Nagradni petak: Darujemo vam “Knjigu o Gabi”, biografiju neponovljive Gabi Novak

Gabi Novak je prava legenda domaće glazbe, a Siniša Škarica pravi kroničar glazbenih legendi. Kad se udruže, nastaje - "Knjiga o Gabi".

Siniša Škarica se u “Knjizi o Gabi” eruditski i muzikološki studiozno bavi glazbenim opusom velike hrvatske glazbene umjetnice, od njenih najranijih početaka do danas. Autor podjednako strastveno i podjednako informirano piše o važnim biografskim momentima jedne od najznačajnijih hrvatskih i jugoslavenskih pjevačica zabavne glazbe, kao i o povijesti glazbenih festivala, diskografske industrije i industrije zabave općenito, ali i o kulturi svakodnevnog života u Hrvatskoj i Jugoslaviji od kraja 1950-ih pa sve do danas.

Za vas imamo jedan primjerak “Knjige o Gabi”, uz Arteistov blokić za zapisivanje ideja koje će promijeniti svijet! Pošaljite nam mail s naslovom GABI na nagrade@arteist.hr, a mi ćemo slučajnim odabirom u četvrtak, 17. prosinca izvući dobitnika i objaviti ga na našoj Facebook stranici.

U “Knjizi o Gabi” Siniša Škarica znalački piše o nekoliko glazbenih i kulturnih vremena i epoha, donoseći veliki broj novootkrivenih ili zaboravljenih muzičkih činjenica, slabo poznatih ili potpuno nepoznatih detalja, aktera i glazbenih brojeva, u bitnome upotpunjujući naše znanje o kulturnoj povijesti Hrvatske i Jugoslavije.

“Knjiga Siniše Škarice o Gabi Novak je priča o svima nama. O našim djetinjstvima, o našim odrastanjima, o bivanju starijima. Od prvih singlica, preko festivala, do pojave na albumima novih bendova, to je bio i ostao taj glas. Glas zlatnoga vremena kojeg nije umanjila ni pretvorba, ni tranzicija, ni promjena odnosa prema glazbi. To što je ona imala, imao je vrlo mali broj pjevačica, recimo da bi se mogla porediti s Francois Ardit, ili sa.. Tko zna. Ono što bi se moglo reći o tome jeste da je svaki stih koji je ona otpjevala, pjesma za sebe. Bio to šlagerski zabavnjak ili jazz standard, ili obrada šansone ili pjesma koja je napisana za nju, to je uvijek imalo samo njezin nivo. I kad si čuo to, znao si da je to – Gabi”, napisao je o knjizi književnik i novinar Ahmed Burić.

Knjiga o Gabi pisca i diskografa Siniše Škarice nastala je kao dio šireg projekta koji uključuje i box set s ukupno 12 kompakt diskova (u izdanju Croatia Recordsa), na kojima je sabrana većina pjesama koje je Gabi Novak snimila tokom glazbene karijere koja traje već više od šezdeset godina.

Ahmed BurićCroatia RecordsGabi NovakKnjiga o GabiSiniša Škarica
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment