Boris Kadin na Festivalu prvih: Što nas još uvijek dira kod Eshila?

Pretposljednji dan 16. Festivala prvih obilježit će hrvatska premijera performansa Borisa Kadina Orestea.PostIstina., predstave nastale u koprodukciji LENZ FONDAZIONE iz Parme i KNAP teatra. Nakon praizvedbe ovoga ljeta u Italiji, Boris Kadin se večeras, 2. listopada 2018. u 21:00, u Centru KNAP, premijerno predstavlja i zagrebačkoj publici.

Baš poput Nancya u Alliterations koji kaže da se nalazimo ispred novih zahtjeva umjetnosti, zahtjeva da je umjetnost #made by everyone#, ili poput Beuysove teze da je svaki čovjek umjetnik, projekt „Orestea. PostIstina.“ se bavi istom idejom, fokusirajući se na postgledatelja kao aktivnog izvođača i postgledatelje kao zajednicu/ kolektiv.

Pitanja koja su gorivo za projekt su: što nas još uvijek dira kod Eshila i što nas to Eshil još može/ako može naučiti? Kako transformirati gledatelja u postgledatelja? Koja je nježna uloga teatra za zajednicu danas? Kako ostati u kontaktu? Koja je naša postistina o prvoj tragediji ikad? Kako transgresirati od scene/bine/stejđa do ulica i parkova grada, kako napraviti ožiljak teatra u javnom prostoru, kako ostaviti materijalni trag izvedbe u tijelu grada, kako produžiti vrijeme i prostor izvedbe Orestea.PostIstina. iz vremena i prostora teatra u „realni“ svijet koji nas (ne)okružuje.

Projekt „Orestea.PostIstina“ istražuje i generalne poteškoće oko jednakosti i demokracije kojoj danas svjedočimo kao i aspekte Eshilove tragedije u suvremenom kontekstu. Što je suđenje? Tko je kriv? Možemo li kao društvo obnoviti, napisati, proživiti našu budućnost.

Boris Kadin (1980.) međunarodni umjetnik, autor projekata, performer i kustos. Djeluje u različitim umjetničkim disciplinama i koristi različite aktivističke strategije od 2001. Višegodisnji suradnik slovenskog kolektiva Via Negativa, trenutno u suradnji sa norveškom grupom Happy gorilla company na projektu „€urope mon amour“, te Lenzom iz Parme gdje je predstavio novi projekt „Orestea. The post-truth“. Radi na nizu experimentalnih filmskih projekata „WM-WolotovMachine“ iz Zagreba. Performirao u nizu europskih gradova te u New Yorku. Surađuje sa nizom europskih i svjetskih umjetnika. Svoj rad „69“, predstavio je u suradnji sa albanskim umjetnikom Sabirom Kanaqiem u New Yorku, u Queens Museumu.

 

Boris KadinCentar KNAPFestival prvih
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment