Nagradni petak: Darujemo hitove Biblioteke Arteist – Ženu, Slikaranje i Strovaljivanje!

Tri romana iz naše voljene Biblioteke šaljemo najsretnijem čitatelju ili čitateljici!

Od sivog siječnja, “novog normalnog” i ružnih vijesti najbolje se barem nakratko odmoriti čitanjem, a mi smo, vođeni upravo tom premisom, na lageru pronašli nekoliko hitova Biblioteke Arteist i upakirali ih u poklon radnog naziva Hat Trick.

Za jednog sretnog dobitnika imamo tri knjige – “Žena, majka, glupača” Maje Hrgović, “Strovaljivanje” Književne Groupie i “Slikaranje” Pavla Svirca, uz Arteistov blokić za zapisivanje ideja koje će promijeniti svijet! Pošaljite nam mail s naslovom SVE TRI na nagrade@arteist.hr, a mi ćemo slučajnim odabirom u četvrtak, 14. siječnja izvući dobitnika i objaviti ga na našoj Facebook stranici.

Maja Hrgović: Žena, majka, glupača

U jedanaest poglavlja, dobro prokrvljenih primjerima seksističkih ispada u hrvatskoj kulturi, pop-kulturi, politici, estradi i medijima, “Žena, majka, glupača” oslikava panoramu hrvatskog društva od 2000. godine naovamo. Maja Hrgović, nagrađivana književnica i novinarka – autorica Kiklopom nagrađene zbirke priča “Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo” i romana “Živjet ćemo bolje” – filtrirala je ovu veliku priču i kroz svoje iskustvo pa se dijelovi knjige čitaju kao dinamična, protočna, inteligentna proza.

Iako se o pojedinim aspektima položaja žene u suvremenom u hrvatskom društvu povremeno piše i raspravlja u medijima, ta velika i uvijek aktualna tema dosad nije sustavno obrađena u domaćoj publicistici. Ispuniti tu rupu cilj je ove knjige koja tematizira slojeve kompleksnog odnosa društva prema ženama, analizirajući patrijarhalni diskurs u tretmanu takozvanih “ženskih pitanja”, prožet širokom paletom stereotipa koji se lijepe za žene u javnom životu, u politici i pop-kulturi.

Književna Groupie 2: Strovaljivanje

Književna Groupie slavljena je od kritičara kao novi književni fenomen, obilježen prepoznatljivim i originalnim stilom, koji na nepretenciozan i satiričan način, sa zavidnom erudicijom i rafiniranim humorom ukazuje na sitničavost, pretencioznost i licemjerje ovog vremena.

Književna Groupie 2 nastavlja, linearno epizodično, graditi priču o životu studenta opsjednutom književnom slavom. Kroz tu se priču nenametljivo zrcale velike teme tranzicijskog društva: ekonomska i egzistencijalna ugroženost, borba za rodnu ravnopravnost, razotkrivanje šovinizma, nepotizma i korupcije i čak i u onim područjima gdje ih obično nismo skloni tražiti. Na 260 stranica protežu se avanture nadobudnog provincijalca Pavla Svirca, otkako je preko veze upisao kroatistiku i krenuo u ulizički prodor do književne slave, preko skandaloznih afera i sramotnih seksualnih podbačaja, pa sve do ustoličenja na mjesto princa studenta, za čije se društvo otimaju selebovi D-kategorije.

Pavle Svirac: Slikaranje

“Provincijalci uvijek imaju velike ambicije, to još znamo iz Stendalova ‘Crvenog i crnog’, ubogi, ali ambiciozni seljačić Žilijen Sorel naumio je po svaku cijenu postati novi Napoleon. Pjevač zabavne glazbe Miroslav Škoro naumio je pak postat predsjednik države. Ja koji nemam pojma o slikarstvu naumio sam svojevremeno napisat knjigu o suvremenim hrvatskim slikarima, nazvao sam je ‘Slikaranje’. I ni više ni manje htio sam da mi predgovor za nju napiše Igor Zidić, baš kao što je napisao za Vaništinu knjigu zapisa. Ali Zidić me odbio”, napisao je Svirac o svojoj knjizi “Slikaranje”.

* Sve navedene knjige i druga izdanja Biblioteke Arteist možete naručiti na info@arteist.hr!
Biblioteka ArteistKnjiževna groupieMaja HrgovićNagradni petakPavle DvoracSlikaranjeStrovaljivanjeŽena majka glupača
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment