[VIDEO] Inspiracija za Noć vještica: Engleski umjetnik radi čuda na bundevama

Ako uživate u dekoriranju za Noć vještica, svakako pogledajte savjete umjetnika koji pod imenom Pumpkin Freak na društvenim mrežama oduševljava svojim radovima.

Noć vještica nesumnjivo spada u najgluplje običaje koje smo uvezli iz nekih drugih svjetova i kultura (na tronu je, dakako, Crni petak), a neizostavni vizual koji prati prerušavanje u vještice, kosture i zombije je, dakako, izrezbarena bundeva. Tehnike i motivi s godinama su prešli u pravu umjetnost, a među entuzijastima koji od bundeva “rade čuda” našao se i Pumpkin Freak, engleski umjetnik čiji radovi oduševljavaju i inspiriraju mnoge, prvenstveno zato što ih detaljno opisuje i objašnjava na svojim društvenim profilima te tvrdi – za idealnu bundevu ne morate biti stručnjak ni umjetnik.

“Kako se približava studeni, počinjem razmišljati i govoriti isključivo o bundevama, na žalost moje obitelji i prijatelja. Do tridesete nisam izdubio nijednu bundevu – Noć vještica u Velikoj Britaniji nije bila baš važna niti nešto što smo slavili, pa mi bundeve nisu bile ni na kraj pameti”, otkrio je Pumpkin Freak za Bored Pandu i dodao da je za njegovu ljubav prema rezbarenju bundeva “kriva” jedna privatna zabava.

“Prije deset godina organizirao sam tulum za Noć vještica i poželio nekoliko bundeva za dekoraciju. Nisam htio standardna rješenja, pa sam počeo tražiti ideje i naišao na bundeve najvećih američkih mahera. Zapanjile su me mogućnosti i krenuo sam u izradu svoje prve nevjerojatne bundeve. Nakon nekoliko sati, dobio sam nešto s čime sam tada bio jako zadovoljan i to je bio početak moje opsesije koja, da budem iskren, izmiče kontroli. Svakog listopada bundeve preuzimaju moj život, dubim ih satima, a ako ne dubim, pričam samo o njima. Svake godine usavršavam tehnike, a s vremenom su došli i zahtjevi prijatelja i malih poduzetnika. Zato sam 2019. godine odlučio stvari odvesti na viši nivo i pokrenuo web stranicu”, kaže Pumpkin Freak koji na svom YouTube kanalu objavljuje tutorijale o bundevama.

“Postoje tri vrste rezbarenja bundeve – izrezivanje, oblikovanje i sjenčanje. Izrezivanje je ono što je ljudima najpoznatije, a uključuje rezanje ravno kroz bundevu. Kad je u pitanju oblikovanje, zapravo rezbarite 3D skulpturu, slično kao što biste radili s drvom ili glinom. Sjenčanje je završna metoda i za nju sam se zapravo specijalizirao”, objašnjava Freak.

S obzirom na to da je riječ o sezonskoj biljci, a njegovi umjetnički apetiti ne prestaju završetkom jeseni, Freak je na internetu pronašao “lažne bundeve”, tako da se, pogotovo u doba korone, svojim omiljenim hobijem može baviti tijekom cijele godine. Inače, za jedno remek-djelo potrebno mu je od šest do trideset sati rada.

Odakle bundeve u Noći vještica?

Nekoliko je tumačenja o porijeklu običaja rezbarenja bundeve, a najčešće se spominje irska legenda o čovjeku kojeg su zvali “škrti Jack”. Legenda kaže kako je Jack pozvao vraga na piće, ali ga nije htio platiti pa je uvjerio vraga da se pretvori u novčić kojim bi Jack mogao kupiti njihova pića. Kad je to vrag učinio, Jack je odlučio zadržati novac i staviti ga u džep pored srebrnog križa, što je spriječilo vraga da se vrati u svoj izvorni oblik. Jack je na kraju oslobodio vraga, pod uvjetom da neće gnjaviti Jacka godinu dana i da, ako Jack umre, neće potražiti njegovu dušu.

Iduće godine, Jack je ponovno prevario vraga i nagovorio ga da se popne na drvo te ubere komad voća. Dok je vrag bio na drvetu, Jack je urezao znak križa u koru drveta, a vrag nije mogao sići sve dok Jacku nije obećao da mu neće smetati još deset godina.

Foto: Pumpkin Freak

Ubrzo nakon toga, Jack je umro. Uznemiren trikovima i obećanjem koje je dao, vrag je otpratio Jacka u mračnu noć s gorućim ugljenom da mu osvijetli put. Jack je stavio ugljen u izrezbarenu repu i od tada luta Zemljom. Irci su ovu sablasnu figuru počeli nazivati ​​”Jack of the Lantern”, a zatim jednostavno “Jack O’Lantern”.

U Irskoj i Škotskoj ljudi su počeli izrađivati ​​vlastite verzije Jackovih lampiona urezujući zastrašujuća lica u repu ili krumpir i stavljajući ih u prozore ili blizu vrata kako bi prestrašili škrtog Jacka i ostale lutajuće zle duhove. Doseljenici iz tih zemalja donijeli su sa sobom tradiciju po dolasku u Sjedinjene Države. Ubrzo su otkrili da su bundeve, voće porijeklom iz Amerike, idealne za svjetleće lampione.

bundevabundeveHalloweenInstagramNoć vješticaPumpkin Freak
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment