Zaštitno lice “novog normalnog”: Maska je postala glavna umjetnička fascinacija

Od uličnih murala preko dizajnerskih komada do virtualnih djela, maska je postala ultimativni simbol današnjice i najčešća umjetnička inspiracija, a nekima i sredstvo za izlazak iz anonimnosti.

Dva mjeseca nakon što je pandemija obišla svijet i donijela nam “novo normalno”, čovječanstvo se i dalje ne može dogovoriti oko nošenja maske, predmeta koji je, iako prvenstveno osmišljen za zaštitu, postao pravi kamen spoticanja i jedna od kontroverznih komponenti vremena u kojem živimo. U nekim zemljama obavezna, u drugima čak i zabranjena, maska ​​je postala predmet kontroverze – simbol cenzure i razdvojenosti, ali istovremeno i brige i zaštite.

Na umjetnička tumačenja, naravno, nije trebalo dugo čekati – svijet je preplavljen interpretacijama maski, koje vrište s pravih i virtualnih zidova i postavljaju estetske postulate postpandemijskog razdoblja u umjetnosti. Od izbijanja virusa, taj svojevrsni amblem pandemije utjecao je na kreativnost umjetnika širom svijeta, poprimivši više oblika, od šaljivog memea do ozbiljne izjave.

Banksy “radi od doma”: Kupaonica slavnog umjetnika postala je remek-djelo

Jedna od najpoznatijih “art-maski” nalazi se na suvremenoj verziji Mona Lise ciparskog umjetnika Hayatija Evrena. Slika slavne ljepotice koja nosi zaštitnu masku i pije Corona pivo brzo se pojavila na torbama i šalicama te postala njegov zaštitni znak. Dok su društvene mreže svojevrsno igralište digitalnih umjetnika poput Evrena, i ulica je postala “galerija za maskiranje”. Banksyjev mural Djevojke s bisernom naušnicom (u ovom slučaju – alarmom) u Bristol Albion Docku preko noći je “osvježen” kirurškom maskom. Iako je potez shvaćen kao cinično ruganje našim strahovima, što je umjetnikov zaštitni znak, Banksy je negirao bilo kakvu umiješanost.

Maska je u ovom osjetljivom vremenu neke umjetnike čak i proslavila, primjerice, 29-godišnju slikaricu Rachel List iz West Yorkshirea. Njezin mural je na Twitteru, naime, izazvao nagađanja da je riječ o radu popularnog Banksyja, a nakon što je umjetnica hashtagom #itwasntbanksy okončala nagađanja, počelo je njezinih pet minuta slave. List, koja zarađuje za život slikajući zidne freske u dječjim spavaćim sobama, otad je dobila brojne ponude, a sredstva od prodaje njezinih djela odlaze Bolnici Princa od Walesa koja brine za zaražene koronavirusom. “Ono što je upečatljivo kod maske za lice je činjenica da ne možete vidjeti osmjehe ljudi. To vraća fokus u oči i čini ih stvarno izražajnima”, za BBC je izjavila mlada umjetnica.

Maske su se počele pojavljivati na zidovima, a umjetnost je počela nicati i na maskama. Rowena Dring, umjetnica iz Amsterdama, pandemiju je vidjela kao poziv za akciju, pa je na maske počela aplicirati brkove, brade i osmijehe. Njezina djela rezultat su kombinacije šivanja i slikanja, a funkciju spajaju s umjetnošću te odgovaraju na problem nedostatka maski za lice koji se pojavio u nekim zemljama.

Dok se novi radovi inspirirani pandemijom svakodnevno množe, postojeća djela s maskama pronalaze novu publiku. Mural umjetnice Zabou kolege uljepšao je londonski Brick Lane još početkom 2019. godine, u pandemiji je dobio novo značenje i danas se smatra “zaštitnim licem” novog doba. “Predstavlja oružje djelovanja i zaštite, a ponekad i preživljavanja”, rekla je umjetnica za BBC.

Nekima oružje zaštite, a nekima, poput zagrebačkog modnog kreatora Zorana Aragovića, nova i nenadana inspiracija. Njegov modni brend BiteMyStyle jedan je od prvih u Hrvatskoj, naime, počeo šivati maske. “Maske su nastale vrlo spontano, kao moja reakcija na virus i sve negativno o čemu se pričalo na samom početku pandemije. Objavio sam na Instagramu sebe kako nosim masku i u vrlo kratkom roku pristiglo je jako puno reakcija, pojavio se interes medija, ali i pratitelja koji su ih htjeli kupiti za sebe. Maske su pamučne, dvoslojne, a motivi na njima su upravo oni po kojima ljudi prepoznaju moj modni izričaj, pop-art i strip”, rekao nam je Zoran Aragović.

BanksyBite My StyleHayati EvrenmaskepandemijaRachel ListZabouZoran Aragović
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment