Banksy “radi od doma”: Kupaonica slavnog umjetnika postala je remek-djelo

Odgovor na globalnu #ostanidoma poruku ima i Banksy, a umjesto nekog zida u Londonu, ovog je puta, na opće neoduševljenje njegove supruge, "nastradala" njihova kupaonica.

Tezi da trenutna situacija izjednačava sve slojeve društva jer, kako se to popularno kaže, “virus ne bira i nema radno vrijeme”, u prilog ide i novo djelo popularnog street art majstora, misterioznog Banksyja. Iako je krajem prošle godine sliku čimpanzi koje sjede u britanskom parlamentu prodao za nevjerojatnih 12 milijuna dolara i tako dosegao svoj najkomercijalniji trenutak dosad, i on je prisiljen ostati doma. Srećom, proizvodnja ne trpi.

“Moja supruga mrzi kad radim od doma”, napisao je na Instagramu uz svoje novo djelo, odnosno, “osvježenu” kupaonicu u obiteljskom domu. Inače, njegov profil koji broji više od osam milijuna pratitelja, osim za reklamiranje novih murala i, najčešće, političko-socijalnih poruka, služi i za potvrdu autentičnosti. Banksyjeva tajnovitost, naime, ima i svoju cijenu – mnogi se murali u početku pripisuju njemu, a da je neupitno riječ o “originalnom Banksyju”, javnost dozna tek nakon što rad objavi na svojim društvenim mrežama.

Misterij koji je uspješno izgradio oko svog branda samo je dio tajne njegova uspjeha. Pretpostavlja se da je iz grada Yate pored Bristola, navodno ima 46 godina, a bogatstvo mu se procjenjuje na 50 milijuna dolara. Grafitima se počeo baviti 1990. godine, a već je u ranoj fazi, umjesto crtanja rukom, počeo koristiti šablone, što mu je omogućavalo kraće zadržavanje na “problematičnim” lokacijama.

S godinama je postao jedan od najpoznatijih i najkreativnijih protivnika kapitalizma, a o njegovim radovima pišu i raspravljaju najpoznatiji svjetski uglednici i mediji. On se, pak, od svega što radi trudi napraviti spektakl, pa mu mnogi, osim zbog umjetničkog, kapu skidaju i zbog marketinškog talenta. Čak i najkonzervativniji stručnjaci priznaju da umjetnost čini zabavnom – snimke performansa u kojem je njegova slika iznenada uništena pred očima zapanjenih posjetitelja na aukciji 2018. obišle su svijet, a cijeli proces na kraju je u videu objasnio i sam umjetnik.

BanksymuraliStreet art
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment