Festival Vector Hack u Hrvatsku dovodi mahere laserske i osciloskopske umjetnosti

Festival koji se u Rijeci održava do nedjelje, 5. listopada prilika je za doživljaj audiovizualnih djela koja koriste neobične, analogne i ponekad zastarjele tehnologije, a ove godine putuje i u Dubrovnik te Ljubljanu.

Današnjom projekcijom interaktivne multimedijalne instalacije talijanskog umjetnika i znanstvenika Alberta Novella, pod nazivom ZVUK – SVJETLO na riječkom Kosom tornju, u Rijeci počinje svjetski bijenalni multimedijalni festival analogne vektorske grafike Vector Hack, ovoga puta u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Festival će se do nedjelje, 4. listopada održavati u DeltaLabu, na adresi Delta 5 te u Exportu na Delti.

Program festivala možete pogledati ovdje

ZVUK – SVJETLO prolaznike i prolaznice svake dobi uvlači u čarobni svijet audio-vizualne sinteze. Putem jednostavnih komandi na tabletu, svatko može upravljati atraktivnom laserskom projekcijom koja od zvuka oscilatora stvara prekrasne Lissajous krivulje na Kosom tornju. Veza između zvuka i kretanja lasera je direktna i jasno razumljiva svakom tko se upusti u audiovizualnu kreaciju s ovim alatom pa istovremeno ima i zabavnu i edukativnu funkciju.

Alberto Novello je tipični predstavnik sudionika festivala Vector Hack. Diplomirao je nuklearnu fiziku i sonologiju, te se u svojem radu se konstantno kreće na rubu znanosti i umjetnosti. Njegov umjetnički rad usmjeren je stvaranju arhitekture novih medija, na tehnološkoj granici između nestabilnosti i pogreške, neuspjeha i izražavanja. Nedavno je prešao s digitalnih sustava na pronađene ili dekontekstualizirane analogne uređaje kojima istražuje veze između svjetla i zvuka. Prenamjenjuje i modificira alate iz naše analogne prošlosti: osciloskope, rane igraće konzole, analogne video miksere, lasere. Privlače ga njihova suštinska ograničenja i snažne “osobnosti” – kretanje snopa fluida, žive boje, beskonačna razlučivost, odsutnost frekvencije kadrova i estetika njihovih tragova. Izlaže publiku estetskim razlikama između digitalnog i analognog kako bi se osvrnuo na sociopolitički utjecaj tehnologije.

Festival Vector Hack okuplja strane i domaće umjetnike, programere i inženjere koji se bave audio-vizualnom umjetnošću za koju koriste osciloskope i lasere, a ujedno je i prilika za doživljaj audiovizualnih djela koja koriste neobične, analogne i ponekad zastarjele tehnologije. Zbog okolnosti koje je donijela globalna pandemija program je kombinacija izvedbi uživo sa fizičkih lokacija i programa koji se odvija na internetu.

Ovogodišnje izdanje festivala proširit će se na još dva grada te se nakon Rijeke nastavlja u centru osmo/za u Ljubljani 7. listopada i zaključuje u Dubrovniku od 9. do 10. listopada u Art Radionici Lazareti. Na festivalu će sudjelovati trideset i četvero umjetnika i umjetnica, istraživača i programera iz cijelog svijeta, s naglaskom na regionalnu scenu Italije, Slovenije, Austrije i Hrvatske. Kroz razgovore, radionice i izvedbe uživo još jednom okuplja stručnjake iz područja laserske i osciloskopske umjetnosti i prava je prilika, poručuju organizatori, za doživljaj audiovizualnih djela koja koriste neobične, analogne i ponekad zastarjele tehnologije.

Zbog okolnosti koje je donijela globalna pandemija program je kombinacija izvedbi uživo s fizičkih lokacija i programa koji se odvija na internetu. Na fizičkim lokacijama u Rijeci, Ljubljani i Dubrovniku predstavljaju se atraktivni multimedijalni nastupi hrvatskih i stranih umjetnika (Philipp Haffner, Bernhard Rasinger, Alberto Novello, Hrvoje Radnić, Branimir Štivić i Ivan Marušić Klif), program video radova, multimedijalne instalacije, laserske projekcije u javnom prostoru, izložba fotografija i radionice.

Umjetnici koji dolaze na festival koriste lasere, analogne osciloskope, stare konzole za video igre, strojeve za mehaničko crtanje i drugu opremu za ostvarenje audiovizualnih djela koja se radikalno razlikuju od onoga što je moguće na digitalnom ekranu.

Alberto NovelloBernhard RasingerBranimir ŠtivićHrvoje RadnićIvan MarušićKosi toranjPhilipp HaffnerRijeka 2020Vector HackZVUK - SVJETLO
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment