“Osjećaj prave napetosti”: James McAvoy snima film u kojem scenarij znaju svi osim njega

Francuski triler "Moj sin" uskoro dobiva svoju američku verziju, a u glavnoj ulozi, specifičnoj po činjenici da se scenarij krije od glumca koji na snimanju u potpunosti improvizira, pojavit će se holivudski miljenik James McAvoy.

James McAvoy škotski je glumac mainstream publici najpoznatiji kao mlada verzija Charlesa Xaviera u tri nastavka X-Men franšize. No, onima koji pomnije prate njegovu karijeru znaju da McAvoy nije samo još jedno lice u filmovima o superherojima, već prava glumačka zvijer, što je nebrojeno puta dokazao od kada se 1995. po prvi put pojavio na filmu u dobi od 15 godina.

Njegov glumački raspon svakako je vidljiv u ulogama koje su uslijedile: bio je čovjek s disocijativnim poremećajem identiteta (donedavno poznatim kao poremećaj višestruke ličnosti) u filmovima Split i Glass redatelja M. Night Shyamalana, tragični junak u Okajanju, nagrađivanoj adaptaciji hvaljenog istoimenog romana Iana McEwana, (fiktivni) osobni liječnik bivšeg predsjednika Ugande Idija Amina u Posljednjem kralju Škotske, kradljivac automobila u britanskoj seriji Shameless, hladni aristokrat u Njegovim tamnim tvarima (odnosno, po novome, Njegovoj mračnoj građi), HBO-ovoj televizijskoj adaptaciji istoimene fantasy trilogije Philipa Pullmana, mladić koji je imobiliziran uslijed Duchenneove mišićne distrofije u irskom filmu Rory O’Shea Was Here (odnosno Inside I’m Dancing), faun u filmskoj adaptaciji Kronika iz Narnije i još mnogo toga. No, usprkos svim zanimljivostima i izazovima koje su mu donijela dosadašnja filmska i televizijska iskustva, njegov novi projekt sasvim je sigurno nešto što još nikada nije radio.

Godine 2017. francuski filmaš Christian Carion režirao je i napisao scenarij za film Mon garçon (Moj sin), triler o ocu koji očajnički pokušava pronaći svog nestalog sina te odlazi u posjet bivšoj ženi kako bi mu pokušao ući u trag. Taj film, premda na prvi pogled ni po čemu poseban, ipak je karakterizirala jedna nesvakidašnja pojava: njegov glavni glumac Guillaume Canet jedini nije bio upućen u detalje scenarija, već je znao samo načelnu postavku. U prijevodu, improvizacijom na licu mjesta (odnosno za vrijeme snimanja) rješavao je zagonetku i dolazio do rješenja, što će reći da su se sve prethodne probe održavale – bez njega.

Detektivski posao u stvarnom vremenu

Foto: Instagram

Carionu je sada u cilju snimiti američku verziju svog originalnog filma, a McAvoy je taj koji će uskočiti u cipele glavnog junaka, dok će Claire Foy (dobitnica Emmyja i Zlatnog globusa za ulogu kraljice Elizabete II. u Netflixovoj seriji The Crown) glumiti njegovu ženu. Distributer će biti STXfilms, čiji je predsjedatelj Adam Folgeson izjavio sljedeće: „Oduševljeni smo što ćemo surađivati s Christianom kako bismo film My Son ponudili svjetskoj publici. James će obavljati detektivski posao u stvarnom vremenu, pred kamerom, kako bi se stvorio osjećaj prave napetosti. Volimo podupirati hrabro i inovativno pripovijedanje kakvo odlikuje ovaj projekt, a k tome ne postoji spektakularniji ili uzbudljiviji glumački izbor od Claire, što će zasigurno oduševiti publiku.“

Kako će se McAvoy, bez ikakvog scenarija i prethodno naučenog dijaloga, snaći u detektivskoj ulozi ne možemo znati, ali ono što možemo jest – biti uzbuđeni oko završnog produkta koji će, u najmanju ruku, biti zanimljivo eksperimentalno ostvarenje.

Adam FolgesonChristian CarionClaire FoyGuillaume CanetJames McAvoyM. Night ShyamalanSTXfilmsX-Men
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment