“Nun of Your Business”: Stvarna priča o djevojkama koje su u samostanu pronašle ljubav

Nakon devet godina pripreme, stvaranja povjerenja s protagonisticama i neizbježne financijske borbe, dokumentarni film "Nun of Your Business" kreće na put po Hrvatskoj.

Na katoličkom okupljanju u Zagrebu, dvije mlade časne sestre se upoznaju, zaljubljuju, a onda i napuštaju samostan(e) te odlaze zajedno živjeti na jedan dalmatinski otok – iako zvuči kao predložak nove crnohumorne drame Vinka Brešana, zapravo je riječ o stvarnoj životnoj situaciji koju je u dokumentarni film “Nun of Your Business” uobličila redateljica i scenaristica Ivana Marinić Kragić.

Na festivalu dokumentarnog filma Zagrebdox 2020, gdje je imao i svjetsku premijeru, film je osvojio je nagradu publike za najbolji dokumentarac. Bez imalo uljepšavanja, iz perspektive inače nedostupne običnom, “nezaređenom” gledatelju, prati dvije mlade časne sestre koje se upoznaju na katoličkom okupljanju u Zagrebu, a onda i zaljubljuju. Žive u dva odvojena samostana, a prostori koje su nekoć smatrali utočištem utjehe i duhovnog ispunjenja postaju zemaljski u većoj mjeri nego što su očekivale. Razočarane Crkvom i seksualnim i psihičkim zlostavljanjem unutar institucije, a vođene svojom ljubavlju, donose najtežu odluku svog života – napustiti samostan i započeti novi zajednički život. Dodatna “kvaka” je što svoju novu životnu priču započinju na jednom od dalmatinskih otoka, gdje se nadaju da će ih prihvatiti tradicionalna lokalna zajednica.

TRAILER_Nun of Your Business from Ivana Kragic on Vimeo.

“Protagonistice filma sam upoznala prije devet godina. Maritu sam upoznala na Korčuli, našle smo se u istom društvu i njezina me priča jako zaintrigirala. Uspjele smo ostati u kontaktu, a kad sam godinu dana nakon upoznala i Fani, cijela priča je sjela na svoje mjesto. Bilo je to neposredno nakon što su napustile samostan, pa je trebalo proći nekoliko godina da se iz crkvenog života transformiraju u svjetovni i da izgradimo komunikaciju. Meni je ta priča od početka legla u srce, proces nije bio baš jednostavan, ali nešto me vuklo da guram do kraja”, priča nam Ivana Marinić Kragić o dokumentarcu u čijoj je pripremi ključna riječ bila – povjerenje.

Za mene je to pitanje osobne slobode u korelaciji propitkivanja Crkve kao institucije i vjere kao osobnog izbora, svojevrsna priča o okovima mišljenja okoline.

“Jako puno smo razgovarale i radile na scenariju. U početku nisu bile spremne otvoriti se pred kamerom, trebalo im je vremena da se adaptiraju u svjetovni život i steknu sigurnost. Odlučila sam da projekt mora biti dokumentaran jer je to jedini ispravan nači da se ispriča ova priča. U međuvremenu se uspostavilo povjerenje i stvari su počele sjedati na svoje mjesto”, otkriva redateljica.

Rekonstrukcijske scene u filmu snimljene su tehnikom timelapse sekvencom fotografija, a uloge tumače Maruška Aras, Mia Anočić Valentić, Iva Mihalić, Ana Maras Harmander, Sanja Milardović, Jadranka Elezović, Asja Jovanović i Vlasta Ramljak. Svoja će iskustva u narednim tjednima podijeliti s gledateljima. Od 1. ožujka film se, naime, prikazuje na programu Kinoteke Zagreb, a nastavlja projekcijama u Kinu Gaj Varaždin (5. ožujka), zagrebačkom kinu Tuškanac (11. ožujka), Centru za kulturu Čakovec (19. ožujka) Kinu Forum Zagreb (19. ožujka), Kinu Valli Pula (26. ožujka) te Art kinu Rijeka (1. travnja). Na nekim od projekcija gostovat će autorica i protagonistice filma, a detaljni raspored možete provjeriti ovdje.

“Ova me priča motivirala za režiju”

“Bilo mi je jako važno da protagonistice stoje iza filma pa sam se, moram priznati, malo pribojavala prije nego što sam im pokazala predfinal. Onda sam se ugodno iznenadila jer su sve prihvatile odlično i jako su zadovoljne. Moja motivacija je zapravo ista od početka – ono što su proživjele je nesvakidašnje i neuobičajeno, ali one svojim stavovima daju jedan pozitivan primjer, zbog čega se nadam da će publika pokazati empatiju i iskreno razumjeti njihove životne odluke. Za mene je to pitanje osobne slobode u korelaciji propitkivanja Crkve kao institucije i vjere kao osobnog izbora, svojevrsna priča o okovima mišljenja okoline”, smatra Ivana Marinić Kragić te priznaje da je “Nun of Your Business” utjecao i na njezin životni put.

Ivana je na svom redateljskom prvijencu radila devet godina, a film je već u premijernom prikazivanju zaradio prvu nagradu publike

“Krenula sam kao reporter Slobodne Dalmacije, pa na ADU diplomirala kao direktor fotografije. U sve se to slučajno upetljala produkcija, ali me ova priča motivirala da se više okrenem režiji”, kaže nam Ivana i dodaje da trenutno priprema kratkometražni igrani film, opet s jakom socijalnom temom. Priču o djevojkama koje izlaze iz Crkve i ulaze u istospolnu zajednicu na hrvatskom otoku doista će biti teško nadmašiti, ali ne bojimo se za Ivanu. Njezin prvi dokumentarac “Nun of Your Business” dao je naslutiti da posjeduje onu ubojitu kombinaciju – nos za dobre priče i znanje da ih sjajno ispriča.

PROČITAJ I OVO! Dokumentarac “Catstream”: Nevjerojatna priča o kastraciji mačaka na dalmatinskim otocima
Iva MihalićIvana Marinić KragićKinotekaMaruška ArasMia Anočić ValentićNun of Your BusinessZagrebDox
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment
  • Tjedni vodič za kulturu: bez kovid potvrda - arteist

    […] za kulturno uzdizanje: na platformi Croatian Film pogledajte izvrsni dugometražni dokumentarac Nun of Your Business. Nakon što je na brojnim festivalima pobrao i nagrade i naklonost publike, sad je dostupan online […]