“Slušala sam krive ljude”: Hitmejkerica Sia režirala prvi film pa se duboko ispričala

Australska glazbenica Sia piše sjajne pjesme, ali, ako je vjerovati filmskim kritičarima, na svojim redateljskim vještinama još mora poraditi. Ipak, svi joj u filmskoj priči o djevojci s autizmom priznaju hrabrost, a pjevačica ističe da je, kontroverzama unatoč, imala "najbolju namjeru".

Nakon što se dokazala kao autorica najvećih pop-hitova (Rihanna, Beyonce, Britney Spears, Katy Perry), a onda i kao vrsna pjevačica (“Chandelier”, “Cheap Thrills”…), australska glazbenica Sia zakoračila je u svijet filma, ali njezin put do uspješne i cijenjene redateljice popločan je brojnim negodovanjima.

Sia je, naime, režirala film “Music”, priču o djevojci s autizmom koju glumi Maddie Ziegler, plesačica koja se pojavljuje u gotovo svim njezinim spotovima i koja je pjevačici s godinama postala bliska prijateljica. Njezinu polusestru, ovisnicu koja ulazi u noovu, bolju fazu života, glumi Kate Hudson. Uz režiju, Sia je napisala i otpjevala deset autorskih pjesama za prateći soundtrack.

Kritike su loše, na stranici Rotten Tomatoes ima tek 29 posto, IMDB joj daje ocjenu 3,9/10, a umjesto da promovira svoj redateljski debi, Sia se ovih dana naveliko ispričava na društvenim mrežama, jer se u filmu bavi osjetljivom temom koju, po mišljenju mnogih, nije obradila na pravi način. Upravo u odabiru glavne uloge pojavio se prvi problem – brojne udruge, a onda i filmaši, zamjerili su pjevačici to što ulogu nije dala glumici s autizmom. “Prigovori su usredotočeni na stereotipizaciju autističnih osoba i odluku da Maddie Ziegler, neautistična glumica, bude izabrana za glavnog autističnog lika. Snažne emocije iza ovih pritužbi pogoršale su se kada je Sia izravno stupila u kontakt s autističnim osobama na društvenim mrežama, nazivajući neke od njih – lošim glumcima”, piše BBC.

Buka je na društvenim mrežama postala toliko glasna da se Sia morala ispričati. “Bez Maddie ne mogu stvarati umjetnost. Pogledajte film prije nego što mu počnete suditi!”, napisala je na Twitteru braneći svoj odabir glavne glumice.

A onda su neki pogledali “Music”. Iako je premijera zakazana za 12. veljače, priliku za pretpremijeru imali su članovi udruženja inozemnih filmskih novinara te su ga nominirali za Zlatni globus, i to u kategoriji najboljeg mjuzikla ili komedije, uz nastavak “Borata”, mjuzikl “Hamilton”, komediju “Palm Springs” i Netflixovu uspješnicu “The Prom”. Osim toga, Kate Hudson je za ulogu sestre djevojke s autizmom nominirana za najbolju glavnu glumicu u komediji ili mjuziklu.

“Oprostite.”

U njihovu gledanju na površinu je isplivao i drugi problem, točnije, scena prisilnog vezivanja autistične djevojke – kontroverzna, traumatična i ponekad smrtonosna praksa kojoj se u velikoj mjeri suprotstavlja zdravstvena zajednica. Scena je uznemirila mnoge, a Sia se opet morala ispričati te dodati da će scenu izrezati iz nove verzije filma, a u staru, na sami početak, uvrstiti upozorenje o nasilnoj sceni.

“Oprostite. Očito nisam dovoljno duboko istražila ovu temu i slušala sam krive ljude”, napisala je pjevačica na društvenim mrežama te još jednom istaknula da se na snimanje priče o djevojci s autizmom odlučila kako bi ukazala na važne probleme, a ne dolijevala ulje na vatru i pojačavala stigmatizaciju osoba oboljelih od autizma. Ipak, online peticija kojom se traži bojkot filma na svim festivalima i dodjelama nagrada ima gotovo 18 tisuća potpisa.

“Sekvence pjesme i plesa nisu posebno zanimljive u njihovoj kameri i koreografiji, ali imaju pamtljive melodije i nezaobilazne scenografije i kostime. Očekujte lepršave zidove koji izgledaju poput divovskih ploča vilinskog konca, bazene s ružičastim pjenastim kockama, kupaće kostime nalik na smežuranu odjeću Teletubbiesa, haljine očito izrađene od kičastih tapeta – takve stvari”, piše britanski The Guardian. “Film je dobronamjerna, ali neuredno fantastična drama o neuroraznolikosti”, zaključuje Time Out.

Kate HudsonMaddie ZieglerMusicSiaZlatni globusi
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment