“Biografija grada”: Donosimo najupečatljivije fotografije nove izložbe o srušenom Zagrebu

Potres koji je 22. ožujka ove godine zatresao metropolu glavna je inspiracija izložbe na kojoj će četrdesetak fotografa predstaviti svoje viđenje pustoši, panike, tuge ali i humanosti koja je nakon njega zavladala.

U Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka 13. listopada otvara se izložba “Biografija grada / Potres u Zagrebu 2020”, a besplatno se može pogledati do 23. listopada.

Centar za kulturu Trešnjevka je s fotografskim projektom “BIOGRAFIJA GRADA – POTRES U ZAGREBU 2020“ ove godine pozvao Zagrepčane da se aktiviraju u istraživanju posljedica pandemije i snažnog potresa kroz svoje snimljene ulične fotografije. “Odaziv na poziv za slanje fotografija bio je odličan. Nekoliko je kriterija bilo u izboru fotografija – sama umjetnička kvaliteta, dobro oko za detalj ili priču, a ponegdje je to bio prizor nezamijećen od strane drugih fotografa ili nešto sasvim drugo. Nakon odabira od svega četrdesetak radova (zbog ograničenog galerijskog prostora), organizirana je ova izložba”, poručuju organizatori.

“Grad koji se smrznuo u vremenu”: Potreseni Zagreb kao inspiracija suvremenih slikara

Među odabranim radovima nalaze se oni poznatih hrvatskih fotografa, poput Krasnodara Peršuna i Ante Magzana, glumca Borisa Svrtana i brojnih drugih – Nade Bezić, Lane Bunjevac, Ksenije Foretić, Luke Mjeda

Uz osvještavanje važnosti zagrebačke arhitektonske baštine, naglasak je, kažu, na prikazu oštećenog Zagreba u vrijeme trajanja pandemije COVID-19 i snažnog potresa koji je zadesio grad te njegovih posljedica koje još uvijek traju. Sliku takvog Zagreba čine fotografije sablasno praznih ulica grada s njegovim znamenitostima, ali i skrovitih ulica sa slabo poznatim detaljima, direktne posljedice potresa na zagrebačke zgrade i njegove stanovnike te postepeno (ne)obnavljanje ili (ne)zacjeljivanje Grada i stanovnika Zagreba.

Anto MagzanBiografija gradaBiografija grada / Potres u Zagrebu 2020Centar za kulturu TrešnjevkaKrasnodar PeršunKsenija ForetićLana BunjevacLuka MjedaNada BezićpotresZagreb
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment