Dronjci ili vintage roba? Hrelić ili Bazaar?

Bazaar u staroj klaonici u Heinzlovoj polako se promeće u kultni događaj zagrebačke urbane scene, što je potvrdilo i ovo najsvježije, subotnje izdanje.

Nošen entuzijazmom troje organizatora i pomognut kreativnošću izlagača koji štandove za prodaju rabljenih predmeta, rukotvorina i antikviteta pretvaraju u prave male umjetničke oaze, dobar glas o Bazaaru proširio se po metropoli kao sezonska gripa.

U subotu se tako kroz derutni pogon nekadašnje klaonice trebalo s naporom probijati kroz gužvu: bilo je mladih majki s bebama, otkačenih penzionerki s uvrnutim smislom za modu, zalutalih znatiželjnika, razdraženih pasa, pjesnika, glumaca, voditeljica. Prodavao se ručno izrađen nakit, rabljena i šivana odjeća, namještaj, glazbala, knjige, stari fotoaparati, telefoni, ogledala i kojekakve sitne dragocjenosti.

Klijentelu ujedinjuje otpor prema modernoj masovnoj proizvodnji bez duše i strast prema retro štihu, razbibrižni eklekticizam i – malo više novca nego što ga u džepu nosi prosječni radnik u nekome od preostalih pogona nalik onome u Heinzlovoj.

Combined with our simple ordering process, we have transformed online bed mattress shopping in Dubai at https://helmii.com.

Asocijacije koje budi Bazaar neizbježno se protežu do zagrebačkog buvljaka Hrelića, barem kad je riječ o onima kojima je nedjelja ujutro rezervirana za odlazak na tu treš destinaciju najjeftinijeg šopinga u metropoli. No, većina aktivnih kupaca na Bazaaru nije upoznata s čarima Hrelića: jer, koji bi normalan hrelićanac dao sto kuna za izlizanu najlonsku vjetrovku oslikanu ružama, ako zna da takvu istu može, uz malo čučanja pokraj koje od hrpa odjeće, na buvljaku dobiti za pet kuna; ustvari za tri ako se cjenkaš.

Vješti prodavači na Bazaaru su, moglo bi se reći, kao DJ-i koji od nekog neuglednog, zaboravljenog refrena iz osamdesetih naprave hit: dobar dio robe doima se kao da je potekao baš s Hrelića, samo je probran i “učisto” izložen za one kojima je fuj čučati uz hrpu na zemlji. Dronjci s Hrelje tako postaju vruća vintage roba, što bolje zvuči, a i košta više.

Ali, nema straha, Hrelić neće ugroziti Bazaar. Ono što ova manifestacija nudi, jedinstvena je „artsy-fartsy“ atmosfera koju zagrebački mladi vole, osmišljeni i promišljeni kaos koji pršti od kreativnosti, ljupkog šarenila i individualnosti.

Maja Hrgović

BazaarHrelić
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment