“I’m Thinking of Ending Things”: Nova psihološka drama legendarnog Charlieja Kaufmana

"I'm Thinking of Ending Things", koji je 9. rujna došao na Netflix, najtočnije bi bilo opisati kao nepredvidivo putovanje koje zahtijeva od gledatelja prepuštanje bez prethodno formiranih očekivanja.

I’m Thinking of Ending Things (2020., 134min)
Režija: Charlie Kaufman
Scenarij: Charlie Kaufman
Glume: Jessie Buckley, Jesse Plemons, Toni Collette, David Thewlis, Guy Boyd

Charlie Kaufman jedan je od onih kreativnih umova koji uvijek traži nove načine za progovaranje o ljudskom postojanju i svim njegovim često nedohvatljivim nijansama. Svijet filmskog stvaralaštva po prvi je put obogatio 1999. godine scenarijem za film Biti John Malkovich u režiji Spikea Jonzea s kojim je potom surađivao i na kultnoj Adaptaciji (oba nominirana za Oskare u kategoriji najboljeg scenarija – originalnog i adaptiranog). Tijekom svoje karijere napisao je još i scenarije za Ljudsku prirodu i prekrasan Vječni sjaj nepobjedivog uma (dobitnik Oskara za najbolji originalni scenarij 2005. godine), oba nastala pod redateljskom palicom Michela Gondryja, te je adaptirao autobiografiju Chucka Barrisa Ispovijedi opasnog uma, redateljski debi Georgea Clooneyja. No nakon niza godina pisanja za druge, 2008. Kaufman je napokon odlučio uzeti sve u svoje ruke i okušati se u ulozi režisera vlastitog scenarija. Sa Sinegdohom, New York stvorio je postmodernu filmsku poslasticu, a sedam godina nakon toga napisao je i režirao psihološku stop-motion dramediju Anomalisa, nominiranu za Oskara i Zlatni Globus u kategoriji najboljeg animiranog filma.

Nakon petogodišnje pauze, Kaufman se vratio kako bi nam pružio još pokoji prijeko potreban uvid u ljudsku nutrinu upakiran u izričaj prožet simbolikom. I’m Thinking of Ending Things, koji je 9. rujna došao na Netflix, najtočnije bi bilo opisati kao nepredvidivo putovanje koje zahtijeva od gledatelja prepuštanje bez prethodno formiranih očekivanja. To je možda lakše reći nego učiniti, jer Kaufmanov najnoviji film nudi toliko materijala za upijanje i razradu da analitički dio uma rado uskače i onda kada za to nije ni vrijeme ni mjesto, samo kako bi dokučio sva značenja utkana u Kaufmanov gusto napisani dijalog.

Temeljen na istoimenom psihološkom trileru/hororu kanadskog pisca Iaina Reida, I’m Thinking of Ending Things prati friški mladi par koji se po snijegu uputio u posjet njegovim roditeljima. Za vrijeme vožnje ona aktivno razmišlja o tome da okonča odnos, čemu svjedočimo kroz njene brojne unutarnje monologe koje on, Jake, nerijetko prekida nekim pitanjem, gotovo kao da je može čuti. No, to nije jedini bizarni element priče, već samo jedna od mnogih začudnih instanci koje polako, u početku gotovo neprimjetno, počnu preuzimati kontrolu nad likovima i njihovim okruženjem. Odjeća koja mijenja boju, ime djevojke koje je svako malo drugačije, nekonzistentnost u zanimanjima protagonista, dob njegovih roditelja koja varira iz scene u scenu. Pa premda i sama djevojka sudjeluje u tom snolikom narativnom odmotavanju, spremno uskačući u uloge koje svaka nenadana situacija od nje traži, sve je jasnije da se i ona, baš kao i mi, počinje osjećati poput uljeza u tuđem snu koji ponegdje prerasta u noćnu moru. I dok pomno pratimo svaku gestu likova, svaki detalj u kadru i svaki pomak u priči, dojam je kao da svjedočimo stapanju i izmjeni nemalog broja paralelnih svemira, s našim protagonistima kao centralnim figurama.

Za to nas vrijeme Kaufman zaskače simbolikom sa svih strana, pažljivo nam servirajući informacije i vizuale koji su nužni kako bismo shvatili o čemu se tu zapravo radi. A na nama je da uživamo u vrsno napisanim dijalozima i monolozima koji nas, kako to kod ovog filmaša obično i biva, uvlače u duboku i dirljivu razradu univerzalnih tema samoće, naše potrebe za pripadanjem i osjećajem povezanosti, neminovnosti protoka vremena, individualne vrijednosti i pojedinačnog značaja. Svaka riječ pomno je odvagnuta, svaka pauza precizno isplanirana, a zaglušujuća tišina u prostoru između izgovorenih cjelina odzvanja svom težinom neizrečenih misli, neizraženih emocija i nerealiziranih želja. Za to je uvelike zaslužna fantastična glumačka postava, predvođena impresivnom Jessie Buckley (Judy), odličnim Jesseom Plemonsom (Black Mirror) te Toni Collette i Davidom Thewlisom, zastrašujuće dobrim (a ponekad i samo zastrašujućim) tandemom u ulogama Jakeovih roditelja.

Ako je Kaufman i u čemu majstor, onda je to u osjećanju duboke empatije prema čovjeku kao biću i u pronalaženju svježih i intrigantnih načina kako nas staviti u tuđe cipele s ciljem buđenja iste te empatije i u nama. Ključ njegova uspjeha je taj što nikada ne gradi priču izvana prema unutra, već obrnuto – jer jedino se uranjanjem u ljudsku podsvijest i neposrednim susretom sa svim njenim čudesnim načinima funkcioniranja (od snova do fantazija, preko halucinacija i projekcija pa sve do obrambenih mehanizama) može proniknuti u čovjekovu srž, a potom je iskoristiti za stvaranje nadahnutih umjetničkih djela.

Stoga je jednoznačno razrješenje Reidova romana koje nam odaje njegovu stvarnu premisu Kaufman izmijenio u svojoj adaptaciji, s namjerom da ga učini nešto otvorenijim za interpretaciju (ili barem manje očitim), premda je do tada već više puta upro prstom u grm u kojem leži zec. Prema njegovim riječima, on ni ne voli objašnjavati što je (pisac) htio reći jer ne želi publici uskratiti osobni doživljaj i zbog toga u potpunosti podupire svačiju interpretaciju. Na taj način gledateljima daje dozvolu da postanu jedno s filmom, svjestan toga da tko god se odluči izložiti višeslojnosti i višeznačnosti njegovih projekata, nužno će ih (kao i život, kao i svu umjetnost) promatrati kroz filter vlastite percepcije obojene samo toj osobi svojstvenim preferencijama, dojmovima, iskustvima i senzacijama. Time on zapravo postiže da njegovi filmovi postaju svačiji, a da u svojoj specifičnosti i dalje ostaju – univerzalni. I’m Thinking of Ending Things, srećom, nije nikakva iznimka.

Biti John MalkovichCharlie KaufmanDavid ThewlisGuy BoydI'm Thinking of Ending ThingsIain ReidJesse PlemonsJessie BuckleyNetflixToni Collette
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment