Američki novac i meksički redatelj zaslužni su za Britanski film godine

Poplave u Ujedinjenom kraljevstvu i metež i krkljanac koji su uzrokovale kao da su utjecali i na članove Britanske filmske i televizijske akademije (BAFTA). Nedjeljna dodjela 67. BAFTI, koja neće nužno utjecati na dodjelu Oscara, iznenadila je brojne gledatelje filmskih nagrada.

Iako je pobjednik večeri osvojivši BAFTA-u za najbolji film, 12 godina rob (12 Years a Slave) osvojio je još samo jednu nagradu. Ona je pripala engleskom glumcu Chiwetelu Ejioforu. Čini se da ovome filmu baš kada kreću glasanja za Oscara sve više pada popularnost. Kvantitativno gledajući pobjednik večeri je 3D film Gravitacija (Gravity), koji je osvojio čak šest BAFTA-i. Sasvim neočekivano ovome filmu pripala je BAFTA za najbolji britanski film. Favorit ove kategorije bio je film Philomena, koji je osvojio nagradu za najbolji adaptirani scenarij.

Nitko nije očekivao da će film produciran američkim financijskim sredstvima s američkim glumcima i meksičkim redateljem postati britanski film godine. Jedino što je britansko u njemu je što je sniman u Londonskom 3D bazenu. Međutim, to se u filmu ne vidi jer se radnja odvija u svemiru. Britanci su tako sebi odabrali film koji nema gotovo ništa britansko u sebi. Čak ni redatelj Alfonso Cuaron, koji u Londonu živi već 13 godina nije uspio svladati engleski jezik. Primajući nagradu za najbolju režiju ponovo se ironično osvrnuo na svoj akcent i poznavanje engleskog jezika.

Uz ove dvije nagrade Gravitaciji su pripale BAFTE za najbolju kameru (Emmanuel Lubezki), glazbu (Steven Price), vizualne efekte te zvuk. Treći film koji je dominirao dodjelom su Američki varalice (American Hustle). Izgleda da je David O. Russell jedan od najvećih miljenika Britanske akademije jer je drugu godinu zaredom dobio nagradu za najbolji originalni scenarij. Kao gledatelj ovoga filma i dalje se pitam što je to u njemu toliko originalno i genijalno jer sam film na jedvite jade odgledala od početka do kraja. Filmova slične tematike, ali konzistentnijih, duhovitijih i cjelovitijih u filmskoj industriji bilo je mnogo i jedini logičan razlog popularnosti ovoga filma jesu imena koja vidimo na reklamnom plakatu. Nagradu za sporednu glumicu Lupiti Nyong’o “digla je“ Jennifer Lawrence, što je također bio začudan moment. Treća nagrada koja je pripala Varalicama je ona za najbolju šminku i frizuru.

Iznenađenja nije bilo u kategoriji najbolje glumice. Cate Blanchett svoju je svoju posvetila nedavno preminulom kolegi Philipu Seymouru Hoffmanu. Blanchett i Hoffman zajedno su glumili 1999. u filmu Talentirani g. Ripley (The Talented Mr. Ripley) i glumac je ostavio jak dojam na nju jer je svoj cijeli zahvalni govor posvetila upravo njemu, zaključivši na kraju: “Phil, prijatelju, ovo je za tebe, gade. Nadam se da si ponosan!“

Bilo je još iznenađenja. U kategoriji sporednog glumca, u kojoj nije bio nominiran Jared Leto, nagradu je dobio Somalijac Barkhad Abdi za ulogu u Kapetanu Philipsu (Captain Phillips). Suprotno je to svim očekivanjima da će BAFTA pripasti Michaelu Fassbenderu. Sve je iznenadila i nagrada Potjeri života (Rush) za najbolju montažu.

Voditelj Stephen Fry ove godine je pomalo razočarao. Inače je imao oštar uvodni monolog, koji bi do suza nasmijao prisutne i gledatelje. Ove godine bio je blag, a njegove šale nisu naišle na plodno tlo. Pokušao je nasmijati publikom rekavši kako se nadao da će se film zvati 24 godina rob ili da je Christian Bale za dodjelu BAFTI izabrao drugačiju periku iz 70ih od one koju nosi u filmu. Duhovitije nije bio ni prilikom predstavljanja “presentera“ pa je tako Oprah najavio s: “Njezina gluma u Bulteru je bila toliko potresna da sam skoro svome dao slobodno poslijepodne.“ Začudna je ponovo bila i Emma Thompson, koja je djelovala kao da je pod utjecajem nekih opojnih sredstava. Podsjetimo se samo kako je na dodjelama Globusa na scenu došla s martinijem i cipelama u rukama.

Sve u svemu bila je to dodjela nagrada koju su samo najveći zaljubljenici uspjeli pogledali do kraja. Nadajmo se da će dodjela Oscara, koja će se održati u noći s 2. na 3. ožujka, biti interesantnija od ovogodišnje dodjele BAFTI.

Frana Marija Vranković

12 Years a SlaveAlfonso CuaronAmerican HustleBAFTABarkhad AbdiCate BlanchettChiwetel EjioforChristian BaleDavid O. RussellEmma ThompsonGravityJared LetoJennifer LawrenceLupita Nyong’oMichael FassbenderPhilomenaStephen Fry
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment