Kultura za prazan džep

Vodič kroz kulturu, besparicu i očaj – tako se zvao Arteistov prošlogodišnji ciklus preporuka za kulturna događanja u kojima se moglo uživati besplatno.

Ove sezone nastavljamo odabirati događaje i projekte koji su dostupni svima. Iz naslova je ispao očaj, ali besparica je i dalje tu. Izbor iz tjednih besplatnih događaja u kulturi objavljivat ćemo na Arteistu svaki ponedjeljak. Evo pregleda ovog tjedna.

PONEDJELJAK

Nova izložbena sezona u zagrebačkoj galeriji Greta počinje danas, 14. rujna, s početkom u 19 sati, izložbom Gorana Škofića pod nazivom Sektor. Riječ je o video radu koji je nastao u sklopu festivala Škver u remontnom brodogradilištu u Malom Lošnju (2014.), a u fokusu je varilački aparat.

Stvoren u industrijske svrhe, u ovom slučaju varilački aparat koristi se na drugačiji način. Izdvajanjem vizualnog efekta aparata stvara se audio-vizualna kompozicija bazirana na industrijskoj noise glazbi posebno skladanoj za ovu prigodu sa strane kompozitora Nenada Sinkauza.

U kružnu kompoziciju postavljeno je sedam varilačkih aparata kao sedam muzičkih instrumenata. Glavni akteri su radnici koji akcijom varenja, umjesto da spajaju dva metala, sviraju i stvaraju jaku agresivnu glazbu.

UTORAK

U galeriji Zvonimir u Zagrebu (Trg kralja Petra Krešimira IV 1), u utorak, 15. rujna, s početkom u 18 sati, biti će otvorene dvije izložbe, Godišnja izložba karikatura članova HKD i Izložba belgijske karikature.

Na Godišnjoj izložbi karikatura članova HDK, društvo je ponovno iskoristilo priliku da predstavi veliki broj hrvatskih autora, one najpoznatije koji objavljuju karikature u dnevnom tisku ali i one manje poznate koji objavljuju karikature u lokalnim listovima. Nepuna dva tjedna nakon  izložbe u Zagrebu, hrvatski karikaturisti će predstaviti svoje radove u galeriji European Cartoon Centar u gradu Kruishoutem u Belgiji. Nastavak je to serije predstavljanja hrvatske karikature u inozemstvu a do sada se HDK predstavilo u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj, Austriji i Sloveniji.

Izložba belgijske karikature organizirana je u suradnji s Rudyem Gheysensom, predsjednikom Europskog centra karikature iz Kruishoutema, u sklopu kojeg se nalazi i centar za promicanje karikature kao jednog od nezaobilaznih današnjih oblika umjetnosti.

*U utorak ističe i rok za prijavu na Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2016. godinu. Raspisuje ga Ministarstvo kulture, kategorija je mnogo, u rasponu od kulturnoumjetničkog amaterizma do glazbene i scenske umjetnosti, a pravo podnošenja programa na Poziv imaju samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, udruge, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u kulturi i medijima. Ako imate ideju za projekt koji bi mogao oplemeniti domaću kulturu, raspišite je, detaljno obrazložite, i ispunite prijavnicu. Nije komplicirano. Ili se, ako ne stignete na ovaj rok, počnite pripremati za idući, koji će biti u veljači.

Evo link sa svim podacima: http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=12564

SRIJEDA

U srijedu, 16. rujna, u Split Circusu u 19.30 počinje interkulturalni pub kviz. U zabavnoj atmosferi natjecatelji će osvijesti koliko znaju o načinu života sugrađana koji su pripadnici drugih kultura te o doprinosu različitih kultura hrvatskoj umjetnosti, sportu, kulinarstvu, jeziku… Sudjelovanje je besplatno uz prijavu na infozona.hr/prijava, a ekipe mogu imati od 2 do 4 člana.

Pitanja za kviz sastavila je ekipa renomiranih zagrebačkih kvizaša Dada Jihad. Iskustva prethodnih gostovanja kviza u Čakovcu, Daruvaru, Zagrebu i Kninu pokazuju da sudionici najviše znanja pokazuju iz područja vezanih uz glagoljicu i gastronomiju, a najslabije se snalaze u romskoj mitologiji. Ipak, svi su naučili što je zajedničko tradicionalnoj japanskoj rakiji, treneru boksačke reprezentacije NDH, zagrebačkoj katedrali i doboš torti.

ČETVRTAK

Za one koji vole fotografiju, neizbježna destinacija ovog rujna je gornjogradska galerija Klovićevi dvori, gdje se održava sedmo i dosad najambicioznije izdanje festivala Organ Vida, s nekoliko zanimljivih izložbi i puno pametnih govornika koji će u predavanjima i tribinama rasvijetliti različite aspekte fotografije, uključujući i njezin položaj u širem društveno-političkom kontekstu. Program je besplatan, a s detaljima se upoznajte na http://organvida.com

PETAK

Arteist i ove sezone nastavlja s Nagradnim petkom. Dođite na našu facebook stranicu u petak i sudjelujte u nagradnoj igri u kojoj u suradnji s prijateljskim institucijama dijelimo besplatne ulaznice za kino, kazalište, galerije, muzeje.

EXTRA TIPS:

Ako i nemate volje izlaziti iz kuće danas, ništa zato. Kultura vas neće zaobići ni na Internetu. Inspirirajte se pričom o Bulu i Balu, genijalnim strip junacima koje kreira nadareni Marko Dješka. Ako imate na računu koji dolar viška, podržite njegovu kampanju za razvoj ove epske priče – naše, a svjetske! – o drugačijoj i puno uzbudljivijoj povijesti dinosaura.

A pazi i ovo! Knjiga “Žena, majka, glupača” odsad je dostupna po akcijskoj cijeni od samo 50 kuna! Kupi knjigu od koje počinje emancipacija i pokloni je mami, sestri, prijateljici, djevojci, dečku, bratu, ocu… Ako kupiš i drugu knjigu Maje Hrgović objavljenu u Biblioteci Arteist, roman “Živjet ćemo bolje”, nominiran za EU nagradu za književnost, poklanjamo ti i i zgodni mali Arteistov rokovnik – sve za 129 kuna i uz ekspresnu dostavu! Naruči na info@arteist.hr!

Bul i BalDada JihadGodišnja izložba karikatura članova HKDGoran ŠkofićIzložba belgijske karikatureMarko DješkaNenad SinkauzSektorSplit CircusŽena majka glupača
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment