Kreativci, pozor! Kuća umjetnosti Arsen traži novi vizualni identitet

U Šibeniku se uskoro otvara multimedijalna kulturna meka nazvana po slavnom kantautoru, a vlasnici traže "prepoznatljiv, originalan i suvremen vizualni identitet".

Višegodišnja kulturna ekspanzija u Šibeniku nastavlja se i u (polu)pandemijskim uvjetima – za nekoliko mjeseci u centru grada otvara se Kuća umjetnosti Arsen, prostor s bogatom povijesti i velikim ambicijama, a javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik koja upravlja prostorom ovih je dana u novu šibensku kulturnu priču odlučila uključiti i sve zainteresirane kreativce.

Novoj Kući umjetnosti Arsen, naime, treba i novi vizualni identitet. “Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik poziva sve pravne i fizičke osobe – autore i kreativne timove – da se prijave na Poziv za dostavu ponuda za nabavu usluga izrade vizualnog identiteta Kuće umjetnosti Arsen. Poziv za cilj ima postići prepoznatljiv, originalan i suvremen vizualni identitet Kuće umjetnosti Arsen kao temelja komunikacije prema korisnicima, partnerima i javnosti. Programske smjernice ovog novog gradskog prostora bit će usmjerene prvenstveno na suvremene kulturne i umjetničke prakse te povezivanje kulturne scene i lokalne sredine. Cilj je da Kuća umjetnosti Arsen s vremenom postane lokalni i regionalni hub koji raznovrsnim i kvalitetnim programima odgaja novu, mladu publiku i tako obogaćuje kulturni život zajednice”, poručuju iz Tvrđave kulture Šibenik.

Detalje i uvjete natječaja možete pročitati ovdje

Šibenčani se ovog prostora s pogledom na rivu sjećaju pod imenom Kino Sloboda, a kasnije i Kino Odeon. Posljednjih desetak godina je van funkcije, a u svom obnovljenom izdanju zamišljen je kao multimedijalna dvorana i sjecište umjetnika iz grada, zemlje i regije. Tvrđava kulture Šibenik predložila je naziv kojim se odaje počast jednom od najvećih umjetnika novije hrvatske povijesti, akademskom glazbeniku, individualcu i intelektualcu, skladatelju, kantautoru, slikaru, aranžeru, prevoditelju, tihom obrtniku i pjesniku opće prakse, šibenskom glazbaru i umjetničkom geniju – Arsenu Dediću.

“Kuća umjetnosti Arsen odat će počast i uzvratiti ljubav Šibenčaninu koji je za svojeg života bio, i još uvijek jest, najveći ambasador grada i njegovoga duha. Svojim djelovanjem kroz poeziju, glazbu, slikarstvo, film i kazalište utjelovio je kulturu i teško je pronaći prikladnije mjesto u Šibeniku koje bi nosilo njegovo ime i djelovalo pod patronatom Arsena i njegove umjetničke ličnosti”, rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.

Prijedlog je prihvaćen ne samo od strane vlasnika dvorane, Grada Šibenika koji je zajedno s Ministarstvom kulture financirao obnovu dvorane, već i od strane svih gradskih institucija u kulturi, Kulturnoga vijeća Grada, kao i predstavnika dviju najstarijih šibenskih kulturnih institucija, pjevačkog društva “Kolo” i Šibenske narodne glazbe. Gradska uprava vjeruje da će građani Šibenika, kao i šira javnost, pozdraviti ovo imenovanje kojim će Arsen ostati trajno zapisan u kolektivnom sjećanju Šibenčana, ujedno označavajući i novu eru šibenske kulture.

“Misija Kuće umjetnosti Arsen jest da podigne kvalitetu života naših sugrađana na još višu razinu i obogati kulturni život u Šibeniku. Očekujemo da će prostor zaživjeti još snažnije pod Arsenovim imenom, postati još jedno omiljeno mjesto za kulturne sadržaje svim generacijama Šibenčana. Kuća umjetnosti Arsen zasigurno otvara nove mogućnosti za suradnju i razvoj lokalnih dionika u kulturi, a siguran sam da će ova dvorana imati određen značaj ne samo u lokalnom, već i u nacionalnom kontekstu”, izjavio je gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.

Zadovoljstvo odlukom da nova kuća kulture i umjetnosti nosi Arsenovo ime ne krije ni obitelj Dedić. “Presretna sam i ganuta, očekujući i dočekujući odgovor na sve što je Arsen dao našem gradu i zbog čega mu mi, Šibenčani, uzvraćamo ljubav i privrženost koju nam je Arsen cijelim svojim bićem davao, zbog čega vam svima neizmjerno hvala“, izjavila je Gabi Novak i prisjetila se anegdote vezane uz Arsena i nekadašnje kino Odeon.

“Sjećam se davnih dana, sedamdeseta je to bila, moja prva zima kad sam s Arsenom otišla dole, kod babe i dide u posjet, ulice puste, zimske, diskretno osvijetljene, šetali smo obalom kad je Arsen rekao – Danas igra jedan jako dobar francuski film. Ne sjećam se više koji je bio, ali znam da su glumili Brigitte Bardot i Alain Delon. Otišli smo naravno, u kino Odeon, a tamo – svi sjede u kaputima, toliko je hladno bilo (smijeh)… Nikad nisam mogla ni zamisliti kuda će nas to sve odvesti, ni mene ni Arsena, a evo, ni taj prostor koji se prekrasno obnovio i koji će sad koristiti mladim ljudima, u kojem će se prezentirati svi aspekti kulture i svi oni koji osjećaju kulturu i imaju što za reći. Divno je što će to biti jedan od rijetkih prostora u gradu u kojem će biti zastupljene sve umjetnosti i koji će nam biti neophodan. Ja uvijek govorim mi i govorim naše jer ja Šibenik nosim kao da je moj; svu svoju ljubav utkala sam u tu malu kućicu u Varoši u kojoj sam uvijek ostala šibenska nevista i koju ostavljam našoj djeci, da je čuvaju barem upola koliko sam je čuvala ja. Strašno sam sretna i nema boljeg načina da mu se odužimo”, prisjetila se Gabi Novak.

A sretan je i Matija Dedić što će taj, kako kaže, kulturološki gledano vrlo važan objekt, toliko neophodan za razvoj grada, dobiti ime po Arsenu. “Ovim potezom možemo ustvrditi da je moj pokojni otac dobio trajnu počast od rodnog grada kojeg je izuzetno volio i kojem je puno toga dao”, rekao je Matija Dedić.

Inače, šibenske tvrđave sv. Mihovila i Barone od 12. svibnja su ponovno otvorene za sve posjetitelje. U skladu s novonastalom situacijom, uvedene su sve propisane sigurnosne mjere s ciljem zaštite posjetitelja i zaposlenika. Na ulaznim vratima posjetitelje čekaju upute o sigurnoj udaljenosti i pridržavanju preporučenih higijenskih mjera, kao i potrebna dezinfekcijska sredstva. Što se tiče brojnih ljetnih koncerata koji su se trebali održati na šibenskim tvrđavama, konačna odluka se još uvijek čeka.

Arsen DedićGabi NovakGorana Barišić BačelićKuća umjetnosti ArsenMatija DedićŠibenikTvrđava kulture ŠibenikŽeljko Burić
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment
  • Odabrani pobjednici natječaja Kuće umjetnosti Arsen

    […] ime – Kuća umjetnosti Arsen, Tvrđava kulture Šibenik (koja je prostor dobila na upravljanje) raspisala je poziv za izradu vizualnog identiteta čija će prepoznatljivost, originalnost i suvremenost odražavati […]