Dodijeljene Rock&Off nagrade: Pogledajte tko su dobitnici i najveća iznenađenja večeri

Irena Žilić, The Siids, Chui, Pocket Palma... Ako nemate pojma o čemu pričamo, baš su za vas idući retci, u kojima možda uočite i nekog novog omiljenog glazbenika. Da ih je u Hrvatskoj napretek i da su izvrsni, pokazala je simpatična, brza i dinamična dodjela nagrada, lišena užasa i susramlja koji inače, nažalost, prate slične događaje u Lijepoj našoj.

Još od prerane smrti Crnog mačka davne 2004. godine, hrvatska alternativna glazbena scena nije imala poligon na kojem će se častiti i nagrađivati, a tu tužnu situaciju drugu godinu zaredom uspješno mijenja ekipa koja stoji iza dodjele nagrada Rock&Off, održane sinoć u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Da na Rock&Off dodjeli (kao, primjerice, na predosadnom Porinu) ne bi strujala uvijek ista glazbena struja, organizatori su u glasanje uključili 77 novinara iz više od 40 medija i tako dobili pobjednike u deset kategorija.

Najviše razloga za penjanje na pozornicu imao je mladi i hvaljeni J.R. August, koji je svojom izvedbom otvorio dodjelu, a onda osvojio čak tri nagrade – po ocjeni glasača ima album godine (“Dangerous Waters”), a pripala su mu i priznanja za Veliki prasak godine te za Rock&Off izvođača godine. “Posebno mi je draga nagrada za Album godine jer sam dao cijelog sebe u taj album. Još jednom zahvaljujem svima koji su radili na tom albumu, koji rade sa mnom i koji me prate i pomažu”, izjavio je mladi glazbenik nakon velikog trijumfa.

Slavio je i Damir Urban, čija je pjesma “Iskra” proglašena pjesmom godine, dok je riječka grupa Jonathan odnijela nagradu za koncertnog izvođača 2019. Goran Bare i Majke dobili su nagradu publike, Irena Žilić je bogatija za priznanje Pop&Off izvođača godine, dok je popularni Vojko V osvojio nagradu za Rap&Off izvođača. Nagrađivana grupa Chui sinoć je postala bogatija za još jednu nagradu – Jazz&Off izvođača, dok su The Siids odnijeli pobjedu u kategoriji Elektro&Off izvođača godine. Nagradu za životno djelo dobili su KUD Idijoti, a preuzeli su je Ivan i Maja Črnac, djeca legendarnog frontmana Tuste koji je preminuo 2012. godine.

J.R. August osvojio je tri nagrade, a večer otvorio emotivnom izvedbom (Foto: Matej Grgić/Rock&Off)

Uz nagrađene, pamtit će se, naravno, i pokoji dobar nastup – Aklea Neon, s kojom smo nedavno obavili zabavni i prilično razotkrivajući intervju, opravdala je status nadolazeće zvijezde te u svom prepoznatljivom stilu pokazala vještine sampliranja. Mlada grupa Pocket Palma također je pokazala da “zna znanje” – odličnim novim singlom “Subota nakon Valentinova” dobro su razdrmali publiku, što je na Rock&Off dodjeli, moramo priznati, bilo poprilično izazovno.

Tema večeri – Rock&Buka

Naime, iako je večer predstavljena kao dodjela nagrada (što bi podrazumijevalo i neki prateći bonton relativnog mira, tišine i praćenja onog što se događa na pozornici), cijela se priča (možda maaaalo prerano) pretvorila u tulum, pa su se neki izvođači i dobitnici nagrada morali nadglasavati sa stotinama posjetitelja Tvornice. Da se radi o prekaljenim i pretjerano nagrađivanim facama, možda nam i ne bi bilo toliko žao jer su svoje rekli i prežvakali već milijun puta, ali ovako, kad je riječ o ljudima koji vjerojatno po prvi put preuzimaju nagrade, ispalo je malo – krkanski.

Grupa Porto Morto publiku je oduševila pravom “kućnom izvedbom” (Foto: Matej Grgić/Rock&Off)

Čak i uz na trenutke nepristojnu buku, bilo je lijepo vidjeti da se neka nova glazbena imena razvijaju, trude, napreduju, a onda i slave i hvale. Upućeni novinari i probrana publika već odavno znaju da Hrvatska nisu samo (sve odreda respektabilni) Massimo, Jelena Rozga i Hladno pivo, a ova bi nagrada pametnim i jednostavnim glamuriziranjem alternativne scene svakako mogla proširiti doseg sinoć viđenih glazbenika, od kojih su neki doista pravi genijalci i zaslužuju dio medijskog kolača.

Dorijan Klarić

aklea neonChuiDamir UrbanGoran BareIrena ŽilićJ.R.AugustJonathanPocket Palmarock&offTvornica kultureVojko V
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment