Noć knjige: Što se dogodi kad ženu svodimo na bilo koji od stereotipa?

Sluškinjina priča osim kritike društva mogla bi se shvatiti i kao upozorenje da je svođenje žene na bilo koji od stereotipa (seksualni ili roditeljski) jednako ograničavajuće i pogubno ne samo za ženu, nego i za društvo.

Slavenka Drakulić, Pogovor prvome izdanju na hrvatskome jeziku

MJESTO:

KGZ – Knjižnica Gajnice,

Meksička 6, Zagreb, 10090

VRIJEME:

Početak programa: 23. travnja 2018 u 19.30

Kraj programa: 23.travnja 2018 u 22. 00

RADNJA:

Distopijski roman ”Sluškinjina priča” poznate i hvaljene kanadske književnice Margaret Atwood objavljen je 1985. godine te je hrvatsko izdanje u prijevodu Nedeljke Paravić (Globus, biblioteka Žena) dostupno svega tri godine poslije. Drakulić tako u pogovoru ističe stvaranje aure politiziranosti oko romana, iako se autorica prema vlastitim riječima i u prijašnjim djelima bavila politikom. Tako u magazinu MS Atwood pojašnjava: ”Mislim da političkih elemenata ima u svemu o čemu pišem – ako pod politikom podrazumijevamo tko je na vlasti, kako je tamo dospio, kako se održava na tom položaju i čime vlada.”

Unatoč brojnim međunarodnim priznanjima, kako kritike tako i publike, u dijelu javnosti roman je izazvao i kontroverze. Pripisivali su mu antikršćanske, antiislamističke i antifeminističke stavove, a sama je autorica raspirila već dovoljno bukteći oganj, naglasivši kako njezino djelo pripada ”spekulativnoj”, a ne ”znanstvenoj” fikciji. Uvjerljivosti i privlačnosti romana pridonosi upravo ta činjenica lakoga iščitavanja vlastite sudbine. ”Kada su ga kritičari uspoređivali s Orwellovom 1984, nisu to činili bez veze”, ispisuje Drakulić.

Trideset i dvije godine poslije Hulu odlučuje ekranizirati roman. U vremenu kad bi se ta priča trebala činiti samo jednom grozomornom i neostvarivom bajkom, serija postaje veliki hit, a sama se radnja više ne čini tako fiktivnom. Zašto čitatelji neprestano posežu u romanima Atwood, koliko je njezina vizija budućnosti slična našoj sadašnjosti, jesu li Supruge, Oči, Zapovjednici, Tetke i Sluškinje dovoljno životno i zastrašujuće prikazani u seriji kao što su i u knjizi, ali i još mnogo toga, otkrit će nam naša gošća Dunja Plazonja, doktorandica studija književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu.

AFTER PARTY:

20.30 – 21.15 Od Supruge do Sluškinje

Željka Jelavić, suosnivačica Centra za ženske studije u Zagrebu govorit će o feminizmu, patrijarhatu i položaju žena danas u Hrvatskoj.

21.30 – 22.00 Koncert grupe Elemental: Svijet po mojoj mjeri

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE:

Marin Raster

Centar za ženske studijeDunja PlazonjaElementalGeorge OrwellKGZ GajniceMargaret AtwoodNoć knjige 2018Slavenka DrakulićSluškinjina priča
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment