Ministarstvo kulture i časopisi u 2020. godini: Dublje od dna

Ministarstvo kulture u novogodišnjoj poslanici brižljivo lista potpore odavno umirućim neprofitnim medijima, ponajprije onim koji u umreženom i površnom vremenu nastoje njegovati analitičnost, kritiku i eseje. Godišnje financiranje časopisa tako dođe kao udarac mokrom krpom po glavi nakon neprospavane pijane noći. ”Mislim da je najvažnije da vratimo stabilnost, da oni koji upravljaju projektima, ustanovama, udrugama točno znaju kojim proračunom raspolažu što se tiče Ministarstva kulture. Takvim ranim odlukama – zapravo ne ranim, nego odlukama koje stižu na vrijeme! – potaknut ćemo gradove i županije da i oni na vrijeme reagiraju”, izjavila je Nina Obuljen Koržinek nakon useljenja u Runjaninovu prije tri godine.

Pohvalna stabilnost u neprofitnim medijima u međuvremenu je nerijetko završavala tužbama te posljedično pokretanjem crowdfundinga, ali i nedopustivim kašnjenjem raspisivanja natječaja ”Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I.” (hosana u visini nastupila je tek sredinom travnja). Natječaja koji bi se nota bene morao realizirati do kraja 2020. jer se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Završni cement na ovogodišnju fasadu kulture u Hrvata bio je Nacrt prijedloga Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti koji je jasno do znanja – tko tržišno ne radi, ne treba ni da jede. Sudeći prema spomenutom Nacrtu uvodi se minimalni cenzus te gotovo svatko može biti stručnjak u kulturi od bakice na placu do influencera. Biti umjetnik tu znači moliti blagoslov novog faraona, odnosno ministra kulture.

Tzv. ”uvođenje reda” tako je po našoj ustaljenoj praksi postalo rezanje i ignoriranje. Da naše Ministarstvo redovito ignorira kulturu na internetu, dokazuju i ovogodišnje Potpore izdavanju časopisa. Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost u sastavu: Lahorka Plejić Poje, Iva Grgić Maroević, Ivica Matičević, Nikola Petković i Katica Matković Mikulčić predvidljivo je rasporedilo 605 000 kuna na 18 portala. Podijeljeno je 70 000 kuna manje nego prošle i pretprošle godine. Posebno su izdvojene elektroničke publikacije Kulturnog kluba Zlatka Vidačkovića, u koju spada gle čuda i opera.hr, osobni blog zaljubljenice u operu, Marije Barbieri te dugovječan i ugledan portal posvećen književnosti Moderna vremena, upornog Nenada Bartolčića s izvršnom urednicom Ivom Perković.

U otpisanima, onima koji vrijede 0 kuna, nalaze se već drugu godinu zaredom arteist.hr, ali i primjerice, voxfeminae.net te ravnododna.com. Arteist je jedini portal u Hrvatskoj na kojem možete čitati o umjetničkoj grafici i najnovijem albumu Taylor Swift, kazalištu i Interliberu, Greti Thunberg i tehnokapitalizmu, arhitektonskoj sceni te urbanističkim problemima. S jednakim žarom obuhvaćamo pop-kulturu i onu visoku, koju se naša mladost ne libi posve ignorirati (o tome vam dovoljno govori njihova naklonjenost klasičnoj glazbi, kazalištu i muzejima).

Iako tijekom cijele godine stručne službe Ministarstva kulture prate kvalitetu i redovitost izlaženja publikacija kao i zbivanja na cjelokupnoj časopisnoj sceni u Hrvatskoj, kako stoji na mrežnim stranicama, ostaje gorak okus kad vam birokrati za moderan web dizajn, regionalni ”Natječaj za kratku priču”, razvijanje mladih autora (Leon Žganec-Brajša, Iva Sirotić, Elena Koprtla, Dino Staničić), redovno objavljivanje autorskih tekstova (Karlo Rafaneli, Nevenka Šarčević, Feđa Gavrilović, Miroslav Artić, Marko-Marija Gregorić, Barbara Vujanović, Kristina Olujić, Dorijan Klarić) bez sponzorstva, reklama i najava daju – šipak.

Kad se jednog dana probudimo u automatiziranom, online svijetu bez ikakve kritičke refleksije (jer to uostalom jest jedna od poruka ovoga Ministarstva – da znanje ne vrijedi dok ide prodaja), shvatit ćemo da nema napretka bez ulaganja u ono najvitalnije što imamo – umjetnost i njezino praćenje. Dotad trebamo vas. Uostalom, i u zečinjaku trebaš saveznike.

Udruga za kulturu i nove medije Arteist
Skokov prilaz 8, Zagreb
IBAN: HR1023400091110590879
Uz naznaku “Podržavam Arteist”
Poziv na broj primatelja za donacije je: 600-oib

Crowdfunding kampanja ”Daj pare za Arteist” traje do 15. siječnja 2020. I medo je bitan pa ga ostavite tu.

Anita Ruso i Anđela Vidović

Foto: Buđenje u strahu (1971.)

crowdfundingMinistarstvo kultureNenad BartolčićNeprofitni mediji u kulturiNina Obuljen KoržinekZlatko Vidačković
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment