Nagradni petak: Darujemo vam roman “Divlja ljepotica” Philipa Pullmana!

Prvi svezak novog serijala "Knjiga o prahu" potvrđuje kultni status koji pisac trilogije "Njegova mračna građa" uživa među ljubiteljima fantasyja, a poklanjamo ga u povodu Međunarodnog dana darivanja knjiga, 14. veljače!

Briljantni engleski pisac Philip Pullman pripada krugu malobrojnih autora čije su knjige namijenjene mladima, ali ih jednako čitaju i obožavaju i odrasli. U tome nije iznimka ni roman “Divlja ljepotica”, prvi svezak Pullmanove nove trilogije “Knjiga o prahu” koji iznova pokazuje svu raskoš njegova pripovjedačkog dara. Pullman je novu trilogiju započeo gotovo dvadeset godina nakon “Njegove mračne građe”, nagrađivanoga serijala koji se smatra posljednjim remek-djelom fantasyja dvadesetog stoljeća.

Za vas imamo jedan primjerak “Divlje ljepotice”! Pošaljite nam mail s naslovom LJEPOTICA na nagrade@arteist.hr, a mi ćemo slučajnim odabirom u četvrtak, 18. veljače izvući jednog dobitnika i objaviti ga na našoj Facebook stranici.

U “Divljoj ljepotici” Lyra Belacqua još je djetešce koje u samostanu skrivaju opatice štiteći je od njezinih čudnih roditelja. Za Lyru doznaje dobrohotni jedanaestogodišnji dječak Malcolm Polstead i njegov dæmon Asta, koji žive u svratištu Pastrva na rijeci Temzi. Malcolm uočava čudno zanimanje mnogih smutljivaca za malu Lyru, a istodobno otkriva da se svi oni žele domoći moćne i opasne tvari zvane Prah.

Malcolm odluči spasiti Lyru i s njom bježi u svojem čamcu Divlja ljepotica prema Londonu. Pomaže mu djevojčica Alice, tek nešto starija od njega, a malim junacima bit će potrebno puno hrabrosti da prebrode sve opasnosti koje na njih vrebaju. Počinje padati jaka kiša i nadolazi velika poplava, a neustrašivi se prijatelji na svojem strašnom vodenom putu suočavaju s neobičnim podvodnim stvorenjima, noćnim sablastima i drugim natprirodnim bićima i pojavama.

Pullman u “Divljoj ljepotici” ostaje dosljedan stilu kojim je oduševio milijune čitatelja diljem svijeta. Majstorski zapleće radnju, gradi dojmljive likove, a svaki lik prati njegov dæmon, fantastično biće koje svojim životinjskim oblikom zrcali unutarnje odlike pojedinca. Pisac stvara cijeli paralelni svijet prepun čudnovatih stvorova, vilenjaka, sablasti i uznemirujućih pojava, a u svojoj fantaziji daje i dublje značenje temama vjerske i političke slobode, prirode dobra i zla te borbe despotske i totalitarne organizacije protiv onih koji traže slobodu misli i govora.

Slavna trilogija Philipa Pullmana “Njegova mračna građa” prodana je u nakladi od gotovo 18 milijuna primjeraka, prevedena je na četrdeset jezika, osvojila je mnoge nagrade i prilagođena je za kazalište i film. Serijal je nadahnut Miltonovim “Izgubljenim rajem”, epom koji počiva na vjerovanju da je istočnim grijehom svijet spašen, a ne uništen. Adaptacija prvih dvaju romana toga veličanstvenoga serijala (“Polarna svjetlost” i “Čudesni nož”) dostupna je i hrvatskim gledateljima HBO-a.

Divlja ljepoticaHBOKnjiga o prahuNjegova mračna građaPhilip Pullman
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment