Nagradni petak: Darujemo “Masarykovu”, prvu zbirku poezije Mirele Priselac Remi

"U poeziji sam potpuno gola. Nema rime, nema ograničenja stiha. Bavim se temama koje možda ne grickam uz muziku, u zaštitničkom okrilju benda", rekla nam je u nedavnom intervjuu frontmanica grupe Elemental.

Nakon brojnih pozitivnih reakcija na njezinoj Facebook stranici Remi na internetima, Mirela Priselac Remi odlučila se na novo poglavlje u karijeri pa je u suradnji s izdavačkom kućom VBZ objavila svoju prvu zbirku poezije “Masarykova”. Knjigu i prije službene promocije u zagrebačkom Botaničaru može osvojiti netko od vas!

Pošaljite nam mail s naslovom MASARYKOVA na nagrade@arteist.hr, a mi ćemo slučajnim odabirom u četvrtak, 25. lipnja izvući dobitnika i objaviti ga na našoj Facebook stranici.

“Ne mislim da mi je svaka zlatna”: Remi o životu, novom albumu i prvoj zbirci poezije

“Pjesnički prvijenac Mirele Priselac spaja već nam poznati Remin autorski potpis i prepoznatljiv flow; urbani imaginarij vrućine gradskog asfalta po kojem suvereno kroči snažna, emancipirana žena, s mnogo ranjivijim, ispovjednim glasom dosad nam nepoznate lirske protagonistice, koju pratimo kroz melankolijom, egzistencijalnim nemirom i intimnim, emocionalno nabijenim situacijama popločenu svakodnevicu. Njezin stih mahom je kratak i izravan, slika živa i ritmična, a stav i angažman nedvosmisleni. Čitatelju ne preostaje drugo nego da se, s rukama u džepovima i slušalicama u ušima, pridruži ovoj (ne)svakidašnjoj šetnji”, napisao je urednik knjige Marko Pogačar.

“Tko bi pomislio da se toliko toga može doživjeti na potezu od Trga maršala Tita do početka Tesline! Čak ni u mitskim vremenima Novog vala, a kamoli danas. Remi je hrabro zakoračila u taj prostor, probuđenih čula, osjećaja i misli. Ova je zbirka pjesama iskrenje u trenjima između unutarnjih i vanjskih skučenosti, opsesivnosti, banalnosti, uskogrudnosti i – doživljaja čudesnosti postojanja. Masarykova se preporučuje djevojkama i ženama koje su ‘sanjale da su sretne’ i trebaju podršku da se ‘bore za san’. I njihovim muškim suborcima”, napisao je u predgovoru “Masarykove” glazbenik Darko Rundek.

“Zbirka ‘Masarykova’ moja je prva pjesnička zbirka. Satkana je od pjesama koje sam pisala tijekom godine i pol. Njome želim sebi pružiti priliku da ispoljim drugu nijansu svog stvaralaštva, u kojoj riječi nemaju muzičku podlogu nego se čitaju u tišini. Pisala sam ih u samoći, u kombiju, u kafićima, u gradovima koje sam posjetila. Dok pišem, i sama otkrivam neko novo i nepoznato ‘ja’, govorim jezikom koji je autohtono moj, ali istovremeno se i nadam da ću ovim novim glasom dozvati čitatelje da se u njemu prepoznaju. Zbirka se zove ‘Masarykova’ jer mi taj toponimijski pojam predstavlja sigurnu zonu i zonu ugode. To je ulica koja je uvijek u itineraru mojih lutanja. Otkako je dobila ime, svaka ju je vlast htjela promijeniti, ali ona se održala. Taj izdržljivi duh prepoznajem kao svoj. Masarykova postoji u Zagrebu i Beogradu, gradovima u kojima trenutno boravim i radim. Pjesme su podijeljene u 5 odvojaka, zamišljenih kao mjesta ‘predaha’ tijekom zamišljene šetnje Masarykovom”, objasnila je Remi povodom izlaska svoje prve zbirke poezije.

Darko RundekMasarykovaMIrela PriselacRemi
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment