Autor “Da Vincijeva koda” u Zagreb dovodi praizvedbu svoje prve simfonije

Kad ne piše bestsellere, Dan Brown sklada, a u dovršavanju njegove prve simfonije pomogle su mu i hrvatske snage.

Dan Brown, autor Da Vincijeva koda i najuspješniji pisac s liste bestselera New York Timesa, svom je jedinstvenom umjetničkom životopisu dodao još jedno postignuće – skladao je orkestralnu glazbu “Divlje simfonije”, svoje nove dječje slikovnice koja će u originalnom izdanju biti objavljena 1. rujna 2020. u ediciji Rodale Kids izdavačke kuće Random House Children’s Books, a na hrvatskom jeziku u izdanju V.B.Z.-a.

Koncerti su zakazani u više od dvadeset zemalja širom svijeta, a svjetska praizvedba bit će održana upravo u Zagrebu, gdje je i nastala snimka “Divlje simfonije”. Koncert u Zagrebu bit će održan 10. listopada 2020. u dvorani Vatroslava Lisinskog uz sudjelovanje orkestra Zagrebačke filharmonije.

“Činilo se više nego prikladnim predstaviti Danovo djelo upravo tamo gdje je ovjekovječeno i na studijskoj snimci“, rekao je Bob Lord, glazbeni producent projekta i generalni direktor tvrtke PARMA Recordings kojoj je bila povjerena produkcija svih glazbenih elemenata ovog jedinstvenog multimedijskog pothvata. Skladbu Zagrebački festivalski orkestar  je pod ravnanjem maestra Mirana Vaupotića, koji će dirigirati i na svjetskoj praizvedbi u Lisinskom, snimio Zagrebački festivalski orkestar u dvorani i studiju “Blagoje Bersa” Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Za mjesto održavanja američke premijere svoje nove simfonijske suite Brown je odabrao Music Hall u Portsmouthu. Simfonijski orkestar Portsmoutha odsvirat će Brownov klasično-glazbeni prvijenac 15. studenog 2020. Zarada od prodaje ulaznica namijenjena je koncertnoj dvorani i orkestru te neprofitnim umjetničkim organizacijama Portsmoutha, rodnoga grada Dana Browna.

“Music Hall je na sličan način već bio poslužio kao dvorana za premijere filmova Anđeli i demoni i Inferno pa sam pomislio da bi bilo lijepo i američku praizvedbu ovog novog glazbenog projekta organizirati s dobrotvornom svrhom za moju lokalnu zajednicu”, rekao je autor.

Dan Brown čitav se život bavi glazbom i skladanjem. Još u ranoj dobi nadahnule su ga klasične skladbe kao što su Peća i vuk i Karneval životinja, a glazbu oduvijek smatra samim središtem svog umjetničkog života. “Odrastao sam s klasičnom glazbom. Moji su roditelji oboje bili glazbenici koji su odlučili da se u našem domu neće gledati televizija, pa sam ja umjesto toga svirao klavir, pjevao u zborovima i odlazio na koncerte. Glazba je meni kao dječaku predstavljala tajno utočište i pomogla je potaknuti moju maštu i kreativnost”, ispričao je Dan Brown.

“Ne mislim da mi je svaka zlatna”: Remi o životu, novom albumu i prvoj zbirci poezije

Divlja simfonija, Brownovo prvo djelo za orkestar, sadrži dvadeset i jedan glazbeni portret koji crpi inspiraciju u životinjskom kraljevstvu. “Nadam se da će moja Divlja simfonija priuštiti zabavu i novu priliku obiteljima, roditeljima, djeci i ljudima svih dobnih skupina da se ponovo povežu s čarobnim iskustvom klasične glazbe u koncertnim dvoranama ili u svojim domovima. Vjerujem da će publici biti jednako zabavno slušati ovu glazbu kao što je meni bilo skladati je”, najavljuje autor.

Da Vincijev kodDan BrownDivlja simfonija
Imate mišljenje? Iskažite ga! (0)
Add Comment