja. Zajedno su pratili Oscare, navijali za svoje favorite i izmjenjivali dojmove o dodjeli.

Nevjerojatno je koliko drugačiji dojam ostavlja dodjela Oscara koju pratite okruženi s tridesetak kolega u zamračenoj dvorani gledajući prijenos dodjele na velikom platnu, od ležanja kod kuće u fotelji s jednim ili dvoje prijatelja koje ste jedva uspjeli nagovoriti da probdiju noć s vama. Gledajući Oscare u društvu mnogih zaljubljenika u filmsku umjetnost, na trenutak zaista imate dojam kao da se nalazite na samome događaju.

Reakcije su bile burne. Pljeskalo se i skandiralo favoritima te “bukalo” onima za koje se smatralo da nisu trebali biti među nominiranima. Bio je to jedinstven događaj, koji će nadam se postati praksa na Akademiji, na ne tek izolirani slučaj. Na ovaj način, bivši i sadašnji studenti imali su priliku razmijeniti mišljenja. Dodjelu se moglo, uz prijenos u dvorani, pratiti i na televizoru u kantini te na samom ulazu u zgradu. U svakome kutku zgrade nalazila se ekipa koja je s velikim žarom komentirala za kog smatraju da će dobiti nagradu te za koga navijaju. Organizirano je bilo i glasovanje te su tako posjetitelji na ulazu dobili glasački listić u koji su upisali svoja predviđanja. Listiće je u glasačku kutiju ubacilo 29 posjetitelja, od kojih je najbolje troje pogodilo dobitnike u 19 od 24 kategorije, što je 80% točnost.

Čini se da je šire gledateljstvo najviše pogodilo što glumac Leonardo DiCaprio nije dobio Oscara. Na društvenim mrežama su se odmah pojavili brojni novi memei, uključujući i onaj na kojem je Leo tužan što nije bio uključen čak ni u selfie koji je oborio rekorde u retweetanju. Iako su brojni obožavatelji navijali za njega, na žalost u ovogodišnjoj konstelaciji nije imao sreće. Preostaje nam da mu kažemo: “Leo, više sreće peti put!“

Osim po obaranju rekorda u broju dijeljenja fotografije i rušenju Twittera, ova dodjela donijela je još neke zanimljivosti. Gravitacija (Gravity) postao je jedan od 11 filmova koji su osvojili sedam Oscara. Potpuno je nevjerojatno da u istoj večeri jedan film doslovno pomete sve tehničke kategorije te uz to glazbu i režiju, a da ne postane laureat večeri. Jednako je čudno i da se 12 godina rob upisao na listu filmova koji su dobili samo tri Oscara. Pridružio se tako Fatalnoj nesreći (Crash), koji je 2006. osvojio nagradu za najbolji film, originalni scenarij i montažu. Meryl Streep srušila je rekord postavši glumica koja je 15 puta ostala bez Oscara. U njezinom slučaju to nije tragično, jer već ima tri Oscara. Međutim kad bi osvojila četvrtog pridružila bi se Katharine Hepburn na tronu glumica s najviše osvojenih zlatnih kipića. Alfonso Cuarón i Catherine Martin na 86. dodjeli osvojili su po dva kipića te su time postali pobjednici večeri. Najzapamćeniji govor postao je govor Jareda Leta i to ne samo zbog sadržaja i načina na koji je izgovoren, nego jer je zbog njegovog spominjanja Ukrajine u Rusiji zabranjen daljnji prijenos dodjele.

Sama ceremonija, koju je vodila Ellen DeGeneres, bila je znatno dinamičnija i odmjerenija od njezinog prethodnog nastupa. Bez pretjerivanja, uz jednostavnu scenografiju kojom je dominirala zlatna boja, Ellen je opušteno gledatelje vodila kroz četiri i pol sata dug program. Zamornost dodjele Oscara ležala je prvenstveno u stalnim stankama za reklame, koje su tu zbog zarade televizijskih kuća. Uz korištenje društvene mreže, prisutne je oduševila naručivanjem pizze, koju je podijelila gledateljima te potom od Harveyja Weinsteina tražila novac za napojnicu.

Dodjela nagrada bila je iznimno predvidljiva te su dobitnici Oscara gotovo istovjetni dobitnicima “cehovskih” nagrada. Ukoliko AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) ne želi da im dodjele i u budućnosti ne budu ovako predvidljive morat će pomaknuti dodjelu te ju održati prije svih “cehovskih” nagrada, kao što su SAG (Nagrade Udruženja glumaca), DGA (Nagrada Udruženja režisera) ili PGA (Nagrada Udruženja producenata). Najveće iznenađenje cijele dodjele bilo je što je glumac Will Smith čitao dobitnika u kategoriji najboljeg filma. Obično ta čast pripadne nekom starijem glumcu ili glumici ili ugledniku. Podsjetimo se da je prošle godine pobjedu Arga pročitala Michelle Obama izravno iz Bijele kuće.

Dobitnici u svim kategorijama sortirani po filmovima

* nagrade koje se razliku od Prognoze dobitnika 86. Oscara koja imala 88% točnost (21/24)

 

7 Oscara: GRAVITACJA
Najbolji režiser: Alfonso Cuarón
* Najbolja montaža: Alfonso Cuarón i Mark Sanger
Najbolja fotografija: Emmanuel Lubezki
Najbolja originalna glazba: Steven Price
Najbolji vizualni efekti : Neil Corbould, Chris Lawrence, Dave Shirk i Tim Webber
Najbolji zvuk : Glenn Freemantle
Najbolja montaža zvuka: Niv Adiri, Christopher Benstead, Skip Lievsay i Chris Munro

2 Oscara: 12 GODINA ROB
Najbolji film: Brad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Steve McQueen i Anthony Katagas
Najbolja sporedna glumica: Lupita Nyong’o
Najbolji adaptirani scenarij scenarij: John Ridley

3 Oscara: DOBRI DILERI IZ DALLASA
Najbolji glumac: Matthew McConaughey
Najbolji sporedni glumac: Jared Leto
Najbolja šminka i frizura : Adruitha Lee i Robin Mathews

2 Oscara: VELIKI GATSBY
Najbolja scenografija : Catherine Martin i Beverley Dunn
Najbolji dizajn kostima: Catherine Martin

2 Oscara: SNIJEŽNO KRALJEVSTVO
Najbolja originalna pjesma: Kristen Anderson-Lopez i Robert Lopez, pjesma “Let It Go”
Najbolji animirani film: Snježno kraljevstvo

1 Oscar: JASMINE FRENCH
Najbolja glumica: Cate Blanchett

1 Oscar: ONA
Najbolji originalni scenarij: Spike Jonze

OSTALE KATEGORIJE

Najbolji strani film: Velika ljepota, Italija

Najbolji dokumentarni film: Pet metara od slave Morgan Neville, Gil Friesen i Caitrin Rogers

Najbolji kratkometražni animirani film: Gospodin Hublot, Laurent Witz i Alexandre Espigares

Najbolji kratkometražni dokumentarni film: Dama sa brojem 6: Glazba mi je spasila život, Malcolm Clarke i Nicholas Reed

Najbolji akcijski kratki film: Helij, Anders Walter i Kim Magnusson

 

Frana Marija Vranković

12 Years a SlaveAlfonso CuaronEllen DegeneresGravityJared LetoLeonardo DiCaprioMeryl StreepOscar 2014
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment