Sutra kreće Festival prvih – Budite prvi

Samo surađujući možemo opstati. Baš zato Arteist je ponosni medijski sponzor 16. Festivala prvih koji će se održati u Centru KNAP od 28. rujna do 03. listopada 2018. Festival je pokrenuo multimedijalni umjetnik Željko Zorica (1957. – 2013.) postavivši ga kao smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila. Organizatori festivala Studio Artless su za ovogodišnju temu festivala odabrali sintagmu “Doba praznine” francuskog  teoretičara Gillesa Lipovetskog, te će kroz prezentirane  umjetničke radove, predavanja,  performanse i akcije u šet dana kritički osvijetliti tendencije suvremenog, koje pod utjecajem popularne kulture i tehnologije, postaju sve dominantnije. Masovno korištenje tzv. društvenih mreža (Facebooka, Instagrama, Twittera), selfiji, kratki zapisi, postovi i javno izlaganje upitnih individualnosti čine ovu temu aktualnom i poticajnom za razmatranje, promišljanje i proizvodnju zanimljivih, inovativnih umjetničkih radova, a sve to kako ne bismo dopustili da nas preuzme doba praznine.

Prvog dana se na izložbi Festivala prvih predstavljaju umjetnici  s radovima pristiglim na natječaj: Nikolina Butorac, Miroslav Galinac, Vanda Jurković, Vesna Mačković, Sara Pećanić, Ivana Škvorčević te učenici OŠ Bol, Split. U izvedbenom djelu moći ćemo vidjeti rad Irene Boćkai – eat art performans “Neimenjivi”, dok će koreograf i plesač Bruno Isaković u prostoru Medike, Pierottijeva 11, napraviti akciju spašavanja knjiga – performans kolektivne odgovornosti “Budućnost seksualnosti”. Gledatelji će imati prilike pogledati i hrvatsku premijeru performansa “Orestea.Postistina.” Borisa Kadina nastalog u koprodukciji Fondazione Lenz iz Parme.

Osim bogatog vizualnog i izvedbenog programa moći ćete poslušati i zanimljiva predavanja – dr.sc. Željke Kamenov,  “Ako su svi usmjereni na sebe, tko će se usmjeriti na mene?”,  “Kultura selfija – svijet iza tvojih leđa”, Ane Peraice te dr. sc. Suzane Marjanić –”Od izvedbe subverzivnih ideja do kritike političkog koncepta post-istine: primjer – Kugla glumište i Boris Kadin”.

U sklopu festivala moguće se uključiti u dvije zanimljive radionice – “Radionica linoreza  sa Zdenkom Bužekom” te isprobati svoje glasovne mogućnosti unutar vokalne radionice s pratećom vokalisticom Elementala Vidom Manestar “Zbor praznine”.

Na Festivalu će se također održati promocija knjige Željka Zorice “Die Freundschaften”, a o knjizi će govoriti Zvonimir Dobrović i Una Bauer, nakon čega će se moći i pogledati film Željka Zorice “Cabbage Clairvoyant”.

Festival završava 3. listopada svečanom dodjelom nagrada umjetnicima koji su se prijavili na natječaj i nastupom “Zbora praznine”.

Ulaz na sva događanja je slobodan, a za radionice se prethodno potrebno predbilježiti.

Program festivala možete pronaći OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

***

Festival prvih pokrenuo je multimedijalni umjetnik Željko Zorica (1957. – 2013.) postavivši ga kao smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila. FP svake godine proglašava središnju temu. Dosadašnje teme bile su: reklamokracija, GMO i biotehnologije, dominacije, mine, društvena odgovornost kapitala, mediji i prava djeteta, besplatno obrazovanje, poslovi sa Suncem, nepoznata mjesta u hrvatskoj umjetnosti 70-ih i 80-ih, nada, društvo razočaranja, depresija, solidarnost, pravo na (po)grešku i izmišljanje tradicije. Pokretanje Festivala prvih 2003. godine bilo je važno kako bi se otvorio prostor na javnoj sceni u zatvorenoj sredini te omogućio inicijacijski trenutak onima koji dolaze i, još važnije, da bi se prisililo/privoljelo one umjetnike i sve ostale koji su već tu da se usude napustiti profesionalno i zanatski sređene manirističke dvorce svojeg javnog istupa.

Ana PeraicaBruno IsakovićCentar KNAPFestival prvihIrena BoćkaiIvana ŠkvorčevićMedikaMiroslav GalinacNikolina ButoracSara PećanićSuzana MarjanićVanda JurkovićVesna MačkovićŽeljko Zorica
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment