Od dječjih slikovnica do Igre prijestolja: Čarobne drvene skulpture umjetnika iz Walesa

Oštećena, bolesna i opasna stabla u rukama Simona O'Rourkea postaju fascinantne skulpture, a na tržištu dosežu cijenu i od nekoliko desetaka tisuća funti.

“Stvaram skulpture koje nadopunjavaju okolinu i uljepšavaju vrtove, domove te javne ili komercijalne prostore”, započinje svoju priču Simon O’Rourke, umjetnik iz Sjevernog Walesa koji se proslavio skulpturama od drveta i u drvetu, a čiji radovi danas dosežu cijenu od dvadeset tisuća funti. Njegova specijalnost je maksimalna suradnja s prirodom, pa skulpture najčešće izrađuje u stablima kojima se nazire kraj, a koja zahvaljujući njegovim intervencijama postaju atraktivne skulpture.

“Svi moji radovi nastali su na drveću koje je ili prirodno palo ili se razboljelo i postalo opasno. Veseli me činjenica da nešto potencijalno destruktivno može biti korišteno za stvaranje čiste ljepote”, kaže O’Rourke, umjetnik koji zahvaljujući svojim skulpturama putuje po čitavom svijetu te nerijetko osvaja nagrade. Do takvog statusa u svijetu drva došao je, priča, iz svijeta ilustracije, koja mu danas služi uglavnom za početnu fazu rezbarenja, odnosno, planiranje skulptura.

“Nakon što sam diplomirao ilustraciju sa specijalizacijom za dječje knjige, postao sam arborist za Acorn ArborCare. Ne postoji neka poveznica, jednostavno sam trebao posao s punim radnim vremenom i želio sam polako graditi svoju ilustracijsku karijeru izvan posla. U vremenu koje je uslijedilo nisam se previše bavio ilustracijom, ali sam shvatio da bih zapravo mogao biti kreativan s motornom pilom i okušati se u rezbarenju drva”, otkriva umjetnik.

Jedan od njegovih najpoznatijih radova je divovska ruka izrezbarena usred šume. “Preko prijatelja sam saznao da je najviše stablo u Walesu oštećeno u oluji i da će biti srušeno te da će vlasti potražiti umjetnika da izrezbari drvo. Počeo sam istraživati ​​područje i otkrio da je područje šume u kojem se nalazilo drvo bilo poznato kao Divovi Vyrnwyja. To me potaknulo na razmišljanje i odlučio sam se za divovsku ruku koja simbolizira divove i zadnji pokušaj drveta da posegne za nebom”, objašnjava O’Rourke.

Divovska ruka simbolizira divove i zadnji pokušaj drveta da posegne za nebom (Foto: Treecarving.co.uk)

“Moj dizajn je pobijedio na natječaju i odmah sam krenuo u planiranje posla. Teren je bio toliko težak da su nam trebala dva dana samo za postavljanje skele! Uslijedilo je šest dana intenzivnog rada pomoću motornih pila i brusilica. Trebao sam dodati dva dijela za palac i mali prst, jer stablo nije bilo dovoljno široko da tvori cijelu ruku. Nakon završetka, skulptura je presvučena uljem Tung, prirodnim uljem na biljnoj bazi. Volio sam raditi na ručnoj skulpturi, podsjetio me koliko smo mali u usporedbi s nekim živim organizmima na ovom planetu! Sve u svemu, ponizno iskustvo”, priznaje.

“Drvo i ja smo jednostavno kliknuli”: Duško Šarić-Kovačić oduševljava idejama i dizajnom

Najviše se namučio za “Spirit of Ecstasy”, pet metara visoku skulpturu za koju mu je trebalo šest dana intenzivnog rada. “Bila je to jedna od mojih najizazovnijih skulptura ikad. Klijent je imao predivni stari hrast koji je nažalost umro. Arborist koji je srušio drvo predložio mu je da me kontaktira i provjeri može li se što izrezbariti iz stabljike. Nakon rasprave, odlučili su da će ostaviti pet i pol metara visoko deblo kako bi se u njemu smjestila skulptura pristojne veličine. Nakon što su predloženi brojni dizajni, odlučili su se za kultni ‘Spirit of Ecstasy’, poznatu Rolls Royce figuricu koja se u raznim oblicima viđa na poklopcu motora nekoliko modela”, kaže O’Rourke.

“Bio je to zastrašujući prvi dan, s tako ogromnim prtljažnikom za pripremu, ali posao je tekao bez problema. Da bih ispružio ruke i glavu izvan okvira trupca, trebao sam dodati komade. Izrezao sam ruke uspravno, a zatim sam ih djelomično odsjekao, zakačio za rame, dovršio rez i nagnuo ih natrag dok nisu došle u pravi položaj, a zatim sam ih prikvačio velikim vijcima”, opisuje umjetnik svoj kreativni proces.

Ipak, rad koji ga je predstavio najvećem broju ljudi vezan je uz hit-seriju “Igra prijestolja”, čiji je dugogodišnji obožavatelj. “Ne dobijete svaki dan poruku u kojoj se traži da budete jedan od 18 umjetnika odabranih za promociju posljednje sezone TV serije velike poput ‘Igre prijestolja’. Skoro sam pao sa stolice! Primio sam e-poruku od marketinške agencije iz New Yorka, s neobičnim upitom – Voljeli bismo da sudjelujete u projektu za jednog od naših klijenata, ali prvo morate potpisati ovaj NDA!. HBO je, naime, želio suradnju s obožavateljima serije koji stvaraju umjetnička djela temeljena na njihovim likovima i temama”, priča O’Rourke o skulpturi inspiriranoj popularnom serijom.

Njegov je rad odabran za promociju finalne sezone “Igre prijestolja” (Foto: Treecarving.co.uk)

“Proces je bio jednostavan – dobio sam rekvizit iz serije i morao osmisliti nešto oko toga. Moj rekvizit su bila zmajeva jaja, a njihov zahtjev je bio da dizajniram kućište za jaja kao da su prvi put predstavljena Daenerysu. Znači li vam ovo nešto ili ne, Igra prijestolja je najpopularnija serija na svijetu i ima ogroman broj sljedbenika, što u najmanju ruku znači da su moje ime i moj rad došli do velikog broja ljudi”, zaključuje.

drvoGame of ThronesHBOIgra prijestoljaRolls RoyceSimon O'RourkeSpirit of Ecstasy
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment