Intrigantni novi projekt Montažstroja: Seniori s margine – žrtve i junaci

Kulturni događaj tjedna svakako je premijera predstave “55 +” kazališne skupine Montažstroj, zakazana za nedjelju u koncertnoj dvorani Lisinski. Radi se o projektu kojim redatelj Borut Šeparović dovlači ljude treće dobi s nevidljive društvene margine i stavlja ih u fokus ovog intrigantnog scenskog događaja.

Ukupno 44 ljudi starijih od 55 godina (a najstarija sudionica ima čak 87 godina) u proteklih je nekoliko mjeseci prošlo kroz radionice Montažstroja i stvorilo kompaktnu mikro-zajednicu koja dijeli slične traume: zbunjenost kaotičnim društvenim promjenama koje je donijela tranzicija iz “onog sistema” u ovaj novi, nesnalaženje u kapitalizmu, odbačenost iz aktivnog političkog života.

– Htjeli smo okupiti ljude takozvane treće dobi i izvući iz njih iskustva, nagovoriti ih da pričaju o važnim trenucima u njihovim životima i dati im glas – da se vide i čuju, a ne da, kako to obično bude kad glasuju, predstavljaju tek puki broj, kaže Šeparović, koji je predstavom problematizirao i pitanje međugeneracijske solidarnosti, koncepta kojim se političari vole razbacivati u predizbornim govorima, ali koji u praksi skoro da više i ne postoji.

Predstava, kojom će se generacija 55+ u nedjelju i ponedjeljak u Lisinskome po prvi puta brutalno obračunati s desetljećima vlastite šutnje, gostovat će 26. rujna u Puli, a 1. listopada i u Rijeci. Početkom iduće godine bit će dovršen i dokumentarno-igrani film koji predstavlja drugi dio ovog projekta Montažstroja.

M. R.

Borut ŠeparovićMontažstrojPredstava
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment