Enola Holmes je mladenačkom ženskom energijom prodrmala učmali muški svijet

Millie Bobby Brown koja je slavu stekla ulogom Eleven u seriji Stranger Things glavna je zvijezda novog Netflixovog filma Enola Holmes u kojem glumi mlađu (i buntovnu) sestru Sherlocka Holmesa.

Enola Holmes (2020., 123min)
Režija:
Harry Bradbeer
Scenarij: Jack Thorne
Glume: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Helena Bonham Carter, Sam Claflin, Fiona Shaw, Frances de la Tour, Louis Partridge, Susie Wokoma

Modernih verzija najpoznatijeg engleskog detektiva začetog davne 1887. u mašti Sir Arthura Conana Doylea sasvim sigurno nije manjkalo u 21. stoljeću. Majstor dedukcije i njegov vjerni partner zadnjih su desetljeća krasili velika platna i male ekrane u mnogim formatima varirajuće kvalitete – od akcijom nabijenih filmova Guya Ritchieja s Robertom Downeyjem Juniorom kao Sherlockom Holmesom i Judeom Lawom kao Watsonom, preko popularnog Doktora Housea i njegovog dr. Wilsona te serije Elementary u kojoj je Holmesov Watson bila dr. Joan, pa sve do hvaljene BBC-eve uspješnice Sherlock čije se prve dvije (od četiri) sezone i dan danas smatraju vrhunskim televizijskim sadržajem. Ove godine, vrijeme je došlo za još jednu inkarnaciju briljantnog Holmesa, no ovaj put, za promjenu, u fokusu uopće nije on.

Temeljen na prvom od šest izdanih romana za mlade nastalih pod perom američke spisateljice Nancy Springer, Netflixov film Enola Holmes prati dogodovštine Sherlockove mlađe sestre. Odgajana u slobodnom duhu nakon smrti oca i iseljavanja starije braće Sherlocka (Henry Cavill) i Mycrofta (Sam Claflin), Enola (Millie Bobby Brown) uživa u svom djetinjstvu, neopterećena normama i zahtjevima koji su u viktorijanskoj Engleskoj stavljeni pred žene. Umjesto vezenju i pravilima uzornog ponašanja, Enolu je majka Eudoria (Helena Bonham Carter) podučavala povijesti, fizici, umjetnosti, šahu i borilačkim vještinama. Ali Enolina životna idila uskoro se približi kraju kada jednog jutra otkrije da joj je majka nestala. Njena braća žele je poslati u školu kako bi naučila biti prava dama, no dovitljiva Enola na svoju se ruku uputi za London, s namjerom da uđe u trag majci koja ju je naizgled napustila.

I premda Enola kao lik nikada nije bila dio kanona, koncept mlađe sestre u obitelji Holmes već je jednom (nažalost neuspješno) iskorišten u igranom obliku, i to u ranije spomenutoj BBC-evoj seriji. No, dok je tamošnja Eurus (Sian Brooke) Sherlocku oduzela bilo kakav preostali doticaj sa stvarnošću i svojom pričom učinila posljednju sezonu natrpanom, pretjeranom i suvišnom, Springeričina Enola služi kao dobrodošlo osvježenje dizajnirano da svojom mladenačkom ženskom energijom prodrma učmali muški svijet.

Nastala pod redateljskom palicom Harryja Bradbeera, Enola Holmes šarmantan je filmić u čijem se samom srcu krije verbalno i situacijski eksplicitna oda ženskoj snalažljivosti, snazi, inteligenciji i domišljatosti prezentirana kroz priču šesnaestogodišnje djevojke koja spremno prkosi društveno nametnutim očekivanjima. To što Enola nosi prezime Holmes u konačnici je najmanje bitno jer film potpuno neovisno o protagonističinoj poznatoj starijoj braći sasvim dobro funkcionira kao samodostatna feministička priča. Navedeno je, ipak, okosnica filma, a slučaj koji Enola rješava pritom pada u drugi plan, služeći više kao sredstvo kojem je cilj subvertirati očekivanja i dodatno podcrtati glavnu poruku.

