Duet kojeg niste očekivali: Svi pričaju o suradnji Leta 3 i Tereze Kesovije

Društvene mreže pršte od reakcija na novi duet Leta 3 i Tereze Kesovije, a mi se tim svečanim povodom prisjećamo i drugih neočekivanih suradnji kojima su naše najveće dive pokazale da znaju odoljeti zubu vremena te, uz neka nova kreativna pojačanja, pronaći i novu publiku.

Zimski san mainstream dijela domaće glazbene scene, koja nakon novogodišnjih dočeka odmara i zadovoljno broji eure, prekinut je neočekivanom suradnjom – svi bruje o neobičnoj kombinaciji grupe Let 3 i Tereze Kesovije, neosporne dive hrvatske glazbe.

U svojim nedavnim medijskim istupima, Tereza Kesovija istaknula je da više neće snimati nove pjesme. Godine su, naime, donijele i probleme sa sluhom, a šteta bi, kaže legendarna Tere, nekakvim polovičnim rješenjima bilo pokvariti tako bogatu glazbenu ostavštinu. Ipak, za grupu Let 3 je napravila iznimku i nakon nekoliko godina po prvi put ušla u studio.

Novo glazbeno desetljeće tako je započelo svojevrsnim povratkom u prošlost. Glazbenici su se, naime, udružili u novoj verziji pjesme “Sam u vodi”, koju su Letovci 1989. godine objavili na danas kultnom albumu “Two Dogs Fuckin'”, a pozitivne reakcije pljušte sa svih strana. Nakon pet desetljeća na sceni, Tereza po prvi put ima “trending video” na YouTubeu, čijim se klikovima estrada itekako voli mjeriti.

Ipak, Terezi ovo nije prvi izlet u novo i nepoznato – prije nekoliko godina udružila je snage s grupom Mayales u pjesmi “Roadie”, s nešto manje medijske pompe ali jednakim pokazateljem da u mnogobrojnoj gardi novih glazbenika itekako zna odabrati istomišljenike.

Iako je suradnja prilično neočekivana, kombinacija hrvatskih glazbenih diva i nekih mlađih, alternativnih snaga, i nije neki novitet. Najpoznatiji primjer svakako je Zdenka Kovačiček, koja je dosad, među ostalima, surađivala sa soul grupom DemeNtronomes (“Mali crni brat”) te Remi iz Elementala (“Pozitivan primjerak”), a čiji je davni hit “Frka” u novom ruhu electro-pop senzacije Nipplepeople postao prava himna mlađe generacije.

Glazbeno “pomlađivanje” Jasne Zlokić, nažalost, nije zabilježeno u vidu spota, ali mnogi se još sjećaju njezina jednokratnog, ali medijski izuzetno popraćenog hip-hop izleta. Uoči nastupa 50 Centa u Zagrebu, s reperom Neredom na pozornicu je izišla kao J.Zlo i otpjevala novu verziju legendarne “Skitnice”.

Titula kraljice crossovera ipak pripada Josipi Lisac – nedavno se udružila s mladom i nagrađivanom grupom Chui (“Tebi putujem”), pjevala je i s grupom Quasarr (“Ljubav”), a suradnje s reperom Stokom (“Ritam grada”) ili, pak, Hladnim pivom (“Soundtrack za život”) danas spadaju u najsvjetliji dio njezina novijeg opusa.

Dorijan Klarić

Josipa LisacLet 3Tereza KesovijaZdenka Kovačiček
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment