Okreće li se Amerika Europi? Uz “Lincolna” u utrku za Oscara ulazi “Amour”

Nominacije za svjetski najpopularniju filmsku nagradu svake godine dolaze zadnje i obično ne donose prevelika iznenađenja. Ove godine nominacije su donijele veliko iznađene u kategoriji najboljega redatelja.

Iako je ostao bez nominacije Udruženja američkih redatelja, Steven Spielberg nominiran je za Oscara. Uz njega nominirani su David O. Russell, Ang Lee, Michael Haneke i Benh Zeitlin. Michaelu Hanekeu i Benhu Zeitlinu ovo je prva nominacija za Oscara. Ove godine najveći korak u svojoj karijeri napravio je upravo Benh Zeitlin, čiji je filmski prvijenac nominiran za najprestižniju američku nagradu.

Dodjelama očekivano predvodi Lincoln s dvanaest nominacija i to nominacijama za najbolji film, režiju, montažu, adaptirani scenarij, glavnog glumca, sporednog glumca, sporednu glumicu, snimanje, kostime, autorsku glazbu i zvuk, čime i službeno postaje najveći favorit ovogodišnje osamdeset i pete dodjele. U utrci su mu se, kako je bilo predviđeno ususret nominacija, pridružili Pijev život (Life of Pi) s jedanaest nominacija, U dobru i u zlu (Silver Lining Playbook) s osam, Argo i Jadnici (Les Miserables) sa sedam, Odbjegli Django (Django Unchained), Zero Dark Thirty i Amour sa pet nominacija te Zvijeri južnih divljina (Beasts of the Southern Wild).

Film Amour, austrijsko-njemačka koprodukcija na francuskom jeziku, ušao je u kategoriju za najbolji film i za najbolji strani film. Znači li nominacija toga filma i nominacija njegovog redatelja Hanekea još jači zaokret Američke filmske akademije ka europskom filmu? Sjetimo se da je prošle godine pobijedio film Umjetnik (The Artist) francuskoga redatelja, a godinu prije toga britanski film Kraljev govor (The King’s Speech). Ove godine odvijat će se tijesna bitka između Lincolna i Amoura, odnosno povratka američkim temama i sve jačeg približavanja europskim filmskim standardima.

U kategoriji najboljeg glumca nominirani su Bradley Cooper, Daniel Day-Lewis, Hugh Jackman, Joaquin Phoenix i Denzel Washington. U kategoriji najbolje glumice bilo je jedno iznenađenje te je tako očekivane nominiranacije glumica Jessice Charstain, Jennifer Lawrence, Emmanuelle Riva i Naomi Wats, nominirana Quvenzhané Wallis. Sporedni glumci nisu donijeli iznenađenja pa su za sporednog glumca nominirani Alan Arkin, Robert de Niro, Philip Seymour Hoffman, Tommy Lee Jones te Christoph Waltz, a za glumicu Amy Adams, Sally Field, Anne Hathaway, Helen Hunt i Jacki Weaver. Cjelokupnu listu nominacija za Oscare možete pročitati na službenoj stranici dodjele te do same ceremonije koja će se održati za nešto više od mjesec dana, pogledati nominirane filmove i odabrati svoga favorita za zlatni kipić.

Sa zatvaranjem sezone nominacija otvara se sezona dodjele nagrada. Nakon dvodnevnoga primirja, ona će krenuti u nedjelju 13. siječnja sa sedamdesetim dodjelama Zlatnoga globusa (The Golden Globes). Za razliku od zadnje tri godine kada je dodjelu Zlatnih globusa vodio kontroverzi voditelj Ricky Gervais, zbog čijeg se osebujnog stila, kojim je nerijetko uvrijedio sve nazočne i nenazočne u dvorani, isplatilo probdjeti noć, ove godine uloga voditeljica pripala je dvjema glumicama Tini Fey i Amy Poehler. Kako će one voditi dodjelu i koja će dva filma, od pet nominiranih filmova u dramskoj (Argo, OdbjegliDjango, Pijev život, Licnon, Zero Dark Thirty) i u kategoriji komedija i mjuzikl (Marigold Hotel, Jadnici, Kraljevstvo izlazećeg mjeseca, U dobru i u zlu), dobiti nagrade možete pratiti putem izravnoga prijenosa na NBC-ju, ukoliko je taj program dio ponude vaše televizijske pretplate.

Treba napomenuti da zadnjih deset godina potvrđuje da se dobitnik Zlatni globus ne može smatrati favoritom za Oscara jer samo u kategoriji za najbolji film u zadnjih deset godina dobitnik Oscara i Globusa se poklapaju svega četiri puta, od kojih je dva puta oskarovski film bio dobitnik Globusa u kategoriji za najbolju komediju ili mjuzikl, što je lanjski slučaj s Umjetnikom i na dodjelama 2003. (Chicago), a zadnje čisto poklapanje dogodilo se 2009. kada je nagrada za 2008. pripala filmu Slumdog Millionaire. Kakva će biti situacija na ovogodišnjim Globusima doznat ćemo nakon dodjele, po našem vremenu održati u ponedjeljak 14. siječnja s početkom u 2 sata u jutro.

Frana Marija Vranković

Alan ArkinAmy PoehlerAng LeeBenh ZeitlinBradley CooperChristoph WaltzDaniel Day-LewisDavid O. RussellDenzel WashingtonEmmanuelle RivaHugh JackmanJennifer LawrenceJessica CharstainJoaquin PhoenixMichael HanekeNaomi WatsOscarPhilip Seymour HoffmanQuvenzhané WallisRobert de NiroSteven SpielbergThe Golden GlobesTina FeyTommy Lee JonesZlatni globus
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment
  • Maja Hrgovic

    frana marija vranković, super tekst, znalački I strastven I pun informacija, ja dosad nisam bila uzbuđena oko oscara ali sad JESAM! 🙂

  • Za svakoga po nešto: Zlatnim globusima dominirali "Jadnici" i "Argo" - arteist

    […] Najnominiraniji film na Zlatnim globusima, Lincoln postao je i najveći gubitnik samo jednu nagradu. Najuspješniji filmovi ovih Zlatnih globusa su mjuzikl Jadnici, koji je od četiri nominacije osvojio tri nagrade, te film Ljubav koji je imao jednu nominaciju te je tu nagradu i osvojio. Iako dodjela Zlatnih globusa nema utjecaj na dodjelu Oscara, zanimljivo je da je lanjski dobitnik Zlatnoga globusa za najbolju komediju ili mjuzikl Umjetnik (The Artist) ujedno je bio i dobitnik Oscara. Ove godine takva je situacija gotovo nemoguća, kao i mogućnost da Argo dobije Oscara za najbolji film, s obzirom na to da Tom Hopper i Ben Affleck nisu nominirani u kategoriji najboljega redatelja. Evidentno je da se Zlatni globusi sve više udaljavaju od Oscara čime dodjelu Oscara čine zanimljivijom i napetijom. […]

  • Nastavlja se borba: Producenti izabrali "Arga" - arteist

    […] filma. Međutim, i dalje kao iznimno važan faktor ostaje činjenica da Ben Affleck nije dobio nominaciju za najboljeg redateljima na Oscarima, no sada postoji mogućnost da uđe u povijest kao jedna od rijetkih iznimki i postane treći film […]