S druge strane, činjenica da je Enola pripadnica obitelji Holmes daje dodatan kontekst njenom karakteru i razvoju. Živeći u sjeni svoje starije braće, od kojih je jedan cijenjeni i traženi detektiv, Enola ima priliku iskazati se i kao majstorica dedukcije. Ona nije “samo” drugačija od drugih djevojaka te dobi utoliko što živi slobodno i misli svojom glavom, već i zbog pronicljivosti kojom komotno može parirati svojem dvostruko starijem bratu, a nerijetko ga i nadmašiti. No, Sherlock i Mycroft tu su samo sporedni likovi čije uplitanje (ili manjak istoga) pruža Enoli priliku da proživi avanturu kojoj se nije mogla ni nadati i da razriješi slučaj koji joj je maltene pao s neba.

Enola Holmes, baš poput svoje naslovne junakinje, odiše mladenačkim zanosom kojim se sugerira kako je budućnost beskonačno polje neograničenih mogućnosti. Toj atmosferi svakako doprinosi protagonističino učestalo probijanje četvrtog zida, izvedeno dovoljno dopadljivo da na trenutke neodoljivo podsjeća na BBC-evu seriju Fleabag (koju je režirao upravo Bradbeer) – ipak, u Fleabagu to sredstvo ima znatno dublju i konkretniju funkciju koja nam se objelodani tek na kraju prve sezone, dok u Enoli Holmes služi čisto kao pripovjedačka tehnika koja nam omogućuje potpuno saživljavanje s perspektivom naslovne junakinje. Zanimljiv je podatak taj da su glavna glumica Millie Bobby Brown, koja je ujedno i jedna od producentica filma, i scenarist Jack Thorne (Harry Potter i ukleto dijete) zajedno razradili upravo ideju o načinu na koji će se Enola obraćati svojoj publici.

Široj javnosti poznata kao Eleven iz serije Stranger Things, perspektivna Millie s velikom je lakoćom i još većim entuzijazmom utjelovila naslovnu junakinju, kreirajući time zaraznu atmosferu filma koji je u jednakoj mjeri zaigran i ozbiljno fokusiran na crtanje svoje osnažujuće poruke. Henry Cavill, poznatiji kao Superman i Geralt iz Rivije, uskočio je u cipele Sherlocka Holmesa i suvereno odradio točno ono što se od njega tražilo, a Sam Claflin (Igre gladi) je Mycroft, koji je u djelima A.C. Doylea opisan kao pronicljiviji i inteligentniji (ali daleko manje ambiciozan) od svog mlađeg brata, no u Enoli Holmes je, nažalost, sveden na utjelovljenje mizoginije bez značajnih dedukcijskih sposobnosti.

Enola Holmes kao ekranizacija, premda pametno napisana i beskrajno šarmantna, svejedno ne ostaje imuna na jednu od glavnih boljki young adult filmova – prekomjerno naglašavanje poante. No, baš zato što je riječ o mladoj protagonistici pisanoj za mladu publiku, lik Enole svakako spada u kategoriju osnažujućih ženskih uzora, a takvih nikada nije dosta. Ono što je dijelu moje generacije predstavljala detektivka Veronica Mars iz istoimene noir serije, Enola Holmes ima potencijal biti novom naraštaju mladih cura koje čeznu za prikazom sebe samih kao inteligentnih, odlučnih i nekonformističkih junakinja vlastitog narativa, sposobnih spasiti dan i odlučivati o svom životnom usmjerenju.

 

Enola HolmesFiona ShawFrances de la TourHarry BradbeerHelena Bonham CarterHenry CavillJack ThorneLouis PartridgeMillie Bobby BrownNancy SpringerNetflixSam ClaflinSherlock HolmesSir Arthur Conan DoyleSusie Wokoma
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment