Jebeno dobar film

U povijesti institucije Arteistovih dvoboja ni jedan film nije pobrao ovoliko superlativa od naših zločestih kasapa, Željko Špoljar i Marin Raster preporučuju End of Watch redatelja Davida Ayera, s Jakeom Gyllenhaalom i Michaelom Peñom u glavnim ulogama.

Špoljar: To je problem s tim Amerikancima, prezreš ih kao holivudske krepile, a onda oni naprave film poput ovog koji sve razjebe svojom inovativnom formom, jebeno dobrom glumom, jebeno dobrim scenarijem. Puno ću ovom dvoboju rabiti psovki jer sam još i sad pod utjecajem dijaloga iz tog filma, a tamo svi psuju kao manijaci, i u svemu što kažu uvrste pridjev jebeno, kako jebeni policajci, tako i pripadnici jebenih meksičkih i jebenih crnačkih bandi. Obično psovke u filmovima znaju biti nategnute i jadne, a u ovom filmu to jebeno prekomjerno psovanje je jebeno dobro leglo. To su likovi s losanđeleske periferije. I policajci i bande su neškolovani. Ta jebena neškolovanost i antiintelektualnost jebeno je dočarana.

Raster: Jebeno dobar film. Radi se o dva terenska policajca, Taylor i Zavala (Jake Gyllenhaal i Michael Peña) koji su najbolji prijatelji i agilni borci protiv zločina, kojih ne manjka u južnom Los Angelesu gdje rade. Zavala ima obitelj, djecu, a Taylor (Gyllenhaal) je konačno pronašao srodnu dušu, Janet, međutim, ni jedan ni drugi se u akcijama ne štede; ustvari stalno plešu na rubu smrtnih opasnosti, za što dobiju i priznanje. Ali sve se zakomplicira kad se ozbiljnije uhvate u koštac s bandama koje kontrolira neki demonski, strašno opasni kartel, koji izda nalog za njihovo pogubljenje. Priča, dakle, nije nikakav spektakl, i drugi autorski tim bi od ove građe napravio u najboljem slučaju solidan žanrovski “cop movie”, ali ovdje je sve podignuto tri koplja gore; film je inovativan, dijelom snimljen kao dokumentarac, živ i nabrijan, dokumentaristički stvaran, snažan, emotivan, sa živim likovima, odlično prikazanim slojevitim odnosom dvojice junaka koji imaju jebenu karizmu.

Špoljar: Film počinje kao nabrijana inačica one dokumentarne serije “Halo 92” što ide na jebenom RTL-u. Dva LAPD pajkana vozikaju se u patrolnim kolima i snimaju se na kamericu. To uvođenje tehnike amaterskog snimanja na kamericu jebeno je dobro leglo u filmu. Svi se snimaju dok pucaju, ubijaju, i jebeni drotovi i bande. Sve je tom kvazi dokumentarnošću u tom filmu još deset puta jače podebljano i zato me taj film jebeno uznemirio. Ta dva mlada murjaka na zadatku… njihove svakodnevne traume s kojima se moraju nosit u svom mladom, priprostom, slaboškolovanom mozgu… svaki jebeni dan nova jebena grozota… Meksikanci koji trguju ljudskim organima, djecom, ljudima, raskomadani, ljudski udovi koji ostaju nakon prodaje organa ili mučenja ili čega već. A sve to prikazano bez neke čvrsto povezane priče što u ovom slučaju bolje funkcionira nego da se išlo na neku jadnu fabulu na koju svršava većina priučenih, amaterskih filmskih kritičara što danas za deset kuna piskaraju po hrvatskim krepiloidno bućkurišnim časopisima koje više ne otkupljuju ni frizeraji.

Raster: Nemam što dodati.

Špoljar: Jebeno dobar film, s povremeno jebeno duhovitim, sirovim dijalozima. Dva glavna glumca, Jake Gyllenhaal i Michael Peña jebeno su dobra. Film je to uz koji ne možeš preživat kokice i čips jer te stalno uzdrmava u želudac, pa bi mi te jebene kokice prisjele, srećom ih nisam kupovao. Svi oni koji inzistiraju da današnja književna i filmska ostvarenja moraju biti kao društveno angažirana, neka pogledaju kako se to radi, ako već na tom inzistiraju. I onaj debilni Franzen bi morao pogledat ovaj film, pa neka se preko Oprah showa javno odrekne svog jajojadnog, društveno angažiranog romana “Sloboda”. Ovaj film sto puta više vrijedi od te njegove štreberske “Slobode” koju Michelle Obama drži na noćnom ormariću da na nju odlaže porculansko zubalo kad ostari i izgubi svoje zasad zdrave, njegovane zube.

 

End of Watch (2012)

režija i scenarij: David Ayer

uloge:  Jake Gyllenhaal i Michael Peña

David AyerEnd of WatchJake GyllenhaalJonathan FranzenMichael Peña
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment
  • Ksenija Kordic

    Daleko je taj film od remek djela. Fkt su nam se kriteriji spustili.

  • Ksenija Kordic

    Daleko je taj film od remek djela. Fkt su nam se kriteriji spustili.